Skip to main content

Partiumi mester süti az ünnepi cipót

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A Görböc névre keresztelt vekni lett idén a Szent István-napi kenyérverseny győztese. A különleges hangzású név egy határon túli tájegységet rejt, a pékség pedig már harmadik alkalommal készítheti az ország ünnepi kenyerét.

 

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi kenyérversenyt. Septe József, a szervezet elnöke a parlamentben rendezett eredményhirdetésen elmondta: minden évben búza, rozs és innovatív kategóriában várják a pályamunkákat. Idén harminchárom recept érkezett a versenyre, amelyben a búza kategória győztesét, a Kurdi Family Pék Kft. cipóját díjazták a Szent István-napi kenyér kitüntetéssel.

Amint azt a szövetség elnöke kifejtette, a benevezett kenyereket számos szempontból vizsgálják. A cipónak adalékmentesnek kell lennie, előírás, hogy kovásszal készítsék, íze legyen kitűnő. Fontos szempont az is, hogy nagyüzemi technológiával is elő lehessen állítani, ne számítson elérhetetlen luxuscikknek, bárki megvásárolhassa. A zsűri úgy ítélte meg, hogy idén e szempontoknak a Kurdi Family Pék veknije felelt meg leginkább. (Érdekesség, hogy a második helyen is a cég végzett egy másik cipóval. Emellett rozs és innovatív kategóriában is szereztek egy-egy második helyezést.)

kenyér 01

Irimiás Péter, a cég pékmestere a Gourmet Riporternek elárulta: a partiumi Érmellékről, pontosabban Micskéről származik; Görböc egy a község határában fekvő termődűlő elnevezése. E földről kapta a nevét az ünnepi kenyér, amely – amint az a cég közösségi oldalán áll – Irimiás Péter kreativitásának, munkájának, és a csapatszellemnek köszönhette megszületését. A Szent István-napi győztes cipót immár harmadik alkalommal készítheti el az andornaktályai cég. A kenyér megkóstolható lesz augusztus 20-án a Duna-parti Magyar Ízek Utcájában. 

Címkefelhő