Kenyérlángos a hazafiasság epicentrumában
A Budapest Style pizzák vastag tésztásak, szögletesek, sok szósz adnak hozzájuk, tunkolásra teremtettek. Lényegében felturbózott langallók. Nem meglepő, ha hamar a budapestiek egyik kedvenc helyévé vált a Pizza Művek, ahol az éhes vendégek hozzájuthatnak a magyarosított Detroit-pizzához. Tagscherer Márton tulajdonos elkötelezett gasztrohazafi: fejébe vette, hogy megismerteti a világot a langallóval. Ezért új branddel és pizzériával jelentkezett, a TEGLA-val, amelyben pizzává avanzsált kenyérlángost kínálnak. Első egységét a Corvin közben nyitotta meg.
Tagscherer Márton a nápolyi pizzába szeretett bele, amikor először megkóstolta, megfogadta: minél több emberhez igyekszik majd eljuttatni ezt a fajta pizzaélményt. Hogy vállalását valóra váltsa, három évvel ezelőtt elkezdett céges rendezvényekre, fesztiválokra, esküvőkre kitelepülni, és pizzát sütni az érdeklődőknek. Eleinte mindent ő csinált, maga gyúrta a tésztát és kínálta a termékét. A rendezvényvilágból kinőtte magát, váltott és létrehozta az első Pizza Műveket.
Akkoriban úgy érezte, a magyar piacnak szüksége van valami újra, ami már túlmutat a nápolyi pizzák világán is. Egy olyan terméket szeretett volna létrehozni, amivel a házhoz szállítás piacán is van keresnivalója. Azt szerette volna, ha a vásárlói pozitív élménnyel gazdagodnának, amennyiben házhoz rendelik a pizzát, és nem egy kiszáradt vagy gumis állagú termékkel találkoznának.
Ezt úgy érik el – árulja el kérdésünkre nagyvonalakban, mert üzleti titkokat nem szeretne megosztani –, hogy más technológiával dolgoznak, és más kemencéket használnak sütéskor. A tészta összetétele és a hőfok sem közömbös – különbözik a nápolyi pizzától, még akkor is, ha ugyanúgy liszt, víz, só és élesztő elegyéből áll össze a tészta.
Zuglóban nyitotta az első egységét, ahol jobbára házhoz szállítással operáltak. Mivel a hely egy gyártelepen működött, adta magát, hogy a vállalkozást Pizza Művekre keresztelje, a Csepel Művek analógiájára. A fejlődés érdekében a Bartók Béla úton nyitottak egy pizzériát, ami igen hamar közkedvelt lett a budapestiek körében.
„Szép volt, jó volt – mostanáig. Bár a Pizza Művek minden tekintetben magyaros, szerettem volna, hogy a termékeinket a külföldiek is megismerjék, ezért, mivel az idegen ajkúak a Művek szót nehezen tudják kiejteni, kerestünk egy számukra egyszerűbb kifejezést. Így találtuk ki a TEGLA nevet, ami a pizza alakjára utal, és elhagytuk belőle az ékezetet” – avat be a cégfejlődés folyamatába Márton. Mivel a tégla kvázi narancsszínű, ezért az új brand is ezt az árnyalatot kapta.
A langalló metamorfózisaként értelmezhető TEGLA-pizza a tradicionális magyar kenyérlángos újraértelmezése. Tagscherer Márton nagyszerű gasztronómiai hagyományként tekint a langallóra, ezért is fájlalta, hogy alig lehet néhány helyen hozzájutni, jobbára vásárokban találkozhatunk a kenyérlángossal. Mostantól azonban bárki, bármikor megkóstolhatja a laktató magyar pizzát a Corvin közben.
Hazafiasnak tartja magát, büszke a magyar konyha értékeire, így a langallóra is, ezért szeretné az idelátogató turistákat is megismertetni a kenyérlángossal. „A pizzát mindenki az olaszokkal azonosítja, miközben nekünk is van «pizzánk», amit a legtöbben talán kevésbé tartanak értékesnek. Ezen szerettem volna változtatni és nyitni egy új helyet” – mondja a TEGLA tulajdonosa. A signature TEGLA-pizza ezért kapta a Töki pompos nevet, ezzel is szerettek volna tisztelegni az elődök előtt – lilahagyma, juhtúró, bacon feltéttel kínálják, amihez két szósz jár.
A Pizza Művekhez képest egyébként változtattak a kínálaton, bővítették az étlapot, de ahogy Marci fogalmaz, „nem tolták túl”. Ezért úgy alakították a feltéteket is, hogy legfeljebb két pluszt engednek, hogy ne alakulhassanak ki extrém, a kenyérlángostól markánsan elütő kreációk. Távlati tervei között szerepel, hogy ha az emberek megszeretik a pizzáit, „nem vonja meg senkitől”, és akár külföldön is terjeszkedhet a vállalkozás.
Fotó: Pizza Művek