Skip to main content

Olasz henger, magyar ezüstök

| Gourmet Riporter | Kávéház

Öt érmet szereztek a hazai csokoládégyártó manufaktúrák az International Chocolate Awards világdöntőjében – derült ki a hétvégén megrendezett díjátadón. Ugyanakkor a tavalyi eredményekhez képest ez némi visszalépést jelent, hiszen az előző esztendőben a hazai gyártók összesen kilenc érmet gyűjtöttek be.

 

A magyar sikerből a soproni Harrer vette ki leginkább a részét, hiszen két ezüstérmet is hazahozhattak Firenzéből, ahol az International Chocolate Awards (ICA) világdöntő eredményhirdetése zajlott. Az ízesített, táblás keserű csokoládék kategóriájában a 72 százalékos perui csokoládéjuk érdemelt ezüstöt, amelyet Charapita csilivel fűszereztek. Emellett az ízesített, táblás fehér csokoládék között a mangós, maracujás táblájukat díjazták ezüstéremmel.

ICA harrer

Az előző évben három ezüst- és egy bronzéremig jutó albertkázmérpusztai ChocoCard idén egy éremmel gazdagodott, madagaszkári vadborssal ízesített fekete táblájuk kapott ezüstöt. Ugyanilyen színű medált érdemelt a fővárosi chocoMe is, amely az idei fejlesztésével, a Petit 21 sorozattal érdemelt érmet. Egész pontosan a piemonti mogyoróból készült pralinéval és etiópiai Harrar kávéval ízesített desszert. Bronzérmet szerzett a dunaújvárosi CsoKiss, amely a ganache-al töltött bonbonok között ért el sikert a gyulai vadbodzás termékével.

ICA chococard

Arról már a kelet-európai döntő után is szót ejtettünk, hogy meglátásunk szerint egy kívülállónak (értsd: nem szakmabeli, hanem vásárló, érdeklődő) teljesen átláthatatlan, bonyolult, megkockáztatjuk, lehetetlenül sok és fölösleges kategóriában díjazzák a versenyre benevező cégeket. Ezúttal is 49 (!) kategóriában osztottak arany-, ezüst- és bronzérmeket.

chocome 2018 fejelsztes 01

A földrészek közül Európa 16, Amerika 12, Ázsia 8 nemzetének gyártói szereztek valamilyen színű medált, továbbá egy afrikai ország (miközben a kakaóbab-termelés jelentős része Afrikában zajlik, igaz, ez még nem jelenti automatikusan minőségi csokoládékat gyártók meglétét, sőt) és Ausztrália csokoládé-készítőit is díjazták.

csokiss 01

Olaszország 55 éremmel gyakorlatilag letarolta a teljes mezőnyt. Nincs okunk kételkedni az olasz csokoládégyártók termékeinek minőségében, de az összképhez hozzátartozik, hogy a döntő eredményhirdetése Firenzében zajlott. Ami még ennél is fontosabb, hogy bár az úgynevezett grand zsűri (amelyben két olasz tag található) is ítélkezett a toszkán városban, a tájékoztató szerint csatlakoztak hozzájuk a helyi gasztronómiai szakértők, séfek, újságírók.

chocome 03

Az itáliai szakértők 45-en képviseltették magukat a zsűriben, amelynek teljes létszáma 57 volt. Persze ettől még végezhettek lelkiismeretes munkát, és azt sem vetheti senki a szemükre, hogy az olasz ízekhez vannak hozzászokva… A taljánok mögött a legeredményesebb nemzetek közé tartozik az Egyesült Államok 45, Kanada 33, Tajvan 26, Japán 25, Peru, Franciaország és Ecuador 16-16, az Egyesült Királyság 15, Dánia 11 és Izland 10 éremmel.

ica logo 012

Eközben Svájc (!), amelyről az óra és a bankok mellett mindenkinek szinte azonnal a csokoládé jut eszébe, összesen egy érmet kapott, de a másik csokinagyhatalom Belgium is csupán 8 medált gyűjtött be, míg Németország 6, Ausztria 5, Brazília 3 érmet vihetett haza Firenzéből. Ehhez képest a magyarok a négy ezüst- és egy bronzéremmel a középmezőnyben foglalnak helyet, ami bár kevesebb, mint tavaly, mégis jó eredménynek mondható, hiszen számos ország gyártóit csupán egy-két éremmel díjazták. Ilyen például Madagaszkár, Izrael, Trinidad és Tobago vagy Oroszország.

chocome 10

Aranyérmet tizenhat országnak sikerült szerezni, talán nem meglepő, az olaszok utcahosszal előzték meg a világ többi részét, kis túlzással több aranyat gyűjtöttek be, mint az összes nemzet együttvéve. Az olasz gyártók 19 aranyat zsebelhettek be, az utánuk következő legeredményesebb ország Tajvan a maga hat aranyérmével. Ötöt szerzett Kanada, Izland és Mexikó, hármat az Egyesült Államok. Két arany jutott Japánnak és Spanyolországnak, egyet szerzett Brazília, Németország, Franciaország, Peru, Új-Zéland, Ecuador, Dánia és Thaiföld.

Fotó: Harrer, ChocoCard, chocoMe, CsoKiss, ICA

 

Címkefelhő