
Verseny, egymással karöltve
Vannak izgalmas és kevésbé érdekes fesztiválok, kialakulnak jó és kevésbé értékes hagyományok. Az egyik legszebb „hagyomány”, hogy augusztus 20-án, a Kenyérlelke fesztivál jegyében összegyűlnek a kézműves pékek és az otthonsütők. Nemes versengés keretében mutatják meg egymásnak és a világnak, milyen csodálatos egy kenyeret elkészíteni.
Az immár hatodik alkalommal megrendezett Kenyérlelke fesztivál szervezői hangsúlyozzák: a verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve történik, a kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. Ennek megfelelően a Kenyérlelkén nem hallani acsarkodásról, szakmáról annál inkább. A kilátogató közönség arca pedig merő boldogság, nem csoda, jó kenyeret vehetnek, fogyaszthatnak. (AZ EGYIK SZERVEZŐVEL, VAJDA JÓZSEFFEL KÉSZÜLT INTERJÚNKAT ITT OLVASHATJA EL.)
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI AZ ESEMÉNYEN KÉSZÜLT KÉPRIPORTUNKAT
Sőt, a színpadon zajló verseny és pódiumbemutatók keretében meg is nézhetik, hogy készül a kenyér és az egyéb pékáru. A versenyt mindig augusztus 20-án, Szent István király és az új kenyér ünnepének napján rendezik meg a MOM Kulturális Központban.
A versenyzők két kategóriában, otthonsütők és pékségek (profik) között indulhattak. A maximális induló a pékségek kategóriában tíz, a magánszemélyek kategóriában húsz fő lehetett. A jelentkezőknek a verseny helyszínére kellett hozniuk a már készre kisütött termékeiket. Az összetételt csökkenő sorrendben mellékelniük kellett a megfelelő készítési eljárással egyetemben.
A pékségeknek kategóriánként 3 terméket kellett leadniuk (kivéve a croissant, abból tízet), míg az otthonsütőknek kettőt (kivéve a croissant, amelyből hatot). A zsűri pontokat adott a küllemre, az illatra, a tapintásra, az állagra, a héjra és az ízre vonatkozóan.
A verseny nemes jellegét domborítja, hogy a Pékségek kategóriában a győztes jutalma, egy díszoklevél, illetve győzelmét, ha kívánja, egy éven keresztül (a következő Kenyérlelkéig) felhasználhatja reklám céllal. Az otthonsütők győztesének jutalma szintén egy oklevél, mellé azért kapott egy csúcskategóriájú, beépíthető elektromos sütőt a MIELE Kft. jóvoltából.
EREDMÉNYEK:
OTTHONSÜTŐK:
I. Kategória: Fehér-, félbarna kenyér 1000g
1. Szabó Réka
2. Szerleticsné Kovács Emese
3. Jánosi Katalin
II. Kategória: teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g
1. Roboz Eszter
2. Peckmann Zoltán
3. Vrazsovits Terézia
III. Kategória: Bagett 290-310g
Nem volt értékelhető bagett.
IV. Kategória: Croissant 50-80g
1. Lajáné Kuris Loretta
2. Cseh István
3. Sarusi-Kis János
V. Kategória: Kendermagos kenyér
1. Virágh Krisztina
PÉKSÉGEK
I. Kategória: Fehér-, félbarna kenyér 1000g
1. Pipacs Pékség – Tóth Márton
2. Horváth Péter ev
3. Pékműhely
II. Kategória: teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g
1. Panelpék
2. Panificio il Basilico, Szabadfi Szabolcs
3. Doktor & Pék pékség, Dr. Nagy Károly, Kovács Zoltán;
Csepregi Pékség, Soproni Attila
III. Kategória: Bagett 290-310g
1. Artizán
2. Tripolisz Kft., Maróti András
3. Nor/ma pékség, Magyar Zoltán
IV. Kategória: Croissant 50-80g
1. Freyja – the croissant story, Dormán Péter
2. Cafe Tripoli (Tripolisz Kft.), Maróti András
3. Jacques Liszt, Juhász Mihály
V. Kategória: Kendermagos kenyér
1. Artizán
2. Pékműhely
3. Panificio il Basilico, Szabadfi Szabolcs