Skip to main content

Kevés mézet esznek a magyarok

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről indított közös fogyasztásösztönző kampányt az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 Magyarországon 20 ezer család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet. Az idehaza készített méz jó minőségű, amit az is jól mutat, hogy kétharmadát a nyugat-európai piacon értékesítik. A kampányindítón Nagy István agrárminiszter kifejtette: a méhészek idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő az előző évekhez képest. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta: az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult, amelyből a belföldi mézfogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente. A kampány egyik célja, hogy ez az arány növekedjen. Ugyanakkor a megtermelt méz kiváló minőségű, hangzott el.

mezfogyasztas 03

Magyarország egyébként méznagyhatalomnak számít, hiszen Európában itt van a második legnagyobb méhsűrűség, belföldön a méhészek 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodnak. Mézfogyasztásban viszont nem szerepel az ország az élen. Bár az utóbbi években az éves szinten egy főre jutó mézfogyasztást sikerült 30-40 dekagrammról 70-80 dekagrammra emelni, a legtöbb európai országban ennek kétszeresét fogyasztják az emberek. Ha a magyarok 60-70 százaléka naponta megenne egy teáskanál mézet, az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna. Bross Péter szerint ez azért lenne nagyon fontos, mert egyelőre a méz mintegy négyötödét exportálniuk kell.

mezfogyasztas 01

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az őszi két hónapos promócióban rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívják fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. Novemberben az iskolai „Mézes reggeli” alkalmával közel ötszáz intézményben százezer gyermekhez szeretnének eljutni. Decemberben a zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztiválon, valamint a gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon találkozhatnak az érdeklődők a mézes promócióval.

mezfogyasztas 02

 

 

Repülési rekord

A természetes antibiotikumnak tartott méz egy kilogrammjáért a méheknek nagyjából négymillió virágot kell meglátogatniuk, mialatt közel 170 ezer kilométert repülnek. Az élelmiszeripar háromnegyede, míg a zöldség-gyümölcs termesztés 84 százaléka függ a méhek beporzásától, nélkülük bolygónk ökoszisztémája összeomlana.

Fotó: freeimages.com

 

 

Címkefelhő