Alma, a hideg hónapok vitaminbankja

A világon minden száz almából kettő-három Magyarországon terem. Környezeti adottságaink lehetővé teszik, hogy finom és küllemében is szép alma teremjen Magyarországon. Az almát érdemes egész évben fogyasztani, rendkívül gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban – az alma előnyeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a különböző fajtákat meddig tárolhatjuk a pincében, kamrában.

 

A hideg évszakok slágergyümölcse az alma, mert könnyen hozzáférhető, hosszan tárolható és ízében is változatos. Magyarország évente több mint félmillió tonna almát termel, így szerencsére van miből válogatnunk. Az étkezési alma mellett ráadásul a világ talán legízletesebb almalé-sűrítményeit is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonathan fajta túlsúlyának köszönhető.

Az almát fogyaszthatjuk nyersen, emellett számos módon felhasználhatjuk, ezért nem árt, ha tudjuk: milyen fajtát látunk az üzletekben, a különböző fajták mennyire savasak, ízesek, édeses vagy hogyan tűrik a különböző környezeti változásokat. Az Agrármarketing Centrum segítségével az őszi-téli fajtákat igyekeztünk számba venni, különös figyelemmel a gyümölcs eltarthatóságára.

idared 02Jonagold

A Jonathan fajtacsoport tagja. Gyümölcse nagy (átlagtömege 230 gramm), gömbölyded alakú, a csésze felé kissé kúpos. Héja zöldessárga, éretten sárga, a napos oldalon narancsvörös fedőszínnel mosott. Vékony, feszes héja viaszos. Húsa sárgásfehér, bőlevű, a tárolóban viszonylag gyorsan puhul. A szabályozott légterű tárolókban hosszabb ideig eltartható. A hazai fogyasztók a színesebb változatait kedvelik (Jonica, Jonagored, Wilmuta).

Idared

Szintén a Jonathan fajtacsoport tagja. Gyümölcse viszonylag méretes, lapított gömb alakú, középen hasas, a felületet csaknem egészében élénkpiros mosott fedőszín borítja. Sárgásfehér húsa lédús, nem gyorsan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze enyhén savanykás, megfelelő cukortartalommal, de aromaszegény. Tárolhatósága kiemelkedően jó, természetes levegőjű tárolóban is eltartható februárig. Optimális fogyasztási érettségét 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig is megtarthatja.

Gala

A Gala alapfajta Új-Zélandról származik. Gyümölcse közepesen nagynak mondható (150-170 gramm), gömbölyded, kemény, roppanó húsú, finom szövetű, édeskés ízű, aromás. A fajták színeződése különböző, az alapfajta sárgás alapszínen narancsvörös, a klónok sötétebbek és fénylő pirosak, közülük a Royal Gala és a Galaxy csíkozottan, a többi (Imperial Gala, Gala Must) mosottan színeződik. A jobban színeződő klónok íze jobb, mint az alapfajtáé.

alma 003

 

Elstar

Hollandiában előállított fajta. Gyümölcse jókora (160-240 gramm). A gyümölcsön gyakori a hálószerű perzselődés, ettől csaknem mindig jellegzetesen nyers tapintású lesz a felülete. Alapszíne zöldes, éretten válik sárgává, fedőszíne világos narancsvörös, márványozott vagy bemosott. Húsa zöldessárgától a krémszínűig változhat, közepesen keménynek számít, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás. Szabályozott légterű tárolókban márciusig tárolható.

Mutsu

Japánban nemesített fajta. Gyümölcse nagy, néha óriásira nő, gömbölyű. Héja viaszos, kemény, zöld, éretten sárgásfehér vagy sárga. Nagyon jól tárolható, kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó húsállagát késő tavaszig megőrzi.

Wellspur Delicious

Gyümölcse közepesen nagy sötétpiros, bordázott. Alakja megnyúlt, íze édeskés.

Gloster

Német eredetű fajta. Gyümölcse akár a húsz dekagrammot is elérheti, megnyúlt harang alakú. A csésze felé bordázott. Felületének több mint felét matt sötétvörös fedőszín borítja. Húsa jellegzetesen zöldes fehér majd zöldessárga, íze finoman enyhén savas, kellemes aromával. Vigyázzunk vele, mert tárolása nem egyszerű: húsbarnulásra, magházpenészedésre és fonnyadásra hajlamos!

Braeburn

Új-Zélandból származó véletlen magonc. Gyümölcse nem igazán vonzó külsejű, felületének átlagosan 40 százaléka téglavörös, a napos oldalon csíkozott fedőszínnel borított. Húsa igen kemény, a szüretet és a szállítást nagyon jól tűri. Íze kellemes, cukor-sav aránya harmonikus. Magyarországon csak a melegebb tájakon termeszthető, ellenben tárolhatósága igen jó, 5-6 hónapig savlebomlás nélkül, 10 hónapig héjbarnulás és egyéb tárolási betegség nélkül tárolható.

alma 04

 

Granny Smith

Ausztráliából származik, a déli féltekén a legnagyobb arányban termesztett fajta. Gyümölcse szabályos gömb alakú, a csésze felé kúposodik. Színe éretten is élénkzöld. Hazai körülmények között a napos oldalon enyhe rózsaszínes pír alakulhat ki felületén. Húsa tömör, szilárd, ennél fogva a manipulálási műveleteket kiválóan elviseli. Íze mérsékelten savanykás, zamata alig van. Tárolhatósága jó, de keserűfoltosságra, héj- és húsbarnulásra hajlamos.

Fotó: Michiganapples.com, Mapinstitute.org, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017