Kávé és paleo süti az ódon asztalon
Sopron évről évre gyönyörűbb, a Várkerület teljesen megújult. A pompás épületek, a szívet melengető miliő arra csábít, hogy az ember nyugodtan megigyon egy minőségi presszót vagy egy cappuccinót. Szerencsére a vágy gyorsan teljesülhet a történelmi városmaghoz közeli Kultúrpresszóban. És a fekete mellé akár finom süteményeket is fogyaszthatunk.
Budapestet a második világháborút megelőző évtizedekben a kávéházak fővárosának tartották. Félévszázadnyi pauzát követően az utóbbi években gyors tempóban dolgozza le a város európai vetélytársaival szemben felhalmozott lemaradását. S ha még nem is a kávéházak székvárosa, már bizonyosan az egyik fellegvára.
De mi a helyzet vidéken? Szerencsére már nem csak Budapesten találhatunk a nívót szem előtt tartó kávézókat, hanem a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban is. Kaposvár, Pécs, Szekszárd, Eger, Debrecen, hogy csak néhány várost említsünk azok közül, ahol minőségi alapanyagból, gondosan készítik a kávét. Sopronban sem kell már nélkülözni a speciality kávézók semmivel össze nem vethető hangulatát: a Kultúrpresszóban élvezettel szippanthatjuk a minőségi kávé illatát, kortyolhatjuk a nagy odafigyeléssel készülő feketéket.
A város szívében található hely érdekes hangulatával, a baristák kedvességével rögtön magával ragadja a vendéget. Belépve a kávézóba kedélyesen csevegő helyiekkel, a falon Robert Capa magyarokra és a tehetségre vonatkozó velős megállapításával találkozunk. A bejárattal szemközt található a kávézó lelke, a presszógép, mögötte a (bár)pult, ahol szintén helyet foglalhat a vendég, akárcsak a pulttal szemközti térben vagy a kávézó előtti teraszon.
A kávézót a fehér, a fekete és a barna szín uralja. Érdekesség, hogy magyar divattervezők ruháit is megvásárolhatjuk – különleges árukapcsolás. A polcokon a ruhák mellett vagy az asztalokon könyveket is találunk, ha éppen olvasni támadna kedvünk. A bútorok is különlegesek: első alkalommal például egy több száz éves faasztalnál ültünk le, amelyen egykor minden bizonnyal asztalosok dolgozhattak, még láthatók rajta a satu hagyta nyomok. A hűtőpult alatti bútoron pedig még látható is egy ódon satu.
Az étlap egy újsághoz hasonlít, ami érdekes ötlet, passzol a kissé eklektikus enteriőrhöz. Előfordult, hogy várnunk kellett szabad helyre, ami arra utal, hogy a minőség állandó, ezért a vendégek szívesen időznek hosszasan. A La Marzocco gépen ottjártunkkor a 42 pörkölő kávéi csöpögtek le. Kóstoltunk presszót, dupla presszót, americanót, cappucinót, egyikben sem csalódtunk.
A hűtőpultban gazdag kínálat fogadja a betérőt, pékáru, szendvicsek, olykor home made sütemények közül válogathatunk. S ami külön örömteli, hogy „mentes” termékek közül is választhatunk, nemcsak gluténmentes sütemény kapható, de még paleo is. Utóbbiakat több alkalommal kóstoltuk, ugyanolyan finomak voltak, mint liszttel, vajjal készült társaik.