Skip to main content

A melegen füstölt lazac és az aranysárga törpemálna

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Miközben az utóbbi években a dán, svéd éttermek sikert, sikerre halmoznak, a finn konyháról igen keveset tudunk. Az adventi időszak derekáig tartó időszakban ezen most változtathatunk. A Danubius Hotel Heliában ugyanis finn gasztronómiai heteket tartanak, így aki szívesen megkóstolná a finn konyha tradicionális fogásait, melyek ráadásul a karácsonyi ünnepi hangulatot is megalapozzák, sétáljon el a pesti Duna-partra!

 

Okkal kérdezheti az olvasó, jó-jó, de hogy kerül egy budapesti szállodába a finn gasztronómia? A titok megfejtéséhez egészen a hotel építéséig kell visszakanyarodnunk. A Danubius Hotel Helia 1990-ben nyitotta meg kapuit, terveit pedig egy finn építész, Pekka Helin készítette. E finn hagyományokra alapozva kalauzolja el Tóth Zoltán executive séf a skandináv gasztronómia világába a szálloda Yellow Bistro & Barjának vendégeit. Kipróbálná a finn nagymamák kedvencét, a marinált heringet céklasalátával? Megkóstolná a füstölt lazacot, amelyet vargányás burgonyával kínálnak, esetleg engedne a törpemálnalekvárral tálalt sajttorta kísértésének? Akkor eljött az ön ideje. A finn fogásokat december 15-ig kóstolhatják meg az érdeklődők.

finn hetek 05

S hogy pontosan milyen ételek közül választhat? Íme: előételnek kérhetünk Lasimestarin sillit, ami marinált heringet takar céklasalátával. A finn nagymamák nyáron ecettel és válogatott fűszerekkel gondosan tartósítják a frissen fogott heringet, hogy a téli hideg napokon szeretettel felszolgálhassák a családnak. Ez a fogás a finn karácsonyi vacsora elengedhetetlen eleme.

finn hetek 06

A Lohikeitto tulajdonképpen finn lazacleves, amely időtálló, klasszikus fogás. Fő alkotóeleme értelemszerűen a skandinávok körében rendkívül népszerű lazac. Aki nem szereti a halat, próbálkozhat a finnek kolbászlevesével, a kimondhatatlan nevű Siskonmakkarakeittóval. Az igen tartalmas levesben különleges gombócok úsznak, amelyek reprezentálják a tradicionális finn ízeket.

finn hetek 04

A főételek sorában az egyik a Karjalanpaistim, ami szintén tradicionális finn (egytál)étel. Az egyszerű összetevőkből készülő fogást az teszi különlegessé, hogy egy speciális tálban hosszú órákon át sütik a húst, ami így igazán omlóssá válik. Garantáltan felmelegíti a szívet és a lelket a fázós téli estéken.

A finn-magyar rokonság híveinek talán bizonyság is lehet a Kaalikaaryleet, a finn töltött édeskáposzta, ami kinézetre hasonlít az itthon megszokott töltött káposztára, a különleges hozzávalók és a mellé kínált lekvár (!) azonban biztosan új dimenzióba helyezi számunkra az ételt.

finn hetek 02

A halat, lazacot kedvelők bizonyára a Savulohit választják majd, amely melegen füstölt lazacot takar, amelyhez vargányás burgonyahabot kínál a séf. A finnek közkedvelt étele egyébként sokféle módon elkészíthető és tálalható, a Yellow Bistro & Barban a vargányás burgonyahabbal igyekeztek különlegessé avatni a fogást. Az étel nem mellesleg ugyancsak a finn karácsonyi vacsora egyik elhagyhatatlan fogása.

finn hetek 01

Az édességre vágyók megkóstolhatják a Leipäjuusto Lakkahillolla névre keresztelt sajttortát, amely törpemálnalekvárral készül. A gyümölcs érdekessége, hogy míg éretlen, addig piros, s miután beért, aranysárgává válik. A Mustikkapiirakka áfonyás pite, amit vanília öntettel szolgálnak fel. Az itthon is ismert desszert egyszerű, de nagyszerű.

Fotó: Yellow Bistro & Bar

 

 

Címkefelhő