Skip to main content

Gímborjú steak kísérte a lenyűgöző fehérbort

| Bojtos Anita - Velkei Tamás | Reflektor

A St. Andrea Szőlőbirtok egy különleges este keretében, április 22-én mutatta be legújabb tételét: a MÁRIA 2022-őt. A bor első kóstolására a St. Andrea Restaurantban került sor, ahol egyben debütált Kollár Endre séf új, négyfogásos ételsora is. Az egerszalóki pincészet legszebb borait Lőrincz György főborász személyesen mutatta be. A vacsoraestre magazinunk is hivatalos volt, s egyik ámulatból a másikba estünk.

 

A fogadótétel már sejttette: ez az este nagyon különleges lesz. A St. Andrea Rosé pezsgője ugyanis igazi klasszis ital, örömet jelentett minden korty – ez nem is véletlen, hiszen az este mottója a liturgia szövegéből vett „valóban méltó” szókapcsolat volt. A St. Andrea pincészet nevét viselő, elegáns fővárosi étteremben időről időre bemutatkoznak Lőrincz György csodás borai, az étterem új ételsora pedig már kizárólag a James Suckling által is felmagasztalt St. Andrea borokra épült, tudtuk meg Lizsicsár Miklós étteremvezetőtől.Ennek megfelelően az Áldás menüsorban az egerszalóki pincészet borait kóstolhatták a vendégek. Hamarosan erről is megemlékezünk, de előtte Fiáth Attila borkritikust idézzük, aki elmondta: szakmai-baráti kapcsolat fűzi Lőrincz Györgyhöz, a pincészethez és az étteremhez egyaránt. Ennek megfelelően a Mária 2022-es évjáratát is a borszakíró vezette fel, akitől megtudtuk: húsvétkor kóstolhatta meg először a bort, a kortyok pedig sorra szülték benne az ihletet.

„A borról az aszú jutott eszembe: a Mária is három szőlőfajta tökéletes elegye, mint egy jó aszú esetében. A furmint érezhetően komoly tartást és savgerincet ad a bornak, rögtön fölemeli egy komoly fehérbor kategóriájába. A chardonnay tökéletesen betölti azt a szerepet, amit a hárslevelű az aszúban: kedvességgel, bájjal, halmozza el a bort. A sauvignon blanc pedig a muskotályhoz hasonlóan a fűszer, misztérium” – fogalmazott. Fiáth Attila, aki szerint a három tétel nagyon szépen illeszkedik egybe.mária22 021

Fiáth Attila

Kifejtette azt is, hogy vesszőparipája a hordóhasználat, különösen fehérborok esetében: mindig az a kérdés, vetette fel, mikor tud annyira visszafogott lenni a borász, hogy a hordó csak a keretbe foglalásra szolgáljon, hogy kerekebbé tegye a bort, ami a meglátása alapján a Mária 2022 esetében tökéletesen működik. Leszögezte azt is: meggyőződése, hogy a 100 pontos bor akkor is 100 pontos, amikor megszületik.


„Ha borversenyeken valaki azt mondja a boráról, hogy jelen pillanatban még csak 85 pontos, de tíz év múlva 95 pontos lesz, nem szabad elhinni”

– nyomatékosított, hozzátéve, hogy a Mária 2022-ben már most érezhető a potenciál.

Fiáth Attila azt is elárulta, az ő ötlete volt, hogy a főszereplő bort kínálják a gímborjú mellé, még akkor is, ha az étel kapcsán mindenkinek a vörösbor jut azonnal eszébe. Erre a párosításra szintén visszatérünk később.mária22 091

Fiáth Attila és Lőrincz György

A borszakírótól átvéve a szót Lőrincz György kifejtette: nagyon szerették volna bemutatni a bort a nagyközönségnek, s ugyan volt előzetes véleménye az italról, de érzése szerint az ő megítélése „fogyatékos”, hiszen maga készítette. „Reményem volt, hogy Attilának legalább két pozitív mondata lesz a borral kapcsolatosan, már annak is örültem volna, ha azt mondja, tiszta a palack” – tréfálkozott. Megtudtuk tőle azt is, hogy a Mária előző évjárata „megrendítően” viselkedett a világban, ezért nagy reményekkel várták az új évjárat születését.

 

Harmónia tányérban-pohárban

 

A bevezető gondolatok után a vacsoraest házi kenyér ropogtatásával kezdődött, amihez fűszervaj járt, majd érkezett egy igazán érdekes amuse bouche: fémkehelyben Granny Smith almalabda, petrezselyemlevél társaságában, s e duót hideg zöldalmaszósz ölelte körbe, amelyben két szem fermentált fekete ribizli bújt meg.mária22 04Az előétel legalább ennyire rafinált volt. A séf magyar tarkából készített tatárt, mizuna mustárral, capribogyóval. A savak kvázi cevicheként puhították a húst, ami így krémes, lágy lett, a vagdaltat kellemesen egészítette ki a capri sóssága. 

