Fő tartalom átugrása

Pattogatott kukorica, füstölgő koktéllal

| BA - VT | Terülj, terülj!

Egy utazásnak és egy véletlen találkozásnak köszönhetően nyílt meg tavaly Budapest első nepáli étterme. A békességet árasztó Annapurna igazi kuriózum a hazai gasztronómiai kínálatban, ahol nem csak autentikus nepáli fogásokat lehet kóstolni. Kortyolhatunk különleges, kizárólag itt elérhető koktélokat, olvasgathatunk, és még egy házi kiállítást is megtekinthetünk.

 

A Ráday utcában tavaly megnyílt Annapurna a budapesti gasztroszcéna egészen különleges színfoltja. Nem véletlenül, hiszen tulajdonosai arra vállalkoztak, hogy az autentikus nepáli konyhát megismertessék a különleges ízekre vágyókkal. Az étterembe lépve különleges atmoszféra fogadja a vendéget: kellemes nepáli zene, színes zászlócskák és hatalmas fényképek árasztanak békességet. A bejárat mellett álló táblán nepáli nyelven köszöntik az érkezőt.annapurna 10De nem csak ezért páratlan hely az Annapurna, ami az egyik himalájai hegytömbről (amely több csúcsot is magába foglal) kapta a nevét. A galérián kis tárlat tekinthető meg Nepálról, akár étkezés közben is. Megtudhatjuk például, hogy Nepálban a nyugati kultúrától eltérő időszámítást alkalmaznak, naptárjukat Bikram Sambat-kalendáriumnak nevezik. Ennek megfelelően a távoli országban jelenleg 2082-őt írnak.annapurna 08Az étteremnyitás ötlete Hegedűsné Sánta Kriszta fejéből pattant ki, méghozzá egy már-már szürreális véletlennek köszönhetően. A pénzügyi és japán szakon is diplomázott tulajdonos ugyanis Dubaiban megismerkedett egy nepáli társasággal, akikkel barátságot kötött. Kiderült, hogy a csoport tagjai a vendéglátásban dolgoznak, s mivel Kriszta egyébként is régóta szeretett volna saját vállalkozást indítani, a találkozás kapcsán született meg az ötlet: mi lenne, ha nyitnának egy nepáli éttermet, hiszen ilyen vendéglátóhely egyébként sincs Budapesten.annapurna 01

