Augusztusi szedermánia a Pilisben
Augusztusra rekord szedertermés is várható a Pilisben – vélekednek a parkerdő munkatársai. A Pilisbe kirándulást tervezőknek érdemes figyelniük a gyümölcs érésére, és kosarat vagy kisebb dobozt magukkal vinni a túrára, amibe napi két kilogrammnyi erdei bogyót kedvükre szüretelhetnek.
A Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett idén. A természetjárók június-július fordulóján rég nem látott tömegű málnával találkozhattak a Dobogókő környéki erdőkben. Érdekes, de nemcsak az időjárás kedvezett a bogyós gyümölcsöknek a főváros környéki kirándulóhelyeken, hanem a Pilisi Parkerdőben történt 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható az idei kiváló termés.
A négy évvel ezelőtti katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása ugyanis annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú- és cserjefajok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a nagy mennyiségű málna- és szedertermést is biztosítja.

Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, ám meleg időjárásnak köszönhetően rekordnagyságú termést hoztak.
A parkerdő munkatársai szerint augusztusra rekordnak számító szedertermés is várható. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és kosarat, vagy egy kisebb dobozt vinni a túrára, amibe napi két kilogrammnyi bogyót kedvükre szüretelhetnek.
Az erdei gyümölcsök a Pilisi Parkerdő területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők. Gyümölcsökre, gyógynövényekre, vagy a gombákra egyaránt vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Aki ennél többet szeretne felhasználni, esetleg értékesíteni szeretné az erdőben szedett gyümölcsöket, azoknak a Pilisi Parkerdő helyi erdészetének írásos engedélyére van szüksége.

Az augusztusban szedhető szeder sokféleképpen hasznosítható. Ízletes lekvár vagy szörp készíthető belőle, de hosszabb távon akár fagyasztva is tartósíthatóak. Érdemes kísérletezni a vegyes lekvárok készítésével is, amikor a hagyományos gyümölcslekvárokhoz vadgyümölcsöket keverünk, tanácsolják a parkerdő munkatársai, így adva különleges ízt a készítményeknek.
Fotó: Roben Owen-Wahl, Enrica Bressan, Dyana by