Skip to main content

Gyógynövények csalogatnak a pálos kertbe

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Az Országos Kéktúra útvonalán, Kesztölc határában illatos meglepetés várja a vándorokat: kakukkfű, zsálya és borsikafű virágzik egy kis fennsíkon. A színes gyógynövénykert nemcsak pihenésre vagy egy kis elmélkedésre csábít, de bátran gyűjthetünk is keveset a hasznos fűszernövényekből.

 

Évente tízezrek sétáltak el a falu mellett, hisz az Országos Kéktúra útvonala éppen erre halad, ám eddig anélkül gyalogoltak tovább, hogy bármit is megtudtak volna a faluról. Ezért lokálpatrióták úgy döntöttek, kialakítanak a túra útvonala mellett egy gyógynövénykertet, amely a környéken tevékenykedő pálos rendről kapta a nevét.

kesztolc 01

A szerzetesrendet a 13. század közepén hozta létre Boldog Özséb, aki a Pilisben szétszórva élő remetéket gyűjtötte egy közösségbe. Első kolostoruk Kesztölc közelében, Klastrompusztán építették fel. A rend tagjai zöldséget, gyümölcsöt termesztettek, voltak malmaik, szőleik, halastavaik. Kolostoraik kertjében szinte mindig foglalkoztak gyógynövényekkel is, amelyek főzeteivel nemcsak magukat, hanem a hozzájuk betérő vándorokat is gyógyították.

kesztolc 05

A helyiek ezért nevezték el a pálosokról a kertet, amellyel szerették volna felidézni a kolostori kultúra kis szeletét. Három éve plántálták el az első töveket, amelyek igazán idén bokrosodtak meg. Csodás látványt nyújtanak a domboldalban. Egyelőre három féle gyógynövény virágzik a kis réten, kakukkfű, zsálya és borsikafű, de a kesztölciek tervezik még levendula és más gyógynövények későbbi ültetését is.

kesztolc 03

A kert előtt padra ülhetünk, a csöndben elmélkedhetünk, szippanthatunk a tiszta levegőből, a növények illatából. Nincsenek szabályok, a turisták mégsem teszik tönkre a kertet, noha bárki szedhet magának a növényekből, amelyekből frissen szörpöt, szárítva hasznos gyógyteát készíthetünk.

kesztolc 02

A kert jó hírét kelti a falunak, azt üzeni, érdemes a községbe ellátogatni, ahol nem mellesleg igen szívesen látják a turistákat. A turizmus azért fontosak a falu számára, mert egyben a fiataloknak is munkalehetőséget nyújt, ott tartja őket, ami a falu továbbélését biztosíthatja. Találhatunk Kesztölcön saját termékeket előállító hentest (a kolbászai grillezve kitűnők!), cukrászt és pincészeteket. A falu szélén található pincesor önmagában is megér egy sétát, hiszen a jó borokat több mint száz esztendős pincék hűsében időzve kortyolhatjuk.

Címkefelhő