Jó hír a mediterrán diéta rajongóinak
A mediterrán étrend, a bélbaktériumok és a növényi polifenolok átalakítása kapcsolatban áll a kedvező szív- és érrendszeri mutatókkal – derül ki Dobson Szabolcs, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke ismertetésében összefoglalt posztból, az Egészségügyi szakirodalmi tallózó elnevezésű Facebook-csoportban.
A mediterrán étrendben lévő növényi polifenolokat a bélbaktérium flóra kémiailag átalakítja és az így felszívódó vegyületek kiválasztódnak a vizeletbe. Egy új kutatás először mutatta ki, hogy e vegyületeknek a vizeletben mért szintje összefügg a mediterrán diéta követésének hűségével és a szív- és érrendszeri paraméterekre gyakorolt kedvező hatásának erősségével.
Ez azonban a fenti vegyületek összesített szintjével áll kapcsolatban, nem pedig az egyes vegyületekével külön-külön. Az urolitin B-glükuronid magasabb szintje viszont alacsonyabb „rossz” (LDL)-koleszterinszinttel járt.

A mediterrán diéta tehát a bélbaktérium flóra összetételének megváltoztatása révén hatással van a szervezetbe jutó bizonyos hasznos kémiai anyagok mennyiségére, mindazonáltal további kutatások szükségesek e körben.
Az eredeti poszt: https://www.facebook.com/groups/740482753554572/permalink/1245284083074434/
Fotó: Flickr, Pxhere