Skip to main content

A mák, a mandula vagy a birs lesz a nyerő?

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-a, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt idén is hatalmas érdeklődés kíséri, és az ünnepi tortát is évről évre egyre többen várják.

 

 

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, illetve recepteket várt az Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, amelyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. A versenyzők ezúttal is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél is feltűnt.

Hunyadi krónikája 02

Az idei döntős torták a következők:

– Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
– Tétényi áfonyás mandula - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
– Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
– Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)
– CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
– Szegedi boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)

Fenséges fügés manna 02

A zsűri egy hagyományőrző különdíj odaítéléséről is döntött, amelynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, alkotója pedig Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest). Az édesség Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére született, a térségre jellemző (hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró) alapanyagokból.

Fortissimi különdíjas 02

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti majd ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják és javaslatokat tesznek az édességek tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja ki a győztest.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

 

Címkefelhő