Fő tartalom átugrása

A magyarok tálja lett a legszebb

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

A legszebb tál különdíját szerezte meg a magyar csapat a lyoni Bocuse d’Or szakácsversenyen. A Kelemen Roland, Fodor Noel, Szabó László, Dalnoki Bence összetételű egység összességében a 13. helyen végzett. A versenyt a házigazda franciák nyerték meg.

 

A legendás Paul Bocuse, a verseny megálmodójának szűkebb pátriájában megrendezett versenyt a hazai pályán induló franciák nyerték, a második helyet a dánok, míg a harmadikat a svédek szerezték meg. A versenyben minden földrészt képviselve 24 csapat vett részt. A magyar egységet nyolc európai nemzetnek sikerült megelőznie. A legszebb tányér különdíját Norvégia, a legszebb tálalásét Magyarország kapta.bocus25 03

A magyar csapat versenymunkája

Csapatunkat Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese és Fodor Noel commis (segítő) alkották, a coach Szabó László, a csapatvezető, Dalnoki Bence, a Stand sous séfje volt, utóbbi két éve harmadik helyen végzett a versenyben. Kelemen Roland egy debreceni szakácsiskolában tanult, majd a hajdúszoboszlói Hotel Hunguestben kezdett dolgozni. Sok tapasztalatot gyűjtött különböző szállodákban, mielőtt 2019-ben először elindult a verseny magyar selejtezőjében, ahol azonban rögtön második lett. Harmadik nekifutásra sikerült megnyernie a magyar selejtezőt. bocus25 02

A magyar csapat, jobb szélen Kelemen Roland

A döntőn kétféle ételt kellett a csapatoknak elkészíteni. A magyarok a The Hungarian Feast (vagyis magyar lakoma) tállal készültek. A tál tartalmazott faszénen grillezett szarvasgerincet libamájjal és fűszernövényekkel; bélszínt, vajban pirított kovászos tésztával; szarvaspitét vadász módra a magyar erdő kincseivel; meggyet vilmoskörtés chutney-val; tokaji borral készített szarvasjus-t; erdei gombás raviolit kerti zöldségekkel, valamint Oolong teával készített őzhúslevest.

A Celery Kingdom (azaz Zeller Királyság) versenymű magába foglalat vajban párolt homárt sós citrommal és aromás fűszerekkel; friss zellersalátát gombakaviárral; arany zellerkrokettet, friss fűszerekkel, illetve zellerpürét, csicsóka- és homársabayonnal.bocus25 04fra

A győztes francia csapat egyik versenymunkája

A franciák taroltak a versenyen, hiszen a legjobb commis díját is a hazaiak szakácsa, Camille Pigot nyerte. A társadalmi elkötelezettség díját Chile és Új-Zéland kapta.

 

Fotó: Bocuse d'Or

Címkefelhő