Skip to main content

Bajai harcsapaprikással ünnepelt az év borásza

| Velkei Tamás | Pincesor

Tavaly decemberben a Magyar Bor Akadémia immár 29. alkalommal ítélte oda Magyarország legrangosabb borszakmai elismerését, az Év Bortermelője díjat. A díjazott, Koch Csaba borász tiszteletére gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készült az akadémia. Az ünneplő vendégeket eredeti bajai harcsapaprikás, borókás szarvasgerinc és érlelt angus marhaszegy várta. Meg sok egyéb finomság és meglepetés.

 

Az InterContinental Budapest Hotel díszterme előtt gyülekező vendégek számos illusztris vendéggel találkozhattak. Részt vett az eseményen Áder János, köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, Stumpf István volt alkotmánybíró, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Lukács Sándor színművész, Balázs János zongoraművész, Kovács Ákos popzenész és persze a hazai borász szakma krémje. Miklósa Erika, Horváth István tenor és Szekeres Adrien egy-egy fogás között csodálatos dalokkal szórakoztatták a megjelenteket.

díszebéd koch 09

A gyülekező vendégeket előbb karfiol panna cottával kínálták, pörkölt mogyoróval és baconnal. Majd vargányás tojáskocsonyát szolgáltak fel kis kocsikon, amelyet félbetört tojásba töltöttek vissza. A fácáneszenciát kémcsövekben kínálták, az üvegcséket forró hamuban állították, hogy megőrizzék a lé hőfokát. A lazac rilettes-et céklás, narancsos, rozmaringos zselébonbon követte zárásként. A falatok mellé az Év bortermelője döntősei, azaz Borbély Tamás, Figula Mihály, Günzer Tamás, Liptai Zsolt és Nyúlné Pühra Beáta borait kortyolhatták a díszebédre érkezők, Koch Csaba borai mellett, persze.

díszebéd koch 080

Miután a vendégek elfoglalták helyeiket, Bocskorás Bea, a Szívügyem pékség vadkovásszal, hosszú kelesztéssel készült francia parasztkenyerével, valamint rozsos és sokmagvas cipóival csillapíthatták éhségüket, amíg fel nem szolgálták az előételt. Ami malac terrine volt, hozzá libamájkapszulába rejtett egzotikus gyümölcsszósszal. A különleges fogást Zoboki Zoltán (Disciple Auguste Escoffier) álmodta meg. Az ételhez Koch Csaba 2016-os Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay-ját szolgálták fel.

díszebéd koch 081

A hal fogás egy mesteri harcsapaprikás volt Bajáról, amihez az ünnepelt 2018-as Frisch Kadarkáját kínálták. Az ételt egy örökös magyar halfőzőbajnok, a bajai Novics György készítette barátival. E második fogást követte a díszes oklevél átadása, és az ünnepelt méltatása.

díszebéd koch 084

Koch Csaba azt mondta: nagy megtiszteltetés számára a cím, ugyanakkor nagy felelősséget is jelent, ami a jövőben még több munkára sarkallja. Az év bortermelőjét háromszoros viváttal és az ő 2012-es Villányi Csanád Cuvée-jével köszöntötték.
díszebéd koch 082

Oláh Zoltán, a hollókői Castellum Hotel séfje hónapos érlelt magyar angus marhaszegyet készített az ünneplő meghívottaknak, amihez szarvasgombás szaftot, fekete lencsét és csicsókapürét párosított. A fogás mellé Koch Csaba Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique 2018 bora került a poharakba.

díszebéd koch 083

A vad fogást Száger Gyula, a Pest-Buda étterem séfje komponálta, ami borókás szarvasgerincből, kecskesajttal töltött céklából és vargányás burgonya gratinból állt. Az ételhez a jelenlévők az év borászának 2017-es Villányi Franc-ját kortyolhatták. 

díszebéd koch 01

A desszertekről az InterContinental Budapest cukrászdájának executive séfje, Gullner Gergő gondoskodott, az asztalokra cserszegi zöldalma kehely, csipkebogyós sajttorta, étcsokoládékrémmel töltött brownie, kecskesajt-málna tarte és passió mini pite került. A díszebéd során a séfek munkáját és az ételsor harmóniáját Ványi László szaktanácsadó segített összehangolni.

 

Címkefelhő