Kávé és paleo süti az ódon asztalon

Sopron évről évre gyönyörűbb, a Várkerület teljesen megújult. A pompás épületek, a szívet melengető miliő arra csábít, hogy az ember nyugodtan megigyon egy minőségi presszót vagy egy cappuccinót. Szerencsére a vágy gyorsan teljesülhet a történelmi városmaghoz közeli Kultúrpresszóban. És a fekete mellé akár finom süteményeket is fogyaszthatunk.

 

Budapestet a második világháborút megelőző évtizedekben a kávéházak fővárosának tartották. Félévszázadnyi pauzát követően az utóbbi években gyors tempóban dolgozza le a város európai vetélytársaival szemben felhalmozott lemaradását. S ha még nem is a kávéházak székvárosa, már bizonyosan az egyik fellegvára.

kulturpresszo miniDe mi a helyzet vidéken? Szerencsére már nem csak Budapesten találhatunk a nívót szem előtt tartó kávézókat, hanem a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban is. Kaposvár, Pécs, Szekszárd, Eger, Debrecen, hogy csak néhány várost említsünk azok közül, ahol minőségi alapanyagból, gondosan készítik a kávét. Sopronban sem kell már nélkülözni a speciality kávézók semmivel össze nem vethető hangulatát: a Kultúrpresszóban élvezettel szippanthatjuk a minőségi kávé illatát, kortyolhatjuk a nagy odafigyeléssel készülő feketéket.

A város szívében található hely érdekes hangulatával, a baristák kedvességével rögtön magával ragadja a vendéget. Belépve a kávézóba kedélyesen csevegő helyiekkel, a falon Robert Capa magyarokra és a tehetségre vonatkozó velős megállapításával találkozunk. A bejárattal szemközt található a kávézó lelke, a presszógép, mögötte a (bár)pult, ahol szintén helyet foglalhat a vendég, akárcsak a pulttal szemközti térben vagy a kávézó előtti teraszon.

kp03A kávézót a fehér, a fekete és a barna szín uralja. Érdekesség, hogy magyar divattervezők ruháit is megvásárolhatjuk – különleges árukapcsolás. A polcokon a ruhák mellett vagy az asztalokon könyveket is találunk, ha éppen olvasni támadna kedvünk. A bútorok is különlegesek: első alkalommal például egy több száz éves faasztalnál ültünk le, amelyen egykor minden bizonnyal asztalosok dolgozhattak, még láthatók rajta a satu hagyta nyomok. A hűtőpult alatti bútoron pedig még látható is egy ódon satu.

Az étlap egy újsághoz hasonlít, ami érdekes ötlet, passzol a kissé eklektikus enteriőrhöz. Előfordult, hogy várnunk kellett szabad helyre, ami arra utal, hogy a minőség állandó, ezért a vendégek szívesen időznek hosszasan. A La Marzocco gépen ottjártunkkor a 42 pörkölő kávéi csöpögtek le. Kóstoltunk presszót, dupla presszót, americanót, cappucinót, egyikben sem csalódtunk.

A hűtőpultban gazdag kínálat fogadja a betérőt, pékáru, szendvicsek, olykor home made sütemények közül válogathatunk. S ami külön örömteli, hogy „mentes” termékek közül is választhatunk, nemcsak gluténmentes sütemény kapható, de még paleo is. Utóbbiakat több alkalommal kóstoltuk, ugyanolyan finomak voltak, mint liszttel, vajjal készült társaik.

 

Copyright PuzzleMedia 2017