Skip to main content

Krampusz, rizling, mákos csók

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Alsó-Ausztria természeti bája, izgalmas tájai a mesék birodalmába repítenek: lovagi várakba, barokk kastélyokba, középkori apátságokba. Hamarosan itt az advent, közeleg a karácsony, engedjünk Alsó-Ausztria vonzerejének. Forralt bor, sült gesztenye, karácsonyi mákos csók és mézeskalácsillat – a régió megannyi különlegességgel várja a magyar turistákat.

 

A karácsony Alsó-Ausztriában elképzelhetetlen kekszek nélkül. Az aprósütemények nyugati szomszédunknál a biedermeier idején jöttek divatba, azóta is elmaradhatatlan részei az ünnepeknek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, de a máktermesztésre is igen büszke, nem meglep, ha advent idején a mákos csók az egyik legkedveltebb finomság a tartományban, amely ha úgy tetszik, egy „hamis” macaron.

alsó ausztria advent 08

A süteményt a Müssauer kávézó-cukrászda szerint a következőképpen kell elkészíteni. A tésztához a következők kellenek: 300 g porcukor, 200 g darált mák, 100 g darált mandula, 230 g tojásfehérje, 100 g kristálycukor. A süti krémjéhez 200 g tejszínre, 200 g reszelt csokoládéra, 200 g szilvalekvárra, valamint fahéjra és rumra van szükségünk. 

alsó ausztria advent 09

A tésztát két részletben készítjük el. Első lépésben 200 g porcukrot, 200 g mákot, 100 g mandulát elkeverünk 110 g tojásfehérjével. Második lépésben a maradék 120 g tojásfehérjét a 100 g kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a 100 g porcukrot kézzel alákeverjük, majd óvatosan összekeverjük. Az tésztát kis halmokban egy sütőpírral bélelt tepsire helyezzük. 200°C-on 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a tejszínt felmelegítjük, a csokoládét hozzákeverjük, majd szobahőmérsékleten kihűlni hagyjuk. Miután kihűlt, szilvalekvárral, fahéjjal és rummal elegyítve habbá verjük. Végezetül a csókokat a krémmel összetapasztjuk. 

alsó ausztria advent 07

Persze Wachau régióban nem csak süteményt kóstolhatunk advent idején: megkapó hangulatú vásárok és történelmi műemlékek ugyancsak várják az utazókat. A Burg Aggstein, egy romantikus lovagvár, amely egy 320 méter magas kősziklára épült. A várfokról pazar kilátás nyílik a Wachaura és az alatta kanyargó Dunára. A Künringek sasfészke hírhedt volt a maga idejében, a várurak innen portyáztak, vadásztak kereskedelmi hajókra, ejtettek foglyokat, akik az erődben sínylődtek. A várfalakon belül kápolna, lovagterem, a pincében egy kellemes taverna fogadja a betérőket. 

alsó ausztria advent 02

Dürnstein a Wachau gyöngyszeme, a 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros feletti hegyen, az egykor szebb napokat megélt vár romjait kereshetjük fel. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel dalnok rá nem talált. A vár romja az adventi vásárnak festői hétteret nyújt.

Van-e annál meghittebb, mint épp advent táján felkeresni egy olyan helyet, ahol több mint 900 éve bencés szerzetesek élnek? A melki apátság ilyen hely, ráadásul az UNESCO világörökség részeként Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, amely közel egy évezrede Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Úgy tartják, temploma az Alpoktól északra a legszebb, melyet barokk mesterek valaha építettek. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel kedveskednek.

alsó ausztria advent 03

S ha már kastély, jöjjön a nagy kedvenc, a Bécstől alig egy órányira található Schloss Hof. A táj szépsége és csendje miatt Savoyai Jenő és Mária Terézia is imádta ezt a vidéket, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A barokk kastély nappal is gyönyörű, de igazán akkor a legszebb, amikor beragyogják az ünnepi fények és ellepik a kertet, a parkot a vendégek. A kastélyt vidéki majorság veszi körbe, ott állítják fel advent idején sátraikat a vásárosok. Több mint száz standon kínálják portékáikat, a szebbnél szebb kézműves vásárfiákat és finomságokat. 

alsó ausztria advent 01

Eckartsau vadászkastélyában lett az Osztrák Magyar Monarchia végérvényesen a múlté: 1918. november 13-án IV. Káoly, az utolsó magyar király hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, mely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt. Advent idején a kastély udvarán mindenféle csemegével megtömött standok sorakoznak, evésre, ivásra ösztökélve a látogatókat. 

alsó ausztria advent 06

A karácsonyvárásból a klosterneuburgi apátság sem marad ki. A Béccsel szinte összenőtt városka 900 éve az Ágoston-rendi kanonokok otthona. Adventi vásáraikat évek óta a Binderstadl teremben rendezik meg, most is odavárják vendégeiket. A grafeneggi kastély komolyzenei fesztiváljáról híres, adventkor sem maradhatnak el a koncerteket. Kremsben 2000 éve termelnek szőlőt, a térség a zöld verteliniről és a rizlingről híres, a település vásárán kóstoljuk meg! Adventi vásárt a dominikánus templomban is szerveznek, melynek felettébb titokzatos és izgalmas a földalatti „bunkere”, a rend hajdani, rejtélyes borospincéje.

alsó ausztria advent 05

A Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier város, Baden is sok meglepetést tartogat. Fényűző, elegáns, ugyanakkor meghitt környezet, amely a kénes vizéről és kaszinójáról nevezetes. Advent táján díszkivilágítást kapnak az utcák, az üzletek, a vásári standok pedig roskadásig megtelnek. A tartomány székhelye, St. Pölten is lázasan készül az ünnepre, az adventi vásárosok a hagyományokhoz híven a főtéren várják portékáikkal a vásárba érkezőket. Sült gesztenye, forralt bort, fahéj és vanília illata lepi el a teret. Zenével, változatos programokkal, krampusz show-val, bábjátékkal kedveskednek a vendégeknek.

alsó ausztria advent 11

Bécsújhely, az Alpok keleti kapuja. A romantikus városkában már e hónapban megkezdődik a karácsonyi készülődés. Két helyen is rendeznek vásárt, a város főterén, és a dóm mellett. És ha Oroszlánszív Richard történetével szóba került, Alsó-Ausztria adventi vásárainak bemutatását, fejezzük is be a nagy angol királlyal. Az emlékezet szerint az angol királyért a világtörténelem talán legnagyobb váltságdíját kérték: 100 000 ezüst márkát, ami 23 ezer 400 kilogramm tiszta ezüstnek felelt meg. A pénz fele V. Lipót herceg markát ütötte, ő pedig Bécsújhely megalapítására és várának felépítésére fordította a summát, hogy Bécset megvédje.

Fotó: Niederösterreich-Werbung, Müssauer

 

Címkefelhő