Skip to main content

Pezsgőt készítene az év borásza

| Gourmet Riporter | Pincesor

A Magyar Bor Akadémia kihirdette a szervezet által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nyertesét. Idén a díjat Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza kapta, aki az Etyek-Budai borvidéket képviseli. Az év borászának személyes kedvence a rajnai rizling, amit a borok királynőjének tart.

 

A budai vár lábánál található FELIX Kitchen & Barban hirdette ki idén a Magyar Bor Akadémia, ki kapja az év borásza címet. Az elismeréssel kapcsolatban fontos leszögezni, hogy a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó, kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikereit, a borszakmáért tett erőfeszítéseit.

evborasza 2021 01

Idén az öt legtöbb szavazatot az alábbiak kapták az akadémia tagságától: Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék). A díjat az öt szakember közül utóbbi borász kapta.

Hosszú idő után, néhány évvel ezelőtt ismét feltűnt egy hölgy a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan bekerült a legjobbak közé az idei nyertes, Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. A borász nagyapjának volt egy kis szőlőskertje, kicsiny pincéje, ahol bort készített, valamint Beáta édesanyja a bácsalmási állami gazdaság pincéjében dolgozott. Gyermekként a pincészet laborját igazi szentélynek tartotta.

borest vigado 01

Beáta sokat figyelte édesanyja munkáját, így nem volt kérdés, hogy felnőttként ő is a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. Mindent kitanult, amit csak lehetett: a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester-szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet szerzett.

Nyúlné Dr. Pühra Beáta 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap, így emberileg és szakmailag is kiteljesedhet. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, a hazai piac mellett külföldre is szállítanak.

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények: 20 év alatt több mint száz érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Nyúlné Dr. Pühra Beáta személyes kedvence a rajnai rizling, amit a borok királynőjének tart. Úgy véli, lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratai nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára.

evborasza 2021 02

Tudásának gyarapítása érdekében és kikapcsolódásként az idei év borásza legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza. Útjai során törekszik rá, hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy tartja, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs található még. Külföldi útjai során nagyon elvarázsolták az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc-ok, pezsgőrajongóként pedig főként a Franciaországból származó pezsgők adják az ihletet egy régi álma megvalósításához, hogy pezsgőt készíthessen.

– Színes és egyedi élményt tudunk nyújtani borainkkal, a könnyű, gyümölcsös fehér- és rozéboroktól kezdve a fahordóban érlelt, nagytestű tételekig mindenből tudok mutatni – festette le az év borásza pincészete szortimentjét. Hozzátette: könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat is készítenek pár éve, így a vörösborok szerelmesei is megtalálhatják náluk a kedvükre valót.

 

Fotó: Mónus Márton, Magyar Bor Akadémia, Gourmet Riporter

 

 

Címkefelhő