Skip to main content

Kihirdették az ország tortája jelöltjeit

| Gourmet Riporter | Kávéház

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepének köszöntése alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért.

 

A nyertes tortát minden évben hatalmas érdeklődés kíséri, nem meglepő, ha az ipartestület olyan tortákat, recepteket várt, amelyek új, kreatív ötleteket, a magyaros ízvilágot képviselik, továbbá az ünneppel, illetve Magyarországgal összefüggésbe hozhatók. Külön üdvözöljük a szervezet azon törekvését, hogy olyan pályamunkákat preferál, amelyek kizárólag természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

ot hunyadi

A döntős torták kiválasztását az ipartestület a Sirha Budapest kiállítás szakmai programjaként tartotta meg a közelmúltban. Minden nevezett tortát vitrinben állított ki, hogy a szakmai közönség is megtekinthette azokat. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség egy lelátóról, kivetítő segítségével követhette az eseményt.

ot komaromi

Idén 28 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, amelyek a következők:

* Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
* Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
* Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
* Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
* Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
* Hamvas szilvatorta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

ot szimpla

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A második körben a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesz azok tökéletesítésére, végül a harmadik, utolsó körben új pontozással választják meg a győztest.

ot velemi

A zsűri

Vaslóczki Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Horváth Cukrászda, Sugar! Design Cukrászda, Budapest); Auguszt József cukrászmester (Auguszt Cukrászda, Budapest); Balogh László cukrászmester (Százéves Cukrászda, Gyula); Kiss Zoltán cukrászmester (Családi Kiss Cukrászda, Lajosmizse); Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje; Szó Gellért, kétszeres Magyarország Tortája győztes (G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján), valamint Kovács Luca, aki a SütiChef.hu oldalon meghirdetett „Legyél Te is Zsűritag” verseny győzteseként nyerte el a zsűrizés jogát.

orszag tortaja 011

Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdájában kapható lesz.

 

Fotó: MTI, Foodyny.hu

 

Címkefelhő