Hegedűsné Sánta Kriszta

A szakács és a két felszolgáló egy ötcsillagos dubai szállodában dolgozott, ám a leendő étteremtulajdonosnak sikerült olyan ajánlatot tenni számukra, amely találkozott elképzeléseikkel és Budapestre csábította őket. Később további Magyarországon élő nepáli vendéglátós szakembereket kerestek, köztük egy másik szakácsot, aki korábban az egyik budapesti japán étteremben dolgozott. Ráadásul, mint utólag kiderült, az egyik szakács és egy konyhai kisegítő Nepálban három utcára lakott egymástól…
annapurna 04
A csapat már megvolt, „csupán egy üzlethelyiségre volt szükség. Éppen akkor vált kiadóvá a Ráday utcában egy, amely korábban is étteremként üzemelt, így minimális átalakításra, csinosításra volt csupán szükség a nyitáshoz. Megkezdődhettek a próbafőzések, tavaly májusban pedig nyitott az étterem, eleinte szűkített menüvel, novembertől pedig teljes kínálattal.annapurna 09Az ételek kiválasztásban részt vettek a tulajdonosok is, szerették volna, ha olyan finomságok kerülnek az étlapra, amelyeket az európai gyomor is elbír. A tulajdonosok 2023 őszén elutaztak a távoli országba, hogy megkóstolják az ottani konyhát, és inspirációt gyűjtsenek a majdani étlap kialakításához. A feladat csupán elsőre tűnhet egyszerűnek, lévén Nepálban harmincnál is több náció él egymás mellett, e színes és változatos gasztrokínálat esszenciáját kellett megalkotni. (Sánta Krisztáék Nepálban járva számos angol nyelvű szakácskönyvet is beszereztek, amelyek az étteremben bárki számára elérhetők.)annapurna 26A konyhán kizárólag nepáli szakácsok dolgoznak, azaz elmondható, hogy amit és ahogyan készítenek, abszolút autentikus. Számos olyan receptet is alkalmaznak, amit még családjukban tanultak. Amiben „magyarították” az ételeket, az a chili szerényebb használata: a nepáliak ugyanis brutálisan csípősen főznek. Szükség is van rá, hiszen az ország déli, sűrűn lakott része a trópusi égövben fekszik.annapurna 20annapurna 15annapurna 18Az Annapurnában elérhetők pirított rizsek, pirított tészták, valamint thukpa leves, ami hasonlít a ramenhez, csak kisebb adag. A legtöbb étel az úgynevezett newari konyhából került fel az étlapra, már csak azért is, mert amit a világ nepáli kultúraként azonosít, az jobbára a newari. Ez a népcsoport többségében a királyi székhelyen, Katmanduban és környékén él.annapurna 25A newari konyha ismert étele a momo (ami kínai dim sum rokona) is. A momo legendája szerint az étel úgy került az országba, hogy az egyik nepáli király feleségül vett egy tibeti hercegnőt, akinek a momo volt a kedvenc étele, amit magával vitt Nepálba, majd az évszázadok során nemzeti eledellé vált. Az Annapurnában csirkés, bivalyhúsos és vegetáriánus változatban is kapható. Utóbbiba az indiai paneer sajtot töltik. Ami talán a legfontosabb erénye az étteremnek, hogy nem fagyasztott termékeket használnak, hanem minden tésztabatyut kézzel készítenek a nepáli szakácsok. Gyorsan le is megyünk a konyhába, hogy a töltött tészta készítésének fázisait megtekinthessükannapurna 30A nepáli konyhát leginkább az indiai és a kínai sajátos keverékeként lehet jellemezni, így a nélkülözhetetlen originális hozzávalók javát a Magyarországon működő indiai üzletekben szerezik be. Kivételt képez a mustárlevél, amit spenótlevéllel váltanak ki, a két növény íze nagyon hasonlít. Egy másik fűszer, ami nehezen elérhető a timur bors, ami igazi nepáli ínyencség.annapurna 28Az egyik legnépszerűbb fogás az Annapurnában curry (csirkés vagy zöldség), amit szinte minden nap fogyasztanak a nepáliak rizzsel. A curry kicsit más, mint amit Indiában készítenek, illetve kevésbé szószos, ahogy a nepáliak főzik. Az ugyancsak az indiai konyhából ismert dal a nepáliaknál inkább hasonlít a lencselevesre, míg az indiai verzió sűrűbb. A Kínában kedvelt pirított császárszalonnát ugyancsak átvették a nepáliak, az Annapurnában kérhető édes-savanyú és BBQ-verzióban is.annapurna 32Egy másik nepáli (és Belső-Ázsia számos részén ismert) étel a felcsíkozott és hidegen füstölt bivalyhús. Az eljárásnak köszönhetően a hús eltarthatóvá és szállíthatóvá válik. Ehetővé nem, ahhoz curryben vagy levesben meg kell főzni. A sukutinak nevezett étel – ami hamarosan elérhető lesz az Annapurnában is – alapja a szárított bivalyhús, amit olajos pácban puhítanak. Tekintettel arra, hogy a hagyományos hideg füstöléses eljárás nehezen kivitelezhető a konyhában, itt modernizálva, sütőben fog készülni.annapurna 29A budapesti közönség nagyon megkedvelte az éttermet, leggyakrabban azok térnek be, akik kínai vagy indiai éttermekbe is járnak, és ismerik a két népszerű ázsiai konyha által használt fűszereket. Akik még nem voltak hasonló éttermekben, arról számolnak be, milyen ízgazdagok és fűszeresek az ételek. Érdekesség, hogy indiai és nepáli turisták is mindennapos vendégek. Visszajelzéseikből kiolvasható: elégedettek a „hazai” ízekkel.annapurna 14Az étterem italkínálata ugyancsak teljesen egyedi. Mindenképpen ajánljuk a nepáli teát, amit chiyának neveznek és fekete teából készül. Ehhez először tejet melegítenek, ebbe öntik teafüvet, majd hozzáadnak fűszereket, indiai babért, kardamomot, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget. Az alkoholos italok közül kiemelendőnek tartjuk a koktélokat, amelyek egy része kizárólag csak itt kóstolható, mivel Csatlós Máté és Szabó Dávid bartenderek kizárólag az Annapurnának kreálták azokat. Olyan koktélokat alkottak, amelyekben kidomborodnak a nepáli ízek. Az egyik a Smoky mountain, amit búra alatt füstölve szervíroznak, az ital tetején található hab átveszi a füst aromáját.annapurna 23Sokaknak talán hihetetlennek tűnik, de Nepálban imádják a pattogatott kukoricát. Az Annapurnában is található egy pattogtató gép, rögtön a bejárattal szemben. A kukoricát snacként szervírozzák a rendelt italok mellé. E szokásra csatlakozva született a Royal popcorn névre keresztelt koktél, amiben pattogatottkukorica-szirup és kukoricalikőr található, tetejét pattogatott kukorica díszíti. És még egy kuriózum: kapható nepáli sör is!