Skip to main content

Ördögszekérgomba illett a borjúnyelvhez

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Hazatért a magyar csapat Malajziából, ahol derekasan helytálltak a WorldChefs szakács- és cukrászversenyen. A 105 tagország tízmillió gasztronómiai szakemberét tömörítő World Association of Chefs Societes (röviden WorldChefs) által szervezett versenyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A magyarok derekasan helytálltak. 

 

Amint arról tavaly ősszel beszámoltunk, Prágában a felnőtt szakácsok között Adamek Balázs (Diófa, Székesfehérvár) séf és Murányi Mercédesz (67, Székesfehérvár) commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a magyar színeket Ázsiában, Kuala Lumpurban.

Előbb az Adamek Balázs, Murányi Mercédesz páros versenyzett és készítette el négy fogásból álló versenymenüjét. Ez egy vegetáriánus előételből, meleg előételből, főételből és desszertből állt, a világszövetség által meghatározott fő alapanyagokra építve. Ezek között szerepelt holland borjúnyelv és hátszín, Kaluga kaviár, csokoládé és tea is. A versenyben a világ húsz legjobb párosa szállt harcba a Global Chef címért.

malajzia verseny 04

A meleg előételükben marinált fehér spárga, tápiókagyöngy, zeller ravioli és kaviár is szerepelt. A vegetáriánus előétel citrusos halibu halfilé volt tengeri salátával, rizottó ropogóssal, karfiolpürével és halszósszal. Főételként borjúkarajt készítettek ördögszekér gombával, kápiapaprikával rétegezett borjúnyelvvel, sült répával és töltött céklával. Desszert csokoládéból, calamansiból és teából állt.

Balázs és Mercédesz időben elkészültek a fogásokkal. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség beszámolója szerint trénerük, Volenter István (67, Székesfehérvár) a verseny végén úgy vélekedett: elégedettek lehettek a teljesítményükkel, hiszen technológiai hibát nem követtek el, kimunkáltságukat tekintve a tányérjaik az élvonalban szerepeltek, a húsok és a halak állaga kiváló volt, de a mártások is nagyon finomak voltak.

malajzia verseny 03

Adamek Balázs hozzátette: sikerült megvalósítaniuk azt, amit elterveztek. – Mindennel időben elkészültünk, és bár voltak apróbb hibák, nem lehetünk elégedetlenek – tette hozzá. Mercédesz mindezt kiegészítette azzal, kevésbé izgult, mint például a prágai kontinensdöntőn, és emiatt nyugodtan, kapkodás nélkül tudott dolgozni. – Úgy érzem, nem követtünk el nagy hibákat, az ételek olyanok lettek, amilyeneknek megálmodtuk őket – vélekedett.

Másnap Maczák Anna és Marosi Mónika következett, akinek nyolc órájuk volt arra, hogy egy tányérdesszertet, egy tortát és a díszmunkát elkészítsék, valamint tálalják. A cukrászoknak egy „Truly Asia”, azaz Igazán Ázsia fantázianévre keresztelt édességeket kellett megalkotniuk. A lányok tortáját fekete szezámból készült piskóta és krém, ribizlizselé, linzertészta és kókuszmousse alkotta, a tányérdesszertjükön vérnarancszselé, vérnarancsmousse és sorbet, spárgahab, teából készült espuma és csokitüll is szerepelt.

malajzia verseny 01

Az 1,2 méter magas csokoládészobron ennek megfelelően ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, Buddha, maláj oroszlánfej, japán legyező. A cukrászok mezőnyében tízen indultak, s a döntősök közel fele ázsiai volt. róluk érdemes tudni, hogy elképesztő szinten művelik a cukrász artisztikát.

malajzia verseny 02

Az eredményhirdetésre gálavacsora keretében került sor. A szakácsok között taroltak a skandinávok: Svédország győzött Finnország és Norvégia előtt, a magyar páros a mezőny közepén, a 10. helyen tudott végezni. Nagyon szoros volt a verseny: a 6. és a 11. helyezett duók között csupán tizedek döntöttek. A cukrászok versenyében Szingapúr végzett az élen Malajzia és Olaszország előtt, a magyar versenyzők a 7. helyen zártak. Eredményük azért számít kiemelkedő teljesítménynek, mert öt ázsiai együttes is volt a mezőnyben.

Fotó: MNGSZ-Csárdás Ferenc

 

Címkefelhő