Francia sztárok érkeznek Budapestre

Desszert Egyetem néven új, igazi örömprojektet indított útjára a Paris Now és a Globalista Konyha: cukrász mesterkurzusokat szerveznek Budapesten. Olyan híres cukrászok fogják átadni szaktudásukat és bemutatni saját fejlesztésű receptjeiket, mint első kurzusuk vendége, Nina Métayer, vagy a következő tanfolyam előadója, Jeffrey Cagnes.

 

Korunk cukrászatában forradalmi változás zajlik, s ugyan a francia konyha és cukrászipar mindig megkerülhetetlen hatással volt a nemzetközi gasztronómiára, ám Párizs bő évtizede már a cukrászat fővárosa is. Mára a legfrissebb irányzatok zöme Párizsból indul, köszönhetően annak, hogy felnőtt egy generáció, amely már nem elégszik meg a tradicionális professzionalizmus örömével. Az új, innovatív trendek nem csak a minőségi alapanyaghoz való ragaszkodásban és a magas szintű technikai fejlődésben mutatkoznak meg, a vezető szerepet a természetes, intenzív ízek, a különböző textúrák párosítása, a formabontó kreatív megoldások vették át.

desszeregyetem 01

A Desszert Egyetem azzal a céllal indult útjára, hogy mesterkurzusain az említett irányvonalakat képviselő nemzetközi cukrászok mutassák be az új trendeket, receptjeiket és adják át saját technikai újításaikat. A tematikus kurzusokkal a szervezők szeretnék mindenki számára – tanulni vágyó amatőr, fejlődni kívánó cukrásztanuló, hobbi vagy profi cukrász – elérhetővé tenni a legfrissebb ismereteket. Amit ígérnek: magas szintű technikai szaktudás és új, kreatív szemlélet jellemzi majd a kurzusokat.

desszeregyetem 04

Az első, kétnapos program vendége Nina Métayer, aki fiatal kora ellenére Párizs egyik Michelin-csillagos étteremének főcukrásza volt, legutóbb pedig a Pouchkine étterem és kávézó nemzetközi hálózatának desszert kínálatáért felelt. – A süteményeimmel és a desszertjeimmel érzelmeket, valamint különböző hangulatokat szeretnék megosztani és kiváltani – vall filozófiájáról a fiatal, dinamikus Nina Métayer, aki komoly tekintélyt szerzett magának a férfiak uralta szakmában.

desszeregyetem 03

A budapesti Miele Főzőiskola látványkonyhájában október 13-14-én vendégeskedő hölgy a fiatal francia cukrászgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, a neves Ferrandi Paris gasztronómiai iskola egykori diákja. Még csak 32 éves, de már számos díjjal büszkélkedhet, olyan párizsi luxusszállodákban kezdte karrierjét és bővítette tudását, mint a párizsi Meurice étterme, amelyet abban az időben a három Michelin-csillagos szakács, Yannick Aléno vezetett.

desszeregyetem 02

Ninára akkor figyelt fel igazán a szakma, amikor az ötcsillagos Le Raphaël szálloda főcukrásza lett. Ekkor jelent meg saját receptkönyve is „Les Choux” (Fánkok) címmel. A szállodákat a Le Grand Restaurant étterem követte, ahol a desszert menü kialakítását bízták rá. Az étterem hat hónappal a nyitást követően két Michelin-csillagot kapott. Kultikus desszertkreációi a málnás, fekete ribizlis matrjoska babák, az epres és málnás Pavlovája, vagy a lime-os habból és piros gyümölcsökből készült La Skoulptoura ünnepi tortája. Mindegyiket utolsó munkahelye, a legendás Café Pouchkine étterem/kávézó/cukrászda számára fejlesztette ki, ahol Nina a cég nemzetközi édességkreációért felelt.

desszeregyetem 05

Jelenleg saját projektjeit építi – pékség Londonban, tanácsadás, videó-sorozatok forgatása – és különböző desszertkészítő és -fejlesztő kollaborációkban vesz részt. Ezen felül második könyvét készíti és saját kísérleti laboratóriumában dolgozik.

A mesterkurzusra október 13-14-én 9:00 és 18:00 között kerül sor a Miele látványkonyhájában (1022 Alsó Törökvészi út 2.). A szint középhaladó, témája a karácsonyi sütemények. A részvételi díj 130000.-Ft + 27% áfa.

desszeregyetem 09

Az ár tartalmazza

• a részvételt a mesterkurzuson,
• részletes receptkönyv, hely a jegyzeteléshez,
• kávét és könnyű ebédet mindkét napra,
• oklevelet a részvételről a cukrász aláírásával,
• fényképeket a cukrásszal,
• tolmácsolást franciáról magyarra,
• Desszert Egyetem kötényt és sok-sok kóstolást!

desszeregyetem 08

A két nap során a résztvevők készítenek

o citrusos fatörzstortát (desszert)
Buche Agrumes (entremets);
o gesztenyetekercset (egyszemélyes minitorta)
Roulé aux marrons (Individuel);
o almás koronát (egyszemélyes minitorta)
Couronne tatin (Individuel);
o erdei gyümölcsös Pavlovát (egyszemélyes minitorta)
Pavlova fruit rouge (Individuel);
o ropogós praliné fatörzstortácskát (egyszemélyes minitorta)
Bûchette croustillante pralinée (Individuel);
o Notre Dame királyok lepényét (desszert)
Galette Notre Dame (entremets);
o és csokoládétortát, karamellel, pekándióval
Tarte au chocolat onctueuse caramel - noix de pecan.

desszeregyetem 06

Érdemes a naptárba feljegyezni a következő előadót is, aki nem más, mint Jeffrey Cagnes, ő november 10-11-én tart kurzust Budapesten. – Mi cukrászok elsősorban azért választjuk ezt a szakmát, mert a kézzel végzett munka szeretete vezérel minket – vélekedik a francia zseni, akinek mesterkurzusán a nagy klasszikus, még ma is élvonalbeli francia sütemények mellett néhány látványos Stohrer specialitásnak – mint „a szerelem kútja” – számító desszert elkészítését tanulhatják meg a résztvevők lépésről lépésre.

desszeregyetem 10

A Stohrer egyébként úgy hirdeti magát, hogy Párizs legrégebbi cukrászdája, amely 1730 óta várja a vendégeket. A tanfolyam programjában hagyományos technikákkal készülő korszerű formák, többrétegű sütemények, égetett fánktészta, krémek és habok, emeletes religieuse, valamint Párizs legjobb citromtortája szerepel.

Fotó: Nina MétayerJeffrey CagnesStohrer

Copyright PuzzleMedia 2017