Skip to main content

Hogy kerül Popeye a Valentin-napi vacsoraasztalhoz?

| Hofer Bernadett | Fitt és fenntartható

Amíg két szív egymásért dobog, talán fel sem tűnik, milyen lenne a másik nélkül. Pedig Magyarországon a várható élettartam elmarad az uniós átlagtól, ráadásul a halálozások mintegy feléért az életmódunkkal kapcsolatos kockázati tényezők felelősek. Adunk pár tippet, hogy ne csak boldogságban, de egészségben is gazdag legyen – minél több – Valentin-nap.

 

Az EU State of Health in the 2021-es felmérése szerint Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Sajnos a születéskor várható élettartamban is az uniós sereghajtók között vagyunk: míg az EU-ban 2010 és 2019 között a várható élettartam átlagosan 81,3 év volt, addig hazánkban csak 76,5. 

Magyarországon a túlsúly és az elhízottság népegészségügyi probléma, a lakosság negyedét érinti, amire részben magyarázatként a helytelen táplálkozási szokások szolgálnak. Az említett uniós összegzés szerint hazánkban a felnőttek 45 százaléka nem fogyaszt naponta gyümölcsöt, és 55 százaléka zöldséget sem – ez utóbbi arány nagyobb, mint a legtöbb uniós országban.Az öt évvel ezelőtti adatok alapján a magyar lakosság közel negyede volt elhízott. Ezek után aligha meglepő, hogy Magyarországon 2019-ben az összes haláleset negyede táplálkozási kockázatok miatt következett be, ami szintén meghaladja az uniós átlagot. Ha a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát szeretnénk csökkenteni, érdemes az megfogadni azokat az unalomig ismételt, mégis életminőség-javító, és életmeghosszabbító tanácsokat, hogy járjunk el évente szűrővizsgálatokra, sportoljunk rendszeresen, ne dohányozzunk, ne vigyük túlzásba az alkoholt, és persze próbáljunk meg egészségesen étkezni.Ez utóbbi kapcsán pár hasznos tippel szolgál a MyFarm csapata, akik vidéken öt kertben termesztenek zöldséget és gyümölcsöt, és az ezekből összeállított vegyszermentes, háztáji termelői kosarakat szállítják házhoz Magyarország szerte, főleg nagyvárosokban. Küldetésük az egészséges zöldségek-gyümölcsök népszerűsítése. Akik jól beraktároztak a tavaly nyári, őszi kosarak tartalmából, a fagyasztóládák mélyéről vagy a spájzból számos hasznos zöldséghöz (spenót, sóska, cukkini, petrezselyem, zeller) juthatnak, amelyek egészséges alapanyagul szolgálhatnak akár egy gyertyafényes, romantikus Valentin-napi vacsora során is. Természetesen az is megfelelő, ha ugyanezeket az alapanyagokat boltban szerezzük be.myfarm 01

Kollár Levente, Dalmadi Anna

Nemcsak az egészségtudatos vásárlók, de a MyFarm kertgazdái számára is fontos, hogy Valentin-napon is szívkímélő falatok kerüljenek az asztalra. A balatonberényi gazdák, Dalmadi Anna és Kollár Levente a csúcsgasztronómiában is igazi kuriózumnak számító sáfrány termesztésével vívták ki maguknak a hazai gasztrocéna elismerését. Kilenc éve alkotnak egy párt, és nekik nem csak Valentin-napon szempont, hogy finom, egészséges étel kerüljön az asztalra. 

„Februárban nálunk már javában zajlanak a kert előmunkálatai, van teendőnk bőven, ezért a Valentin-napra is inkább a dolgos hétköznapok egyikeként tekintünk. Ezzel együtt egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen alapanyagokból készítünk laktató ételt. A sáfrány ilyenkor nálunk még zöldell, javában növeszti a leveleit. Mi a spanyolok nemzeti eledelét, az otthon is könnyedén elkészíthető zöldséges paellát ajánljuk Valentin-napra, ami a sáfránytól kapja meg jellegzetes sárgás színét. A sáfrányt afrodiziákumként (vágyfokozóként) is számon tartják, így ennek is lehet Valentin-napi relevanciája. Önmagában akár teaként is fogyaszthatjuk, de fűszereként is tekinthetünk rá" – emeli ki Dalmadi Anna.myfarm 08A sáfrány egyébként nem csak kiváló ételízesítő, de bizonyítottan szívbarát is, ugyanis a benne megtalálható antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megakadályozzák az úgynevezett plakkok berakódását, megelőzve ezzel olyan betegségek kialakulását, mint az agyvérzés és a szívinfarktus.

A receptjük végtelenül egyszerű: egy nagy serpenyőben olívaolajon pároljuk üvegesre a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, pirítsuk meg kissé, majd öntsük fel 1 liter vízzel és adjuk hozzá az előzetesen beáztatott sáfrányt. Amíg a rizs megfő, egy másik serpenyőben hevítsünk közepes lángon olívaolajat. Adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, a cukkinit, a paradicsomot és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg pirospaprikával. Pároljuk roppanósan puhára. Amikor a rizs már majdnem elkészült, keverjük hozzá a párolt zöldségeket. Fedjük le még pár percre, hogy a rizs teljesen megfőjön, és a zöldségek íze jól összeérjen vele. Tálaljuk a paellát friss petrezselyemmel megszórva, citromszeletekkel díszítve.myfarm 03

Ajánlatukban más finomsággal is kedveskednek. A spenót talán az egyik legmegosztóbb zöldség, hazánkban még mindig kevesen fogyasztják előszeretettel. Pedig kiváló magnézium- és káliumforrás, s e két ásványi anyag az egészséges vérnyomás egyensúlyban tartásában játszik szerepet. Aki egy tápláló, zöld növényekben gazdag vacsorát dobna össze, a spenótos pogácsa előételként kiváló lesz.

 

TUDTA?

Popeye, a tengerész mesehősnek köszönhetően az 1930-as években, az USA-ban körülbelül 30 százalékkal nőtt a spenót népszerűsége. Popeye – a 20. század első amerikai gasztroinfluenszere – felhelyezte a dobogóra a spenótot a gyerekek kedvenc ételeinek versenyében, melyet csak a pulyka és a fagylalt előzött meg csaknem egy évszázada a tengerentúlon.

 

Aki rendszeresen fogyaszt cukkinit, akár a szívbetegségeket vagy az agyvérzést is megelőzheti. Egy 2018-ban publikált tudományos kísérletben 29 103 férfit figyeltek meg 31 éven keresztül. A kutatók regisztrálták, hogy azoknál, akiknek magasabb volt a béta-karotin szintjük, kevesebb eséllyel alakult ki szívbetegség vagy agyvérzés. A cukkini pedig szuper béta-karotin forrás. Amellett, hogy a zöldség rengeteg vizet tartalmaz, egy darab cukkiniban átlagosan 2 gramm rost is található, ami az emésztést is felgyorsítja.

myfarm 02

 

 

Fotó: MyFarm; Yummly

Címkefelhő