Szőke Mátyás az év borásza
Olyan borvidékre került az Év Bortermelője díj, ahová eddig még soha, a Mátraaljára. Szőke Mátyásra, az idei nyertesre sokan úgy tekintenek, mint a borrégió felvirágoztatójára, aki újra felhelyezte a borvidéket a kulturált borfogyasztók térképére. Szőke Mátyás a munkában kitartó, a minőségből nem enged. Szerinte manapság az emberek egyre inkább a bársonyos, krémes borokat kedvelik, s nagy jövőt lát a kékfrankos előtt.
A Magyar Bor Akadémia életében is mozgalmas volt András napja idén, akkor tartottuk negyedévszázados, ünnepi közgyűlésünket és a Borest a Bor Akadémián rendezvényt, ahol megismerhették az Év Bortermelője díj idei jelöltjeit – nyitotta meg Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke az Év Bortermelője Magyarországon 2017 díj átadóját a budai Fortuna étteremben.
Az elnök kiemelte: a rangos címet idén már 27. alkalommal ítélte oda a szervezet, s az ez évi jelöltek közül kettő (ifjabb Figula Mihály és ifjabb Szepsy István) édesapja már elnyerte a címet. Kitért arra is, hogy három olyan borvidék képviselője is a jelöltek közé került, ahonnan még senki nem nyerte el eddig a kitüntető címet.
A jelölésre több mint hatszázan voltak jogosultak, borászok, vendéglátóiparban, tudományos szektorban, médiában dolgozók, akik egyenként három borászt jelölhettek a díjra. A nevek összesítése után került ki az a hat jelölt, akikre a második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai adhatták le a voksukat. A beérkezett borítékokat a díj átadásának reggelén bontották csak fel, így az akadémia vezetése is az utolsó pillanatban tudta meg, kire szavazott a borásztársadalom.

Az elnöki köszöntőt követően a hat jelölt mutatta be egy-egy borát, illetve ismertethette hitvallását. Jásdi István szürkebarát, Koch Csaba Cserszegi fűszeres, ifjabb Figula Mihály és Borbély Tamás olaszrizling, ifjabb Szepsy István furmint, míg Szőke Mátyás egy merlot bemutatása mellett beszélt röviden filozófiájáról.
Ez után következett a legizgalmasabb rész, Zilai Zoltán kihirdette, ki nyerte el 2017-ben az Év Bortermelője címet. Talán a győztes, Szőke Mátyás lepődött meg a teremben a legjobban, amikor kimondta az elnök a nevét, címe egyben azt is jelenti, hogy személyében a Mátra vidékéről első alkalommal nyerte meg a rangos elismerést borász. Majd a zúgó tapsot követően az idei nyertes szólt a megjelentekhez.
– Úgy vélem, sokat tettem a mátrai borvidékért, a magyar bor külföldi megjelenéséért, hiszen pincészetünk régóta szállít bort külföldre, elsősorban Kaliforniába, Svédországba és Svájcba – kezdte a büszke győztes köszönőbeszédét. Hozzátette: bár a mátrai a legnagyobb kiterjedésű hegyvidéki termőhely, egyben a „legkisebb hírű” is, pedig arrafelé is csodálatos nedűket teremnek a szőlővesszők.

Hangsúlyozta: szerencsére a borvidéken egyre több tehetséges fiatal tör utat magának, még akkor is, ha a maiaknak nehezebb dolguk van, ha sikeresek akarnak lenni a piacon. – Ez után is azon fogok dolgozni, hogy a magyar bor minél magasabb szintre jusson a világpiacon – ígérte rövid beszéde végén az év borásza.
– Meghatódik az ember, ha egy ilyen rangos, országos elismerést kap, és még akkor is váratlanul éri, ha korábban már háromszor jelölték. Nem úgy keltem fel ma reggel, hogy én nyerek, mert úgy vélem már az is nagy szó, ha valakit jelölnek a legjobbak közé – árulta el a Gourmet Riporternek Szőke Mátyás. – Az elismerés egyben reklám a borvidéknek, és persze reklám a pincészetünknek is – fűzte hozzá a borász.

Szerinte ennyi év kellett ahhoz, hogy beérjen 1990-ben megkezdett munkája, és megismerje az ország a Szőke Pincészetet. Arról, hogy borvidékéről ő lett először az év borásza, markáns véleménye volt: szerinte nem kell attól félni, ha egy régióban minél több a jó borász, helyette inkább össze kell fogni. – Meg kell nézni Villányt, ami terültre sokkal kisebb a Mátránál, mégis milyen magasságokba emelte a borvidéket a szaktudás, az összefogás és a tudatos marketing – emelte ki az együttműködés fontosságát a borász.
Szőke Mátyás szereti a fajtatiszta borokat, cuvée-ket egyedül megrendelői kérésre készít. Pincészete korábban kizárólag fahordókban érlelte a borokat, mára azonban modern, reduktív technológiával készítik az italakt és utána érlelik fahordóban. Az év borásza szerint manapság az emberek a szép, bársonyos, krémes borokat kedvelik.
A jövőt feszegető kérdésünkre azt mondta: az utánpótlás már megérkezett, hiszen fia, Zoltán a pincészet borásza. Megemlítette még: szerinte a kékfrankosé a jövő, nemcsak azért mert szép borokat ad, hanem mert Magyarországon és Ausztrián kívül sehol nem termelik.
Az Év Bortermelője cím eddigi nyertesei:
1991 Tiffán Ede (Villány–Siklósi borvidék)
1992 Báthori Tibor (Etyek–Budai borvidék)
1993 Vesztergombi Ferenc (Szekszárdi borvidék)
1994 Gere Attila (Villány–Siklósi borvidék)
1995 Thummerer Vilmos (Egri borvidék)
1996 Polgár Zoltán (Villány–Siklósi borvidék)
1997 Bock József (Villány–Siklósi borvidék)
1998 Gál Tibor (Egri borvidék)
1999 Kamocsay Ákos (Ászár–Neszmélyi borvidék)
2000 Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék)
2001 Szepsy István (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2002 Malya Ernő (Etyek–Budai borvidék)
2003 Árvay János (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2004 Takler Ferenc (Szekszárdi borvidék)
2005 Vincze Béla (Egri borvidék)
2006 Garamvári Vencel (Balatonboglári borvidék)
2007 Frittmann János (Kunsági borvidék)
2008 Konyári János (Balatonboglári borvidék)
2009 Lőrincz György - St. Andrea (Egri borvidék)
2010 Légli Ottó (Balatonboglári borvidék)
2011 Vida Péter (Szekszárdi borvidék)
2012 Áts Károly (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2013 Gálné Dignisz Éva (Kunsági borvidék)
2014 Dúzsi Tamás (Szekszárdi borvidék)
2015 Szöllősi Mihály (Neszmélyi borvidék)
2016 Mészáros Pál (Szekszárdi borvidék)
2017 Szőke Mátyás (Mátrai borvidék)