Skip to main content

Egyből félszáz szlovén étterem a Michelin célkeresztjében

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Először jelent meg a Michelin dél-nyugati szomszédunk minőségi éttermeit lajstromozó vörös könyve. A kétmilliós ország debütálása parádésra sikerült: a korábban a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš által vezetett Hiša Franko két, míg további öt étterem egy csillagot kapott. Az étteremajánló kilenc vendéglátóhelyet talált érdemesnek a Bib Gourmand minősítésre.

 

Immár a világ legrangosabb gasztronómiai útmutatója is felmérte és elismerte a szlovén gasztronómia képviselőit, számolt be a hírről az I Feel Slovenia. A Michelin Guide Szlovénia persze nem véletlenül kötött ki az országban: a szomszédos Horvátországot már 2017 óta járják a szigorú ítészek. Ana Roš neve is jól cseng a gasztrovilágban: a Hiša Frankót vezető szakácsot 2017-ben ugyanis a világ legjobb női séfjének választották. Idő kérdése volt, mikor jelenik meg a szlovén konyhát lajstromozó vörös könyv. A Michelin 2019 novemberében jelentette be hivatalosan is érkezését Szlovéniába.

szlovénia michelin 01

A kalauz kizárólag a megkülönböztetett, jól definiált, konzisztens minőségű és kiváló konyhákkal rendelkező úticélokat választja ki. A helyi szakácsok kreativitása, szorgalma és kemény munkája garantálja, hogy vendégeket személyre szabott kulináris élményekben részesítsék. A szlovén szakácsok az érintetlen természet kincseiből kiinduló, tiszteletben tartott hagyományt követik.

A helyi gasztronómia minősége nem meglepő a Michelin számára, írták, kitérve rá, hogy a tehetséges helyi szakácsok az összetevőket egyedi kulináris alkotásokká alakítják, amelyek a Michelin szemében Szlovéniát egy kötelező úticéllá avatták.

szlovénia michelin 05

Fontos megemlíteni, hogy Horvátországhoz hasonlóan az ítészek az egész országot bejárva keresik a magas színvonalú éttermeket, ellentétben Magyarországgal, amelynek nincs saját katalógusa, a budapesti éttermek a Main Cities of Europe kalauzban jelennek meg. Vidéki éttermeinket a Michelin – egyelőre – nem értékeli.

A Michelin 120 éves hagyományairól, átgondolt értékelési kritériumairól és profi, anonim ellenőrök csapatáról ismert. Aktívan követik a kulináris trendeket szerte a világon, figyelemmel kíséri az újdonságokat, a változásokat és a legújabb fejleményeket. Az ellenőrök névtelen látogatásokat tettek a szlovén éttermekben, ezt követően rangsorolták őket a Michelin módszertana alapján. Ezek a következők:

szlovénia michelin 03
- az összetevők minősége,
- az ízek és főzési technikák elsajátítása,
- a séf személyisége a konyhában,
- az ár-érték arány,
- és a látogatások közötti konzisztencia.

Mindezek alapján két csillagot – amelyet olyan éttermek kapnak, amelyekért már érdemes egy külön kitérőt is tenni – a Hiša Franko, Kobarid kapott, amelyet Ana Roš vezet. Az egyébként is a világ neves éttermei között számon tartott helyről azt írták: a Soča folyó völgyében a természet teljes eredetiségében ragyog, ahol mindenki tisztában van a hely adottságaival, ezért a völgy hitelességét a leginnovatívabb módon építik be kulináris finomságukba.

szlovénia michelin 06

Ana Roš

A kulináris remekműveket Ana Roš, az autodidakta szakácszseni alkotja. Tökéletes ételeit kiváló sajtok és biodinamikus borok egészítik ki élettársa, Valter pincéjéből. „És ha ehhez hozzátesszük az étteremben dolgozók professzionalizmusát, a részletekre való figyelmet és a szenvedélyt, akkor magától értetődik, hogy egy különleges kulináris élmény várja a vendéget a Hiša Frankóban” – írta a kalauz.

Egy csillagot érdemelt ki a Hiša Denk Zgornja Kungotából, a vipavai Gostilna pri Lojzetu, a Vila Podvin Radovljicából, a Dam Restaurant Nova Goricából és a ljubjanai Restavracija Atelje. Csak emlékeztetőül: Budapesten szintén egy két Michelin-csillagos étterem várja a vendégeket, az Onyx, és ugyancsak öt étterem (Costes, Costes Downtown, Borkonyha, Stand és Babel) birtokol egy csillagot. Ám a magyar főváros első csillagát már 2010-ben megkapta (bővebben erről ITT OLVASHAT), míg Szlovénia egyszerre hatot.

szlovénia michelin 04

A Michelin ellenőrei 9 Bib Gourmand elismerésre méltó éttermet találtak (Budapesten három ilyen vendéglátóhely működik), míg a Plate kategóriába első alkalommal 37 szlovén étterem került.

Fotó: Hiša Franko, Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Vila Podvin, Dam Restaurant, Retavracija Atelje

 

Címkefelhő