Skip to main content

Mádi lett a világ második legjobb muskotálya

| Gourmet Riporter | Pincesor

Aranyérmet kapott a Muscats du Monde világversenyen a mádi Holdvölgy Borászat Exaltation 2014 (Nyulászó) dűlőválogatott, édes tokaji sárgamuskotálya. A világ legrangosabb muskotály versenyén a bort emellett még a verseny Top 10-es ranglistáján is a második legjobb tételnek rangsorolták.

 

holdvolgy vilag masodik 031A Holdvölgy az egyetlen magyar borászat, amely már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a Muscats du Monde-on, mégpedig a történelmileg első osztályú minősítésű, mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály boraival.

A Franciaországban idén 18. alkalommal megrendezett Muscats du Monde világverseny 55 fős nemzetközi zsűrije 23 ország több mint kétszáz száraz, édes, gyöngyöző, illetve fehér, rozé és vörös muskotály borából választotta ki a legjobbakat. A rangos versenyen 24 arany- és 46 ezüstéremmel osztottak ki.

A világ második legjobb muskotályának választott Exaltation egy nehéz évjárat ajándéka: mivel 2014-ben a szüret előtti két hétben több mint 100 milliméter csapadék hullott Mádon, így sokszoros energia-befektetésre és kimagasló szakmai hozzáértésre volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön a Holdvölgy szigorú minőségi követelményeinek megfelelő termést szüretelni.

A végeredmény azonban azt sugallja: megérte a fáradság, s az Exaltation 2014-et is a korábbi évjáratoknál már megszokott sav-alkohol-cukor arány, egyensúly és komplexitás jellemzi. A bort a hat hónapos hordós érlelést követően 28 hónapig érlelték palackban, amelynek érlelési potenciálja egyébként – kiváló egyensúlyának köszönhetően – több évtizedre tehető, így joggal tarthat számot a tokaji édes borok rajongói mellett a borgyűjtők figyelmére is.

holdvolgy vilag masodik 011A bort a pincészet csillogóan kristálytisztaként jellemzi, hozzátéve, hogy színe világosan aranyló, akácméz-sárga. Illatában rózsa, licsi, valamint fehérszirmú akác- és almavirág, továbbá őszibarackos jegyek dominálnak. A korty könnyed és lendületes, a magas cukortartalom szinte észrevétlen marad a frissítően dinamikus savaknak köszönhetően. 

Ízei üdék és gyümölcsösek: a jellegzetes muskotályos ízjegyek mellett előbb az illat licsis és őszibarackos vonalát érezni, majd megjelennek az érett körtés, finoman ánizsos, másodlagos aromák. A korty lecsengését szinte végtelenné teszi a számos mádi száraz és édes borból jól ismert, elmaradhatatlan citrusosság.

Fotó: Holdvölgy

 

Címkefelhő