Fő tartalom átugrása

Mediterrán álom paradicsommal

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A nyár egyik legnépszerűbb zöldsége a paradicsom, amelyet a legtöbben nyersen fogyasztanak reggelire, illetve pürésítve elteszik télire. A paradicsomot azonban meg is süthetjük, napjainkban egyébként is rendkívül népszerű zöldséget sütni. Nem utolsósorban azért, mert egyre többen szeretnének minél egészségesebben étkezni, a sült zöldség pedig vitán felül egészséges.

 

A paradicsom mindenki által jól ismert zöldség, sokan kedvelik, sok fajta elkészítési módja ismert. Most egy olyan receptet közlünk, amelynél az előkészítés csupán 10 percet vesz igénybe, míg a teljes főzési idő nagyjából másfél óra. Ha valamely nemzet, akkor az olasz még inkább tudja a bevezetőben említetteket, ezért törekednek a finom sült zöldségek rendszeres fogyasztására. Rengeteg receptet gyűjtöttek e felhasználási módra az évszázadok során. Az egyik legnépszerűbb ételük a sült paradicsom, amelynek elkészítési módját a Magical Earth ismertette.

paradicsom 02Ez a rendkívül egyszerűen elkészíthető, ám pompás étel is természetesen része az olasz konyhának. Az alább felsorolt ​​összetevőkből 4-5 személynek elegendő ételt tudunk készíteni.

Hozzávalók:
20 nagy Roma paradicsom (a Roma hosszúkás, egyfajta édes paradicsom, amelyet elsősorban szószokban használnak)
harmad csésze olívaolaj
6 gerezd fokhagyma, darálva
1 nagy kockára vágott fehér édes hagyma
1 evőkanál cukor
friss rozmaring, kakukkfű és oregánó
só. bors

A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra. A paradicsomot hagyhatjuk egészben is, de talán jobb, ha vastag karikákra vágjuk. Egy nagy tálban keverjük el az olívaolajjal, fokhagymával és hagymával. Ne felejtsük el a cukrot, mert a nélkül a paradicsom savanyú lehet. Ezután a paradicsomot tegyük egy nagy serpenyőbe és terítsük jól szét. A tetejére vághatunk néhány karika hagymát, hintsük meg sóval, borssal és a fűszerekkel, amelyek szárát előzőleg eltávolítottuk, és kis darabokra tépkedtük.

Ínyencek akár szardellával is kombinálhatják. Az előkészített paradicsomot tegyük a sütőbe, és süssük 1 órán keresztül. Az óra eltelte után tekerjük fel a hőmérsékletet 200 °C-ra és süssük további 15-20 percig, majd vegyük ki a tálat. Fogyaszthatjuk melegen, vagy ki is hűthetjük és kínálhatjuk egy ízletes mártással.

Fotó: Magical Earth

Címkefelhő