Rendhagyó randi: a pritaminpaprika flörtje a málnával

Érdekes kezdeményezéssel igyekszik magához csalogatni a vendégeket a Damniczki Cukrászda, amely a hagyományos ízek mellett zöldséges fagylaltkülönlegességeket is kínál. A jeges finomságok között olyan, első hallásra elképesztő kombinációkat találunk, mint sült fokhagymás padlizsán, bazsalikomos cékla vagy kapros joghurtos uborka. A nyári melegben útra keltünk, hogy végigkóstoljuk a furcsa kreációkat.

Damniczki Balázs cukrász nevét sokan ismerhetik, hiszen 2014-ben Somlói revolúcióra keresztelt süteménye lett az év tortája. Egy ideje különleges fagylaltokkal is kísérletezik. Amelyik jól fogy, az megmarad a belvárosi Hercegprímás utcában található cukrászda állandó kínálatában, tudjuk meg a kedves pultos kislánytól. Damniczki Balázs a bevezetett ízek mellett szokatlan párosítások egész arzenálját vonultatta fel az elmúlt hétvégén. 

A vállalkozó szelleműek megtapasztalhatják, milyen a sós vajas borsó, a szójaszószos sós mogyoró, a pritaminpaprikás málna, a paradicsomos eper, a medvehagymás mascarpone vagy a főtt sárgarépa petrezselyemmel. Mi is igyekszünk minél több variánst megízlelni, s ebben segít minket, hogy féladagokat is lehet kérni. Kellemes meglepetés, hogy minden egyes gombócot akkurátusan lemérnek, nehogy károsodjon a vendég, a 400 forintért szigorúan 7 dekagramm jár. Illetve esetünkben 3 és fél. Az igen impozáns cukrászda belső részében foglalunk helyet, ahol egy üdvözítő innovációval találkozunk, amelyet széles körben terjesztenénk: a két mosdó bejárata közötti falon ugyanis kis mosdókagyló található, így aki csak kezet szeretne mosni, nem kell bemennie az illemhelyre. 

fagyi04

És akkor az ízek. Nyolc különböző fagylalt közül mindketten a pritaminpaprikás málnát hoztuk ki győztesnek, ám ez nem azt jelenti, hogy a többi, nem hétköznapi párosítás ne lett volna finom. A mentás, zelleres citrom csak alig maradt le az első helyről, ahogy nagyon ízletesnek találjuk a kapros joghurtos uborkás kreációt. Bár utóbbi a mi ízlésünknek kissé édes. Ennek ellenére a két hűsítő zöldség kiválóan passzol egymáshoz, és a nagy melegben is telitalálat. Az édeskömény gyömbérrel ugyancsak kifejezetten jól eltalált páros, előbb a zöldséget lehet érezni, majd a gyömbér csiklandozza a nyelvet. A sütőtökös narancsot is szeretjük, igaz, a mi ízlésünknek picit ez a páros is édesebb a kelleténél. 

Első hallásra vadnak tűnik a medvehagymás mascarpone vagy a sült fokhagymás sült padlizsán fagyi, ám mi nem törnénk felettük pálcát. Utóbbi esetében jól elkülöníthető a két íz, a padlizsán, mint lágy paplan nyújtózik az erőteljesebb, ám nem hivalkodó fokhagyma alatt, amelyből még darabokat is találunk a különleges jeges desszertben. Talán meglepő lesz első hallásra, de mi inkább találjuk picit édeskésnek, mint tolakodóan sósnak vagy ehetetlennek. Talán a főtt sárgarépa petrezselyemmel tűnt az általunk kóstoltak közül a legkevésbé karakteresnek.

fagyi01

Copyright PuzzleMedia 2017