Levendulás krémes balatoni panorámával
Régóta sokak törzshelye Tihanyban az Apátsági Rege Cukrászda, amelynek teraszáról mesés panoráma tárult az édességre, fagylaltra, kávéra betérők elé. A közelmúltban adták át a teljesen megújult cukrászdát, amelynek nemcsak falai, de étlapja is újjászületett. Olyan sütemények is kaphatók, amelyekben az apátsági kertben termett levendula vagy menta található.
Az Apátsági Rege Cukrászda elődje, a Rege Presszó 1961-ben nyílt meg a tihanyi bencés apátság egykori gazdasági udvarán. A rendszerváltáskor az apátság visszakapta a birtokot, 1996-ban pedig megépült a jelenleg is álló épületegyüttes, saját cukrászműhelyt alakítottak ki, így lett a presszóból cukrászda. A Rege – amelyet a közelmúltban adtak át – 180 millió forintos beruházás keretében újult meg, a költségek jelentős részét az állam állta.
Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele elmondta: az apátsági közösség célja, hogy a Tihanyba érkezők élményszerűen, hitelesen tudják megtapasztalni azt a gazdag szerzetesi hagyományt, amelynek alapvető eleme a lelki szellemi és testi felüdülés. Hozzátette: a cukrászdát és az azt körülvevő udvart az apátság vendégfogadó központjává szeretnék fejleszteni.
A perjel hangsúlyozta: a beruházás során modern, a megnövekedett vendégforgalom kiszolgálására alkalmas melegkonyhát és cukrászműhelyt hoztak létre, és kicserélték a Balatonra néző panorámaablakokat is. Az Apátsági Rege Cukrászdában olyan süteményeket és meleg ételeket kínálnak majd, amelyek a szerzetesi hagyományokból eredeztethetők.
Mohácsi Zoltán mestercukrász, valamint Bozóky Ágota segédcukrász vezetésével például az apátság gyógynövénykertjéből származó mentával ízesített süteményt vagy a levendulás krémest is készítenek, de gondoltak az ételintoleranciával küzdőkre is, hiszen kapható paleo édesség. S persze aki a Regébe látogat, semmiképpen ne hagyja ki a tihanyi apátrétest: a réteslapokba pólyázott három palacsinta túró, dió és mák tölteléket rejt, a jól elkülönülő töltelékek összhatása egészen különleges.
A kínálat részét képezik még a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei: jellegzetesen helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, az András király és Anasztázia királyné gyógynövényes-levendulás likőrök és a TICHON apátsági sörök.
Fotó: Tihanyi Apátsági Rege Cukrászda