Dupla presszó a szakmaiság templomában

Régóta Szekszárd színfoltja A Kávé Háza, amelyet nem csak Tolna megye székhelyén ismernek, az M6-on haladók közül is sokan tesznek a kávézóért egy kis kitérőt. Nem véletlenül: a hely tulajdonosa, Tóth Sándor ugyanis régóta a magyar kávékultúra egyik meghatározó alakja, indult barista világbajnokságon, saját pörkölője számos kávézót, éttermet lát el kávéval. A Kávé Házában ücsörögni tehát olyan, mintha Niki Laudával mennénk egy kört Forma 1-es autóján.

 

Belépve A Kávé Házában, meglepődhet, aki nagyon régen járt ott utoljára, hiszen pár éve teljesen átépítették a kávézót. Szerencsére a kis terasz megmaradt, sőt pár asztalkával még bővült is. A kiülős résznek igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek a leanderek, amelyek illata a friss feketéével keveredve igazi élmény. 

kave haza 01

Korábban a pult a helyiség végében kapott helyet, az átépítés után az egyik hosszanti fal mellé került. Igen impozáns látvány a kávézó majdnem teljes hosszában futó pult, ami elé le is lehet ülni. Nem kényelmetlen székekre ám, hanem széles, szürke „bárpuffokra”. A kávézó teljesen fehérre meszelt, ami optikai csalódást keltve tágítja a teret. Nagy fekete betűkkel csak a hely neve virít a falon. 

De nem is ez a lényeg, hanem a fekete, ugye, hiszen ezért térnek be ide az emberek oly sokan. Kapható ristretto, szicíliai ristretto, presszó és cappucino mellett török kávé, jeges kávé, ír kávé, shakerato (ennél a verziónál összerázzák a kávét shakerben jéggel és cukorral) és még sokféle kávéalapú ital. Akad azonban egy jelentős különbség A Kávé Háza, és más, jelenleg népszerű, úgynevezett újhullámos kávézók között. Tóth Sándor ugyanis a fősodortól eltérve nem kizárólag a világos pörkölésben hisz, minden forró italhoz más kávét javasol. Cégének, a Lucky Capnek az a filozófiája, hogy egy adott kávés italhoz különböző, szerintük a legmegfelelőbb alapanyagot, valamint technológiát ajánl. Vagyis megtalálható az olasz pörkölés is. 

kave haza 02

És ez nem valami hóbort a részéről, döntésének komoly szakmai oka van. Néhány éve a speciality kávék világát szerette volna minél jobban megismerni, illetve az általa épp izgalmasnak vélt stílust elérhetővé tenni mások számára is. A „tanulási folyamat” során, munkatársaival egyebek mellett arra is rájött, hogy a két meghatározó stílus, a tradicionális olasz, és az úgynevezett újhullámos képviselői sokszor kizárólag az általuk képviselt irányzatot fogadják el helyesnek vagy szakmailag megfelelőnek, míg a másikat alulminősítik. Szerették volna megtalálni ebben a parttalan vitában a saját útjukat, ha úgy tetszik a külön igazságukat, ezért minden egyes italt, amit A Kávé Házában készítenek, nagyító alá vettek. Kísérleteztek, kutattak, vajon melyik ital, milyen alapanyagból, mely technológiával és műszaki paraméterekkel, milyen vízzel és arányokkal mutatja meg azt az arcát, amely véleményük szerint szakmailag helyes és a vendégek számára is élvezetet jelenthet.

kave haza 03

Ennek a kutatásnak a végeredménye lett az a hitvallás, amely teret ad a tradicionális olasz kávéstílusnak ugyanúgy, mint az újhullámos kávéknak. Ha valakinek a véleményére érdemes adni, akkor az Tóth Sándor. Így is tesz az a sok ezer ember, aki szereti a pörköléseit, A Kávé Háza barátságos hangulatát. Egy nyugodt helyet, ahová éppen azért tér be az ember, amiért a kávét Isten megalkotta. Hogy a gőzölgő fekete illatát háborítatlanul beszippanthassa, hogy kortyonként kiélvezhesse a kávé ízeit, és átadhassa magát a gondtalanságnak.

 

Copyright PuzzleMedia 2017