Skip to main content

Bazsalikomos málna lett az év fagyija

| Gourmet Riporter | Kávéház

Maracuja mandularopogóssal, rebarbarás-epres Philadelphia, kesudió datolyalekvárral vagy sós vanília, ropogós tökmag pralinéval – íme néhány ízkombináció azok közül, amelyek díjat nyertek Szegeden, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által rendezett Év Fagylaltja versenyen. A fődíjat Somogyi Renáta érdemelte ki bazsalikomos málna kreációjáért.

 


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szegedi versenyére az ország minden tájáról érkeztek fagylaltkészítő mesterek. A megmérettetésen negyven cukrász négy kategóriában indulhatott, a verseny során hetvenkét féle fagylaltvariációt készítettek. A legendás belvárosi Virág Cukrászdában rendezett verseny házigazdája és műsorvezetője Liptai Claudia volt, aki 2016-ban maga is letette a cukrász vizsgát.

somogyi renata 01Az Év Fagylaltja versenyen idén kötelező íz nem volt, semmi sem szabott határt a versenyzők kreativitásának. Az év fagylaltját a zsűri a kézműves termékek közül választotta ki, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.

A számos kitűnő kreáció közül a gyenesdiási Bringatanya-Somogyi fagylaltműhely cukrásza, Somogyi Renáta bazsalikomos málnája lett az év fagylaltja. A tizenkét éve működő családi cukrászdában édesapjával és édesanyjával dolgozó Renáta elnyerte a kézműves nívódíjat, és a fiatal szakember gesztenye-vörösboros áfonya fagylaltjának ítélték oda az I Love Szeged díjat is.

Megválasztották az év "M" fagyiját is: a hozzáadott cukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes finomságok között Hajdú Zoltán (Ken Carpathia Kft.) narancsos mandula fagylaltja lett a legjobb. A zsűri úgy ítélte meg, hogy ezek a termékek évről-évre egyre jobb minőségűek, már csak a szakavatott kóstolók tudják megmondani, hogy különböző, cukrot helyettesítő édesítővel (nyírfacukor, eritrit, stevia) készültek.

A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket is. Ebben a kategóriában Pálfi Attila, a Balatonmáriafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.

fagyi02

Képünk illusztráció

Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében az első helyet Andok Tamás (Aromitalia-Nectar Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral elnevezésű fagylaltkölteményével szerezte meg. A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda) Hunyadi gesztenyés fagylaltja kapta.


Részletes eredmények:

„I.” kategória:

1. (egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese): Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely - Gyenesdiás)
2. Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda – Székesfehérvár)
3. Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

„II.” kategória:

1. Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
2. Sós vanília, ropogós tökmag pralinéval – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó – Budapest)
3. Rebarbarás-epres Philadelphia – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely - Gyenesdiás)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:

1. Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft. – Budaörs)
2. Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
3. Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft. - Budapest

„M” kategória: hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylalt kategória.

1. Narancsos mandula – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)
2. Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)
3. Málna – Rétfalvi Attila (König-Units Kft. – Budapest)

Fotó: Somogyi Renáta, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő