Piemont királya és az illatos birs

Nagykanizsai cukrász nyerte el idén az Év fagylaltja címet, a zsűrinek a mogyoró, tonkabab, feketeszeder kombináció tetszett a legjobban a negyven nevező több mint ötven fagylaltja közül. A Szombathely főterén megrendezett versenyen hatalmas volt az érdeklődés, ahol az alföldi cukrászok vitték a prímet, négy érmet is begyűjtöttek.

 

ev fagyi 2019 01ev fagyi 2019 04A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Da Crema cukrászának, Wilhelm Dávidnak (BALRA) ítélte oda az első helyet, akinek Piemont Királya névre keresztelt nyerte Év fagylaltja címet. A hűs finomság alapja piemonti mogyoró, tonkababos, feketeszeder-öntettel.

Ezüstéremet kapott a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrásza, Marsa Éva Heléna sós pisztácia, madártej-ricotta mangóval kombinációjáért. A harmadik helyet meggyes crema krokkanttal fagylaltjáért Kurucz Kinga (JOBBRA) kapta, aki a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda alkalmazottja.

ev fagyi 2019 02Az év cukormentes fagylaltja illatos birs lett fekete ribizlivel, amelynek megálmodója az újfehértői Bahama Kézműves Fagyizó cukrásza, Pokoraczki Ágnes (BALRA). Wilhelm Dávid e kategóriában is begyűjtött egy érmet, Frutta al Cioccolatója ezüstöt ért. A harmadik helyen a debreceni Matifou Fagyizóból Eszenyi Ferenc érdemelte ki, aki meggyes diós mák fagylalttal nevezett.

 

Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített. Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén fővárosi m-Gel Hungary Kft. pisztácia Parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelyet Gangel András alkotott meg.

ev fagyi 2019 03

Marsa Éva Heléna

A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza. Idén negyvenen pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal. Az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, budapesti vagy vidéki cukrászdákban, idén első alkalommal szerveztek köré fesztivált.

ev fagyi 2019 06

A cukrászversenynek Szombathely főtere otthont, a rendhagyó eseményen a zsűrizés a nagyközönség előtt folyt. Az ötletgazda a neves szombathelyi Mészáros cukrászda volt. A vasi megyeszékhely szívében a verseny mellett az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kézműves fagylaltok készítésébe, valamint 150 féle fagylaltból választhattak kedvükre valót.

ev fagyi 2019 05

Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke az Magyar Távirati Irodának úgy fogalmazott: az utóbbi években megjelentek a piacon olyan „fagylaltnak nevezett” termékek, amelyeket sokan vásárolnak, mert „nagy és olcsó”, ám jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak. Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók.

Fotó: Da Crema, Ipacs Balázs, Vanília & Gelarto, Sztoracsek Ádám, Bahama

 

Copyright PuzzleMedia 2017