Skip to main content

Tovább, Lyon felé!

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

Kilencedik helyen végzett Veres István a Bocuse d’Or európai selejtezőjén Tallinban, ezzel részt vehet a jövő évi világdöntőn. Az erdélyi séf tányérjain több Erdélyre jellemző étel és alapanyag is megjelent. Az idei mezőny a koronavírus miatt foghíjas volt, korábban négy ország is lemondott a szereplés lehetőségéről.

 

 

Az észt fővárosban idén a megszokott húsz csapat helyett idén csupán tizenhatan indultak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis négyen, a brit, a belga, a horvát és a török csapatmég korábban visszalépett. A verseny első napján a spanyol, a holland, az izlandi, az észt, a dán, a svéd, a grúz és a lengyel, míg a második napon a magyar mellett a lett, a finn, a francia, a svájci az olasz, az orosz és a norvég egység főzött az egymás melletti boxokban.

bocus magyar 02

Veres István

A tét nem volt kicsi: első tíz csapat ugyanis bekerülhetett a 2021 júniusában, Lyonban megrendezésre kerülő világdöntőbe (Grand Finale). Érdekesség, hogy – a 2016-os budapesti esemény után másodszor – magyar konferansziéja is volt a versenynek Jókuti “Világevő” András személyében. A zsűriben pedig helyet kapott a 2016-os európai győztes, Széll Tamás is.

A magyar csapat, Veres István, Molnár Bence comis (segéd) és Volenter István csapatvezető helyi idő szerint korán reggel kezdte a munkát. A csapatoknak 5 óra 35 perc állt a rendelkezésére a két fogás elkészítésére, az egyik téma hús, a másik vega vagy hal. Idén előbbi keretében fürjjel, a másik fogásnál harcsával kellett dolgozniuk a versenyzőknek. A húsos fogást egy hatalmas dísztálra tálalják, amely önmagában egy csoda.

2020 bocuse veres 03

A magyarok haltányérján, ami a Fish and Chips néven futott, helyet kapott karalábé; puliszkakrém (juhsajttal, parmezánnal); hagymaszósz; a hal alatt szerecsendiós burgonyapüré, hínár és tárkony lapult; pácolt hagyma (kígyóuborkával, citromfüves vajjal és édesköménnyel); pirított póréhagyma, utóbbit karfiol, gomba és friss citromlé ölelte körbe.

2020 bocuse veres 01

Az Egy Csapat – Hét Fürj névre keresztelt húsos tálon a következők elemek szerepeltek: “puliszka tojás”, amely túróval, parmezánnal, polentával, zöldhagymával, fürjtojás sárgájával készült; sült fürj kovásszal, fekete trombitagombával és rókagombával töltve; zabkása fürjszívvel és -májjal, gabonákkal és magvakkal; champignonszósz; jus fürjzsírral; brokkoli fenyővel és citrommal; valamint zeller mogyoróval és morzsával.

2020 bocuse veres 02

Volenter István a tálalást követően azt mondta a Világevőnek: akadtak zökkenők a munka során, de végül minden problémát megoldottak, s úgy érezték, ez alkalommal sikerültek legjobban a tányérok. Veres István  mindezt annyival egészítette ki, hogy a munka alatt 10 perces csúszást szedtek össze, de kemény munkával behozták a lemaradást.

A végeredményt illetően az élen nem volt sok meglepetés, a versenyben hagyományosan kiválóan szereplő skandináv országok kisajáították a dobogó három fokát. Annál inkább meglepő a franciák hatodik és az olaszok helyezése, utóbbiak még épp kijutottak Lyonba a világdöntőre. A rerndező ország csapata hetedik helyével ugyancsak kellemes élményt szerzett az észteknek.   

 

Bocuse d' Or európai selejtező:

1. Norvégia

2. Dánia

3. Svédország

4. Izland

5. Finnország

6. Franciaország

7. Észtország

8. Svájc

9. Magyarország

10. Olaszország

 

A legjobb haltál: Izland

A legjobb hústál: Franciaország

A legjobb commis: Anni Peräkylä (Finnország)

 

Fotó: Bocuse d'Or, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő