Nem akar agyvérzést kapni? Egyen almát!

Bár az alma fogyasztása kötött legkevésbé egy adott évszakhoz, a szüret miatt az őszhöz társítjuk a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsünket. De milyen hasznos anyagokat tartalmaz az alma? Milyen betegségektől óv meg bennünket fogyasztása? Ha nem tudja, feltétlenül olvasson tovább! Egy biztos: nem hiába hallottuk szüleinktől, hogy a héját is meg kell enni a gyümölcsnek.

 

Az alma elérhetősége más idényjellegű gyümölcsökkel szemben nem korlátozódik az év egy rövid időszakára, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően minden évszakban könnyen hozzáférhető. Viszonylag olcsón megvásárolható, sokszor kevesebb kerül, mint a szintén népszerű citrusfélék vagy a banán. Fogyasztásának nagyságrendje is a déligyümölcsökéhez hasonlítható, mivel a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres az úgynevezett frissfogyasztási időtartama.

Az almafogyasztás nagymértékben javíthatja általános egészségügyi állapotunkat. Nem véletlen a világszerte elterjedt mondás, miszerint „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Rendszeres, egész éves fogyasztása lehetővé teszi, hogy az egészségre kifejtett jótékony hatása folyamatosan érvényesüljön. Nem véletlen, hogy a gyümölcs több gyógynövényes könyvben is helyet kapott.

alma 06

A legtöbb gyümölcs esetében a vitamintartalom a legnagyobb érték. Az alma C-vitamin tartalma közepes. Napi szükségletünknek mintegy harmadát fedezi, azonban éppen ez teszi lehetővé, hogy az almában nagy mennyiségben jelen lévő, egyéb egészségmegóvó, gyógyhatású anyagok aktívabban fejthessék ki hatásukat. Az alma a C mellett tartalmaz a B1, a B2, a B6 és az E vitamint is.

Az gyümölcsben található antioxidánsok jelentős mértékben semlegesítik a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, amik daganatok, agyvérzés és szívpanaszok okozói lehetnek. Az alma fő antioxidáns alkotórészei a quercetin-glikozid, a phloretin-glikozid, a klorogénsav és az epicatechin, amik főleg a gyümölcs héjában találhatók.

Az alma antioxidánsai besegítenek a pektinnek a koleszterin elleni harcban, ugyanis a koleszterin érkárosító hatását egy oxidációs termékének érfalon való lerakódása okozza. A magas pektin-tartalmának köszönhetően egyébként az alma képes jó kondícióban tartani az emésztőrendszert is. Szintén magas pektintartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, nagymértékben lecsökkenti a leggyakoribb halálozási okok között jegyzett szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az alma javítja a tüdőfunkciókat is, egyes szakértők ezt a hatását is az antioxidánsoknak tulajdonítják.

alma 04

Az alma rosttartalmának egyharmada pektin, ami nagyszerű segítség a fogyni vágyóknak, és igen sokoldalú természetes méregtelenítő anyagként is működik, hatékonyan távolítja el a szervezetben megtalálható nehézfémeket és más szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Az alma fogyasztása csökkenti a koleszterinfelszívódást, harmonizálja az emésztést, és csökkenti a vastagbél-daganatok kockázatát. Kedvező hatású cukorbetegség esetén is, mivel a pektin vékonybél falán alkotott bevonata csökkenti a cukor felszívódását. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres almafogyasztók körében a legkevesebb az agyvérzés, a szívbetegség, valamint a tüdőrák.

alma 05Számos ásványi anyagot, így kalciumot, bórt, cinket, vasat, magnéziumot, fluort, jódot, káliumot és szelént tartalmaz a gyümölcs. Utóbbi különösen jótékony, ugyanis hatékony antioxidánsként lassítja a szövetek öregedését. Csökkenteni az oxidatív stressz okozta károsodásokat, erősíti immunrendszerünket és hatással van a pajzsmirigy működésére, a napi igénynél magasabb mennyiségben fogyasztva megelőzhetők vele bizonyos daganatok és normalizálja a pajzsmirigy működését is.

A kálium hatásos a magas vérnyomás ellen és fontos az izmok, így a szív egészségéhez is. A bór a menopauza után lévő nőknek jelent segítséget az ösztrogén megtartásában. A kalcium a csontok egészségét segíti és a csontritkulás ellen hat. A cink immunstimuláló hatású, kedvező a látás szempontjából, és csökkenti a prosztatabántalmak valószínűségét. A magnézium jó a fáradékonyság ellen, a fluor a fogak romlását mérsékli, a jód a szellemi frissességet segíti.

Bizonyított tény, hogy az alma számtalan jótékony anyaga külön-külön fele olyan hatékony csupán, mint ha egyszerre, egész alma formában vesszük magunkhoz. Az alma összetevői finom összhangban vannak, egymást erősítik, aminek eredményeképpen az összhatásuk többszörösére nő.

Ugyanakkor az alma hatóanyagai részben vagy egészben földolgozás alatt is megmaradnak, ezért az almakészítmények fogyasztásánál is számíthatunk a gyümölcs jótékony hatásaira. A rostos és szűrt ivólevek, aszalványok mellett meg kell említeni az almabort és az almaecetet is. Ezeknél ugyanis az erjesztés során olyan anyagok is keletkeznek, amelyek a nyers gyümölcsben eredetileg nincsenek jelen.

 

Copyright PuzzleMedia 2017