Skip to main content

Szepsy: tökéletes!

| Gourmet Riporter | Pincesor

Nem mindennapi elismerésben részesült egy magyar bor: a világ egyik legtekintélyesebb szakmagazinja, a brit Decanter egy híján a maximális pontszámmal jutalmazta a Szepsy Pincészet 2007-es évjáratú Tokaji Esszenciáját.

 

Teljesen arany. Tartózkodó narancs és barack illattal. Tömött, krémes és viszkózus, testes, súlyos, rendkívül koncentrált – jellemezte a bort Stephen Brook, a Decanter szakírója. Brook hozzátette: bár az ital rendkívül édes, kiegyensúlyozott súlya és gazdagsága, 570 gramm/liter maradék cukrot, s csupán 2,5 százalék alkoholt tartalmaz. A 2007-es évjáratú Tokaji Esszenciát, amelyból csak száz liter készült, a kóstoló végül 99 pontra értékelte.

A Szepsy család a 16. századtól termel Tokajban bort, attól kezdve, hogy az aszúbor készítése is elindult a vidéken, így a család és a bor történelme elválaszthatatlan. A család büszke elődjeik teljesítményére, amelyek egyben ösztönzik is őket, hogy méltóvá váljanak örökségükhöz. Céljuk, hogy a lehető legjobb minőségű szőlőt termeljék a dűlőikben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választották a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel, amelyek átlagéletkora 40 év feletti.

Fotó: Szepsy Pincészet

Címkefelhő