Skip to main content

Étterem a légvédelmi toronyban

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

A koronavírus-járvány miatt november 1-ig biztosan zárva maradnak a határok. Bécsben azonban ettől még nem állt meg az élet: a városközponttól a peremkerületekig több új hely nyílt, amelyeket később akár érdemes lesz felkeresni. Egy divatos lokál az elővárosban, egy bár a művészetek kedvelőinek, egy újragondolt fogadó a hipstereknek.

 

Közeleg advent, amikor számos más város mellett Bécs is várja karácsonyi vásárral a turistákat. Ha már eljutunk a császárvárosba, érdemes egy-két minőségi szolgáltatást kínáló helyet is felkeresni. Aki az újdonságokat keresi, megtalálja majd a számítását. Bécsben egy új múzeumnak természetesen új vendéglátóhelyre is szüksége van. A 2020. május végén megnyitott Albertina modern, Bécs legújabb kortárs művészeti múzeuma a Ludwig & Adele Cafénak köszönhetően egy olyan múzeumi kávézóval gazdagodott, amely a hétvégéken ideális helyszín egy brunch-ra. Szép idő esetén akár a Karlsplatzra nyíló teraszon is helyet foglalhatnak a vendégek.

bécs 2020 dino

Az 1. kerületben található Dino’s Apothecary bár az 1970-es évek amerikai bárjai előtt tiszteleg cseresznyefa- és sárgaréz-enteriőrrel. A tanult gyógyszerész és többszörösen kitüntetett bármixer által vezetett hely a klasszikus italok mellett olyan különleges kreációkkal is büszkélkedhet, mint a saját készítésű tonik vagy a tafelspitz (azaz a bécsi főtt marhafartő, amelyről itt írtunk bővebben) italként történő interpretációja.

bécs 2020 kleinod

A minőségi koktélkultúra mellett kötelezte el magát a városközpontban, a Bäckerstraßén található Kleinod Prunckstück bár is. A berendezés az amerikai bárok hagyományait őrzi, a nyitásra pedig 30 új italt alkottak a tulajdonosok. Noble Savage néven nyitott egy kis étterem a belvárosban, kifejezetten kísérletező kedvű konyhával. Minőségi és lehetőség szerint regionális hozzávalók jelentik az alapot, amelyekből ambiciózus és meglepő ételek születnek.

bécs 2020 Noble

Az 1. kerületben, a meglepően nyugodt fekvésű Heiligenkreuzerhof bejáratánál nyitották meg a Boxwood éttermet. A kínálatban elsősorban osztrák ételek szerepelnek és a konyha nagy hangsúlyt fektet az alapanyagok minőségére és a származási helyére.

bécs 2020 boxwood2

A 2. kerületben, a Paterstraßén található Dogenhof kulináris koncepciója a közvetlenül mellette található Supersense étteremtől származik. A nyitott tűzhellyel és kemencével is rendelkező konyha az étterem közepén található, a kínálatban az étterem reklámja szerint „igazán jó ételek és italok szerepelnek”. Külön bónusz jár a helyszínért: a Supersense és a Dogenhof étterem egyaránt egy olyan épületben található, amely a velencei Palazzo Ca’ d’Oro mintájára épült.

bécs 2020 dogenhof2

Szintén nagyszerű helyen található a Sperling im Augarten, mégpedig a barokk Augarten kastélyban, amely az azonos nevű porcelánmanufaktúrának és múzeumnak is otthont ad. Az ízletes ételeket szép idő esetén a csodás és tágas kerthelyiségben is elfogyaszthatják a vendégek.

bécs 2020 sperling

Egy különleges újranyitás is felkeltheti sokak kíváncsiságát: nem mindennapi helyszínen, a Belvedere 21 újjáalakította a bárját. A puha, sötétkék fotelekkel és túldimenzionált állólámpákkal berendezett Lucy Bar longdrinkeket, koktélokat és ízletes snackeket kínál. A Karl Schwanzer építész által az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra tervezett épületben az osztrák és nemzetközi kortárs művészet, film és zene is helyet kapott. Az új Schlawiener a 4. kerületben modern vendéglőként tekint magára. A kedvelt Freihaus-negyedben található étteremben bécsi konyha működik, helyenként egy kis ázsiai tónussal.

bécs 2020 beethoven

A 6. kerületben, a Naschmarkt közelében található Beethoven boutiquehotel egy saját bárt nyitott. Az építész, Gregor Eichinger által tervezett Bar Lvdwig a tradicionális bárkultúra és a kortárs dizájn meglepően hangulatos és merész kombinációját alkotja. A szintén a 6. kerületben, egy egykori légvédelmi toronyban található Tenger Háza étteremmé alakította át a padlását. A 360° Ocean Sky az ízletes fogások mellett nagyszerű kilátást is kínál Bécsre.

bécs 2020 360

Az Adlerhof a Burggasséban egy legendás, sokáig működő bécsi vendéglő újjáélesztett változata várja az újdonságra vágyókat. A divatos üzleteiről és éttermeiről ismert 7. kerülethez illően az újragondolt lokál egy vendéglő, kávézó, bár és szatócsbolt egyesüléseként nyitott meg számtalan érdekes retró dologgal. Az elővárosi Währing kerületben található Berger & Lohn a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvend. A stílusos és művészi enteriőrben klasszikus bécsi ételeket kínálnak egy kis olasz és párizsi felhanggal.

bécs 2020 360 2

A Dunán túl, a 22. kerületben található új Brunchhouse am Irissee étteremben csütörtöktől vasárnapig nagyszerű és változatos villásreggelik kaphatóak a világ különböző tájairól: a kínálat a bécsi reggelitől (sonka, tojás, zsemle, lekvár), New Yorkon át (füstölt lazac, avokadó) egészen Alexandriáig terjed (falafel). Varázslatos a környezet is, az étterem egy tó partján, a Duna-parkban található Korea Kultúrházban kapott helyett.

Fotó: 360, Beethoven, Boxwood, Dino, Noble, Sperling, Kleinod

 

Címkefelhő