Skip to main content

Sütőtökös mandula dióvariációval az év fagyija

| Gourmet Riporter | Kávéház

Jubileumi versenyt rendezett a Magyar Cukrász Ipartestület: 25. alkalommal írta ki az Év Fagylaltja „viadalt”, amelyet ezúttal egésznapos fesztivál keretében rendeztek meg Komáromban. Idén nem írtak elő kötelező elemet, ami igencsak megmozgatta a versenyzők fantáziáját, tejbegrízes, tejfölös, zöldséges fagylaltokkal is neveztek. Érdekes, hogy a nyári édesség abszolút első helyét egy tipikusan őszi íz, a sütőtök vitte el, a belőle készült fagyi alkotója Somodi János, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó cukrásza.

 

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A versengés célja a jó minőségű, kézműves fagylalt népszerűsítése, a szervezet ezen túl azt szeretné elérni, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon a vendégeken. A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a verseny napjára eső Csokoládé Világnapja alkalmából külön „Csokoládé” kategóriát is indítottak. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije értékelte.

evfagyija 23 02

Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, Komáromban, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, így a fogyasztók is jobban megismerhették a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt helyszíni fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. A nap folyamán különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és edukatív bemutatókat rendeztek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

evfagyija 23 05

A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A fagylaltbemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „Túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „Sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „Mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.

evfagyija 23 04

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylaltot neveztek be. Kötelező íz idén sem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának, akik éltek is a lehetőséggel. A pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger, ami több versenyző ötletének is az alapját adta, a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a tejföl volt, ahogy sokakat megihletett tejbegríz is.

Eredmények

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye, amelybe olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

evfagyija 23 01

1. egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János, Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

2. Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid, Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa

3. Bana-nut – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök

evfagyija 23 03

Mentes kategória, amely cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye – hozzáadott cukor-, valamint glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltok kategóriája:

1. Mandulakert – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

2. Fekete noha – Wilheim Dávid, Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa

3. Szilvafácska – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök

„Csokoládé” kategória, amelyben cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók egyaránt indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek:

1. Sós karamellás körte – Végh József, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

2. Fekete bárány – Tóth Erika, Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen

3. Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs, FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest

evfagyija 23 06

Különdíjak

Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila, Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő

Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő

Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter, IREKS-STAMAG Kft., Komárom

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír, Martin Braun Kft. Budapest

 

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestüle

Címkefelhő