„Fókusz nélkül egy borvidék sem lehet sikeres”

| Gourmet Riporter | Pincesor

A borvidék termelőinek közös gondolkodása nyomán született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami azóta a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Akit behatóbban érdekel a palack története, illetve megkóstolná a borvidék legízletesebb kadarkáit, kékfrankosait és bikavéreit, október 22-én látogasson el a a Société Budapestbe.

 

Hároméves folyamat után, 2015-ben készült el a Szekszárd Palack, amibe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és kadarka tölthetők. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, a borászoknak egyértelmű tűnt, hogy a burgundi palacktípus lesz az ideális választás. A szabványos palackhoz képest egyedibb, magasabb, extravagáns üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.

A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhely karakterű borokat. – Nagyon fontosnak tartom a Szekszárd Palackot, hiszen fókusz nélkül egy borvidék sem lehet sikeres. A palackkal egységes stílust tudtunk teremteni, ami erősíti a bizalmat a fogyasztókban. Hozzám – még az Egyesült Államokból is – csak pozitív visszajelzések érkeztek eddig – osztotta meg a palackkal kapcsolatos gondolatait Takler András borász.

A borvidék által vezetett statisztika leköveti a borászok tapasztalatait, míg 2015-ben csak tizennégy borászat töltött Szekszárd Palackba, 2019-ben pedig már húsz. A borvidéki bírálaton megfelelt és így palackba tölthető borok száma az évi 27-ről 45-re emelkedett, ebből a kékfrankos aránya a legnagyobb, amit a bikavér és a kadarka követ. A megrendelt palackszámok szintén a kereslet bővülését mutatják, míg a projekt kezdetekor 190 ezer üveget szállított a gyár,2018-ban már 305 ezret.

szekszárdi borfesztivál 10

A statisztika mellett fontos szempont a fogyasztói reakció is. A borkereskedők, a sommelier-k közvetlenül találkoznak a fogyasztókkal, s látják, milyen benyomásaik vannak az egységes palackról. – Szakmai oldalról jó ötletnek tartom a palackot, mert vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, valamint egy minőségi szűrő után kerülhetnek a palackba a helyben kiemelt fajták, és ez a vásárlónak is segítséget nyújt, bátrabban választhatja – vélekedett Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok. Hozzátette: a külföldiek is értékelik, ha minőségorientált szemléletet tapasztalnak, erős gondolatisággal.

A borvidék termelői gyakori vendégei a fővárosnak (erről például ITT IS OLVASHAT), így akit a behatóbban érdekel a palack története, a szekszárdi borok, 2019. október 22-én a Société Budapest termeiben a Szekszárd palackban rendezvényen tizenhat szekszárdi pincészet tételeit kóstolhatja meg egy kötetlen sétálókóstoló keretében. A borkedvelők az est folyamán megízlelhetik a borvidék legjobb kadarkáit, kékfrankosait és bikavéreit.

Fotó: Pixeltaster, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő