Skip to main content

A méz, amit az orvosok is ajánlanak

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így E- és B-vitaminokban, kalciumban, vasban és cinkben. A napraforgóméz rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert. Egyebek mellett ez is szóba került azon az eseményen, amelyet a fajtamézeket, azon belül is a legnagyobb mennyiségben elérhető napraforgómézet népszerűsítő kampány kapcsán tartottak. 

 

Akkor tudjuk helyzetbe hozni a magyar méhészetet, ha piacot nyitunk számára, ezért szeretnénk felhívni a tudatos, magyar vásárlók figyelmét a honi fajtamézek, különösen a napraforgóméz fogyasztására – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a napraforgóméz fogyasztását ösztönző kampány kapcsán rendeztek. A politikus hozzátette: az agrárium egésze szempontjából fontos a méhek tevékenysége, hiszen a szorgos rovarok beporzása nélkül minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltokból.

napraforgóméz 01

Bross Péter, Ondré Péter, Feldman Zsolt (b-j)

Az ágazat számos nehézséggel kénytelen megküzdeni, fűzte hozzá az államtitkár, ezek egyike, hogy rengeteg „mézszerű” élelmiszer árad Európába az EU-n kívüli országokból. Az uniós polgárokat csupán arról tájékoztatják az élelmiszeren található címkék, hogy a méz az EU-ból származik, vagy sem.

Magyarország ennél tovább lépett, emelte ki a politikus, az itthon forgalomba kerülő termékek címkéjén féléves türelmi időszakot követően fel kell tüntetni az összes származási országot. Ezen felül támogatási rendszer is segíti az ágazatot, beporzási támogatással, az EU-ban csak Magyarországon indított méh állatjóléti támogatással bővítik a támogatási rendszert.

napraforgóméz 03

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője rámutatott: a magyar méhek csak a magyar méhészek segítségével létezhetnek, ehhez viszont arra van szükség, hogy legyen piac, ezért az állam fogyasztásösztönző kampányt indított – immár sokadik alkalommal, ám most először egy fajtamézt a fókuszba helyezve.

Felhívta a fogyasztók figyelmet arra, hogy érdemes váltogatni a különböző mézeket, hiszen közel negyven féle mézet pergetnek ki a hazai méhészek. Az évi 25-30 ezer tonna megtermelt méz hatvan százalékát általában exportáljuk, de a kínai és ukrán tömegmézzel meg kell küzdenie a magyar termékeknek. Ezért is lényeges, hogy a hazai vásárlók keressék a honi mézeket.

napraforgóméz 02

Kifejtette: a napraforgóméz egészséges élelmiszer, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, immunerősítő, magas az antioxidáns tartalma. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, a kalcium, a vas és a cink. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani a koleszterinszintet, és erősíteni az immunrendszert.

napraforgóméz 04

Antimikrobiális hatású, és segíthet a baktériumok elleni harcban. A napraforgóméz fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír. (Mivel savas méz, gyomorsav túltengésben szenvedők mértékkel fogyasszák.) Kiemelte azt is: a 6-700 ezer hektáron elterülő napraforgótáblák az ország legnagyobb méhlegelőjét is jelentik.

napraforgóméz 06

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta: ha minden magyar állampolgár csak napi 10 gramm mézet fogyasztana, az akkora mennyiséget jelentene, amit a magyar méhészek meg sem tudnának termelni. Ettől azonban egyelőre még távol vagyunk. Az elnök ugyanakkor köszönetét fejezte ki az államnak, amiért támogatja az ágazatot, és mindig megtalálja azokat a legális kiskapukat, amelyek segítségével alkalma nyílhat a támogatások folyósítására.

Örömmel számolt be arról is, hogy a magyar méhészet történetében először reklámfilm készült a méhészek tevékenységéről, pontosabban a napraforgóméz előnyeiről, amely már folyamatosan látható a hazai médiában. Rámutatott: a napraforgóméz természetes gyógyszer, E-vitamin tartalma a legmagasabb az összes méz közül, a húgyúti fertőzések és a prosztatagyulladás kezelésére az orvosok is első helyen említik.

napraforgóméz 07

A civil szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy semmi ok az aggodalomra, ha kikristályosodik a méz, ez természetes folyamat, minél több a mézben a szőlőcukor, annál hamarabb, illetve több a gyümölcscukor, annál később következik be. A szervezet elnöke is felhívta a figyelmet a fajtamézek fogyasztására, kitért rá, hogy a magyarok többsége három fajtát ismer: a tehetősebbek az akácot vásárolják, a kevésbé tehetősek a vegyes virágmézet, míg, aki meg van fázva, a hársmézet.

Magyarországon 2023-ban húszezer méhész foglalkozott méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsaládra tehető, ami nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhkaptár áll, és 600 ezer méhész tevékenykedik. Magyarországon a megtermelt méz mennyiséges évente 25 ezer tonna, a hazai mézfogyasztás átlagosan 1 kg/fő évente.

napraforgóméz 08

A sajtótájékoztató után a napraforgóméz gasztronómiai sokoldalúságáról is képet kaphattunk, mézzel készült fogásokat szolgáltak fel. Méz, dinnye, feta; céklahumusz gluténmentes focacciával; fish & chips remoulade mártással; méz, endívia, kecskesajt; mézes-paradicsomos húsgolyó; zöldfűszeres rántott húsgolyó, áfonyás paradicsommártásban; teriyaki csirkenyárs; mézzel sült bárányborda, valamint dobostorta és mézes krémes várta a résztvevőket.

 

Címkefelhő