Az ételhez kínált St. Andrea Napbor 2023-as évjárata kapcsán az alábbiak jutottak eszünkbe: csodálatosan illatos, nem karcos, nem túl savas, harmonikus, színe gyönyörű, illatában tavaszi virág, zöldalma jelenik meg, ízében domináns az ásványosság és a jázmin. Kiválóan illeszkedett az ételhez, bár ez a tétel éppen az a fajta bor, amit magában is szívesen kortyolgatna az ember egy árnyékos verandán a naplementét fürkészve.mária22 08Az előbbi fogást Kollár Endre séf újabb csodája követte: beluga tokhal kaviárja pihent kecskesajt mousse-on, amely medvehagyma és zöldalma levével alkotott fenséges elegyet. Az ételben a medvehagyma képviselte rétek frissessége találkozott a kaviár reprezentálta leheletnyi tengerillattal és sóssággal; vagy máshonnan szemlélve (ízlelve):

a némi vadságot megtestesítő krémes, édes sajt álmodozott kaviársósakat.

A borkíséret a St. Andrea Boldogságos egri csillagának 2022-es évjárata volt. Illatában vajas-popcornosság jelenik meg, ízében a körte domborodik ki, némi pink grapefruittal, pattogatott kukoricával; teltebb, testesebb az előző bornál.mária22 151Főételként gím borjúgerincet tálaltak a szorgos felszolgálók, amihez társult egy újzellerből készített „piskóta”, valamint érlelt fenyőrügy. Minden falat után elégedetten hümmögtünk, a hús önagában is, körettel is fenséges. Az ételhez az ígéretnek megfelelően két bor érkezett, a Mária 2022 és a Hangács 2021 – Lőrincz György szavaival élve: ehhez nagy bátorság kellett.

„Szoktunk ilyeneket csinálni, de azúttal azért tettük, hogy fókuszba helyezzük azt a bort, ami az est főszereplője. Életünk fehérboráról beszélünk, azon keresztül a termőhelyről, a Nagy-Eged-hegyről, ahol tengerüledékes mészkövön nevelkednek a szőlők. A Gondviselő Isten nagy szeretete nyilvánul meg abban, hogy olyan termőhelyen dolgozhatunk, ami világszíntű adottságokkal rendelkezik. Én, mint elsőgenerációs szőlő- és bortermelő, őszinte áhítattal tudom megélni, hogy pont egy ilyen borvidékre kerültem, amelyet a világban egy lapon emlegetnek Burgundiával, Toscanával és Tokajjal. Mindez nagyszerű alap ahhoz, hogy láthassuk a jövőnket: ha kellő tapasztalatot tudunk gyűjteni, nagyon értékes borok születhetnek erről a borvidékről” – emelte ki a borász.

 

Harmónia a hegyen

 

A Mária előző évjárata 95 pontot kapott a neves borszakértőtől, James Sucklingtól, továbbá a japán Wine Challange-en az első húsz bor között végzett 1400 benevezett tétel versenyében. „Magyar borról beszélünk, nekem ez benne a csodálatos, mindezek ismeretében meggyőződéssel bizakodhatunk a jövőben” – hangsúlyozta Lőrincz György.mária22 101Elmondta azt is: megtörtént az a csoda, hogy a Grand Superior Bikavér 2017 – ami korábban már bekerült a világ 50 bora közé – 48 ezer bor közül 41. helyet ért el egy szakmai bemutatón. Ám a borász számára ez csak a kezdetet jelentette, mert ezen az eseményen borsorukat az éppen előttünk illatozó Hangáccsal kezdték. Másnap Fiáth Attila azt írta: elképesztően szép az Agapé (ami Sucklingtól tavaly 98 pontot kapott), de számára a Hangács 100 pont. Lőrincz György ezt nagy élményként, egyben biztatásként élte meg, az is felmerült benne: milyen jó lenne megsejteni, hogy a szakértők mit értenek egy bor értékén.

„Nyilvánvalóan, ha tudnám, mindig olyan bort termelnék, minden erőmmel ezekre a részletekre fókuszálnék, miközben, valljuk meg, egy ilyen kis múlttal rendelkező borászat, kisebb tapasztalatú bortermelőjének ez nem mindig szokott sikerülni. Isten ajándéka, hogy egy-egy borról jó véleményt mondanak. Nagy tudatosságról még kevésbé beszélhetek, még ha törekszünk is rá” – vallotta meg Lőrincz György.mária22 06Hozzátette, hogy a Mária 2022 megemlékezés, az Istenszülő tisztelete, amit egyebek mellett azért emelt ki, mert Egerszalók közel háromszáz éve Mária-kegyhely. Saját bevallása szerint nagyon sokat köszönhet a Szűzanya közbenjárásának azért, hogy a 22 esztendős szőlőbirtok még mindig szőlőbirtok, amelynek olyan csodálatos „csápjai” vannak, mint a St. Andrea Restaurant vagy a St. Andrea Sky Bar. Szerinte a két vendéglátóhelyen hihetetlen magas színvonalú környezetben mutatják be a pincészet borait. Lőrincz Györgyöt az inspiráló atmoszféra arra ösztönzi – fűzte hozzá a rá jellemző szerénységgel –, hogy még komolyabb minőségre törekedjen, legalább olyanra, mint ami az étteremre jellemző.mária22 11A Mária 2022 ismertetésének végéig dekantálódhatott az egyébként tökéletes hőmérsékletű Hangács, ami szerintünk olyan, mint egy neves parfüm. Emellett a kurucságot juttatta eszünkbe. Ízében fanyar erdei gyümölcsök ideális harmóniája érvényesül kellemes, könnyen fogyasztható savakkal. 

