Skip to main content

Magyar komlóból készülhet a Soproni

| Gourmet Riporter | Pincesor

Két évtized után újra komlót termesztenek Magyarországon, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária olyan modellt valósít Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszútávon fenntartható, és hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is.

 

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére a Baranya megyei Kastélyosdombón. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete beszédében kiemelte: azért nagyon büszke a kastélyosdombói programra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti kezelés helyett állandó, stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre.

De miről is van szó? A programban hátrányos helyzetű embereket tanítottak meg a növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint azokra a speciális technikákra, amelyek révén a komlópalántából a sörgyártás során használható alapanyag nevelhető. Ezt követően telepítették a termesztéshez szükséges speciális oszlopokat a segélyszervezet kastélyosdombói szociális és fejlesztő központjának területén.

heineken 04

Az egyhektáros területen több szakaszban ültetétnek 2500 tő komlót, amivel a sör legfontosabb ízesítőjének termelése indulhat újra Magyarországon. A nagy hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon. A magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

A Heineken Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át a termelőktől. – Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra – mondta Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

heineken 01

Aláhúzta: a cégnél büszkék arra, hogy közösen vezethetik vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Céljuk, hogy a Soproni előállítása során, a magyar árpa mellett hazai komlóra is támaszkodhassanak. A Soproni sör 2016 óta 100 százalékban magyar árpából készül, ami mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. Emellett a Soproni Radlereket magyar meggy és bodza ízesíti.

heineken 03

– Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel – hangsúlyozta az első tövek ültetése kapcsán rendezett eseményen Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése, ezért szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy az ország komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon. A segélyszervezet célja, hogy a modellt a lehető legszélesebb körben terjessze, és ennek eredményeképp még több család önálló megélhetéséhez járulhasson hozzá.

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet, Heineken

 

Címkefelhő