Skip to main content

Ünnep kávéval, konyakkal és ginnel

| Gourmet Riporter | Kávéház

Csupa boldog is kivirult arccal találkozhatott, aki vasárnap ellátogatott a budapesti Akvárium Klubba, ahol a CAFE&Bar szervezésében a a Kávé napját ünnepelték. A rendezvényen számos módon készített, különböző pörkölésű kávék és cappuccinók fogyasztása mellett érdekes pódiumbeszélgetéseket hallgathattak a látogatók, míg a 42 Coffee szervezésében a Hungarian Barista League első fordulójának versenyeit izgulhatták végig.

 

akávénapja 06Konyakba áztatott nicaraguai kávéőrleményt helyezünk a felső edénybe, az alsóba vizet teszünk, majd elkezdjük hevíteni az edényt – mutatták a Blue Bird Roastery standjánál, hogyan készül a szifonos, konyakos kávé. A szifon tulajdonképpen egy olyan kávé készítésére alkalmas egyszerű „szerkezet”, amely két üvegedényből áll, amelyeket egy üvegcső köt össze.

Az alsó edényt vízzel töltik fel, majd alulról melegíteni kezdik, a víz elpárolog és az üvegcsövön keresztül a gőz a felső edénybe jut. Itt elegyet képez a kávéőrleménnyel, illik, jól meg is keverni a felülről nyitott edénybe került készülő kávét. A folyamat végén elveszik a lángot az alsó edény alól, a kihűlő üvegedényben vákuum keletkezik, és a friss kávé a csövön keresztül visszaszivárog az alsó edénybe. A zacc fennakad a két edény közötti apró lyukú szűrőn. 

A konyakos verzió nem tartalmaz alkoholt, mert az elpárolog, s picit édeskés, mert 60 gramm kávéhoz a készítők 10 gramm cukrot is adtak. S hogy milyen az íze? Elég legyen annyi, hogy nem is egyszer kóstoltunk/fogyasztottunk. Rendkívül finom, szinte itatja magát. A Blue Bird baristái egyébként is szeretnek újítani, a nyáron kókuszvízzel készítettek jeges kávét, amelyről ITT írtunk bővebben. 

akávénapja 05

A Kávékalmárnál manuál karos kávégéppel, más standokon presszóval főztek ízletes feketéket, cappucínókat; csak úgy sorjáztak a kis szívecskék a poharak tetején lebegő tejhabon. Akik kiállítottak és kínálták kávéikat, kizárólag a minőségi kávézás elkötelezett hívei. Olyan cégekről beszélünk, mint a szekszárdi Lucky Cap, a Casino Mocca, a La Marzocco, a Steamhouse Cafe, a Caffé Galli, a Goosebumps, a Caffé Vergnano és a 42 Coffee.

Utóbbi tulajdonosának, Nezvál Máténak a fejéből pattant ki, hogy mi lenne, ha rendeznének egy négyfordulós versenysorozat, amelynek első állomása a Kávé napján lenne. Az ötletet tett követte, s az Akváriumban sokak örömére kiváló baristák versenyén tapsolhattak. A bajnokság minden fordulója más kávéval, más kategóriában zajlik. Az első az úgynevezett Creative Brew Challenge volt, amelyen a Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception által biztosított, az eseményen debütáló különleges Costa Rica-i kávéval dolgoztak a versenyzők. 

akávénapja 01

Az indulóknak olyan italt kellett készíteni, amelynek kötelező eleme volt a gin, valamint egy szabadon választott összetevő, igaz, az több további alkotóelemből is állhatott. A versenyt Apró Franciska, az Ébresztő vezető baristája nyerte. A következő fordulóra két hét múlva Sopronban kerül sor, a harmadik körre november 18-án a Mitiszol Fesztiválon, a záró fellépésre pedig 2018 telén a KávéBár Bazáron.

akávénapja 03

A versenyen túl is volt mit nézni, hallgatni az Akváriumot dugig megtöltő kávé fanoknak. hiszen például a magyar minőségi kávékultúra egyik kimagasló egyénisége, Várady Tibor, az Espresso Embassy vezetője arról beszélt, szentségtörés-e cukrot vagy tejet tenni a kávéba. Vagy olyan, szinte hihetetlen sztoriba csöppenhettünk, mint amelyről Tóth Sándor (Lucky Cap, A Kávé Háza) beszélt a hallgatóságnak: hogyan ismert meg egy magyar férfit, akinek Közép-Amerikában van kávéültetvénye (erről hamarosan egy másik cikkben bővebben értekezünk).

akávénapja 08

A Nemzetközi Kávé Nap (szeptember 29.) alkalmából több kávézóban várták kedvezményekkel a vendégeket, mi a Kávétársasághoz látogattunk el. A Budapest centrumában található helyen igen nagylelkűen fogadták a feketére vágyókat: három napon át minden betérőt ingyen presszóval kínáltak, emellett bizonyos minőségi kávékból 20 százalékos engedménnyel lehetett vásárolni.

akávénapja 09

A kávéválasztásnál a baristák és a vezetés egyaránt részletes tanácsokkal láttak el bennünket, hosszasan magyarázták a különböző kávék jellemzőit. A nagy választékból (nem mellesleg az üzletben hatalmas a kínálat a Nespresso kompatibilis kapszulákból is – már aki azt szereti) nem volt könnyű néhányat kiemelni, végül a sok jó tanács segítségével választottunk ajándékba pár csomaggal. A presszóért hála, az áldozatos és aprólékos segítségért, szívélyes kiszolgálásért köszönet a Kávétársaságnak.

akávénapja 07

 

 

Címkefelhő