Skip to main content

Amikor a zsákmány rögtön a tűzhelyen végzi

| Gourmet Riporter | Kés, Villa, Iránytű

Ha valaki nyáron éppen a kicsiny Funtana városkában jár, nem hagyhatja ki a Ribarska festát, azaz a Halász fesztivált. Szerencsére több alkalommal is megrendezik a nyár folyamán, így aki a közelgő első, június 15-i lakomáról lemaradna, később is alkalma nyílik arra, hogy a friss, ízletes tengeri fogásokat megkóstolja. Kár is lenne elmulasztani.

 

Képzeljük el, hogy kellemes nyári szellő fúj, a nap lassan eltűnik a tengerben, mi pedig finom tengeri étkekre vágyunk! Keresve sem találhatunk jobb helyet, mint a Porectől nem messze fekvő Funtanát, ahol a móló melletti nagy placc alakul át egy-egy estére fesztiválhelyszínné. Az épp kikötött, még ringó bárkákról egyből a parti sütőhelyekre rakják zsákmányt, a tenger gyümölcseit. Polipot, különféle rákokat, kagylókat, tintahalat, szardíniát, aranydurbincsot (orada), amelyeket forró vaslapon sütnek szinte megállás nélkül. Még cápát is kapni néhány helyen, máshol nagy kondérokban fokhagymás szószban főznek kagylót.

funtana 06

Utóbbiból kóstolót is kínál az egyik halász, csak hogy bizalmat keltsen portékája iránt. A turisták étvágya szinte kielégíthetetlen, megbecsülni is nehéz volna, hogy az este hatkor kezdődő, éjjelig tartó, koncertekkel tarkított eseményen hány mázsa halat és herkentyűt fogyasztanak el. Az viszont biztos: kevés finomabb létezik e világon a friss, grillezett tenger gyümölcseinél némi salátával vagy sült krumplival. A jó hangulatról a horvát muzsika mellett jófajta helyi borok gondoskodnak.

funtana 04

És ha már jó hangulat, említsük meg azt is, hogy Horvátországban a vendéglátásról alkotott ars poetica teljesen más, mint az itthon tapasztalt átlag (persze mély meghajlás jár a szerencsére egyre duzzadó, tisztességes vendéglősök táborának). Térjünk be ugyanis bármilyen isztriai vendéglátóhelyre, biztosak lehetünk benne, senkinek nem fordul meg a fejében, hogy ne friss ételt tálaljon fel. Arrafelé úgy gondolkodnak: minél jobbat, finomabbat kínálnak, hogy a vendég legközelebb is visszatérjen. Ha nem idén, hát jövőre.

funtana 02

Bár közel sem bizonyos, hogy a turista másnap vagy egy év múlva is ellátogat az adott egységbe, de az igen: jó hírét viszi a helynek, a városnak, az országnak, ez pedig másokat is arra sarkall, hogy felkeressék az Adriai-tenger vidékét. Meg, gondolom, a többi vendéglátós sem örülne a kontároknak, akik riasztják a turistákat. Persze, nem mindig és minden helyen találkoztunk szívélyes kiszolgálással, de az ételek, kávék, borok, sörök mindenhol rendben voltak. Tengerparti sörözőtől a városi kis cukrászdán át, a parti menő étteremig ezt tapasztaltuk.

funtana 01

A Ribarska festa időpontjai: június 15, június 29, július 6, július 20, augusztus 3, augusztus 24, szeptember 7.

 

Címkefelhő