A vadhoz a vörösbor a legjobb, gondoltuk másokhoz hasonlóan. Most is előbb azzal próbáltuk a húst. Aztán megkóstoltuk a Máriával és nem hittünk az ízlelőbimbóinknak.

Az est főszereplője, a Mária 2022 ízében lágyabb, krémesebb, enyhén savasabb az előző két fehérbornál, csipetnyi kaporral. Az étellel összekóstolva: kihozza az eszményire sütött gím diósságát, májasságát, nyugtatja a zeller erejét. Vagyis: a fogás fehér- és vörösborral egyaránt elképesztő, nincs rá jobb kifejezés.mária22 19A desszertet fehér csokoládé- és pisztáciakrém, valamint eperszósz alkotta, mellé az Ajándék Késői Szüret 2022, forgalomba nem hozott kadarka aszú érkezett. Kortyolva e mesés, illatában frissen szüretelt eperkosárra emlékeztető bort, két dolog jutott eszünkbe: felveszi a versenyt a legjobb tokaji aszúkkal, és éppen ezért vétek, hogy nem lehet forgalomba hozni. A bor ressebb, mint egy tokaji, ezért is kár, hogy a desszertborok rajongói nem ismerhetik meg a hasonlóságot és a különbözőséget.

 

Harmónia szívben-lélekben-szellemben

 

Az este egyik nagyon kellemes meglepetése volt, amikor az asztalról asztalra járó Lőrincz György magazinunknak elárulta a borfantázianevek mögött rejlő fajtákat. A Napbor gerincét – a borvidék szabályainak megfelelően – hangsúlyosan helyi fajták adják (az egri csillagok esetében ötven százalék feletti a Kárpát-medencéből származó szőlőfajták aránya). Így az olaszrizling (hangsúlyosan), a hárslevelű és a furmint a domináns, mellettük zengő, sauvignon blanc, chardonnay került a borba.mária22 21A Boldogságosban szintén az olaszrizling, a hárslevelű és a furmint a fundamentum, amelyet sauvignon blanc, viognier, szürkebarát egészít ki. A bor fél évet töltött hordóban. A Máriában a chardonnay a velő, a Kárpát-medencét a furmint képviseli, és kevés sauvignon blanc is került a cuvée-be. „Úgy prognosztizálom, hogy 2024-től, de 2025-től biztosan olaszrizling, furmint, hárslevelű és chardonnay falhasználásával készül majd a bor” – súgta meg a borász. Az általunk is nagyra tartott Hangácsban a kékfrankos dominál, mellette cabernet franc, pinot noir, kadarka és merlot került a borba.

Petit Fours-ként – nem túlzás – mennyei tiramisus és passion fruitos bonbonokat szolgáltak fel márványlapon. Ízletest a nemesen.mária22 16A százszázalékos est nem lehetett volna tökéletes a szerviz nélkül. A csapatot a tisztelet, a gyorsaság, a szaktudás, az alázat jellemzi, a felszolgálók hangtalanul suhantak az asztalok között, terítettek és szedtek le, szó nélkül töltötték újra a poharakat. Semmit nem kellett kérnünk, mégis minden akkor és úgy történt, ahogy szerettük volna.

A csapat élén karmesterként Lizsicsár Miklós étteremvezető járt fáradhatatlanul, akinek nyájassága és figyelme a legszebb időket juttatta eszünkbe. Esetében nem csak szólam a vendéglátás, komolyan vesz minden gesztust, grimaszt, mozdulatot: valóban vendégül lát. mária22 17

Lőrincz György és Kollár Endre

A borászat transzcendens iránti nyitottsága talán megenged egy záró hasonlatot a végére. A helyszínen és az eseményen egyaránt úgy éreztük magunkat, mint egy kolostorban, ami menedéket nyújt a nagyvilág rohanó zajától. A kvadrumban sétálgattunk, mint egykor az elmélkedő és imádkozó szerzetesek,

láttuk a paradicsomkert kicsinyített mását, az isteni tökéletességet szimbolizáló kertet is.

A vacsorához és borokhoz kapcsolódó élmény olyan volt mégis, mint amikor beléphetünk a kolostor kertjébe, ahol minden a Jóisten tökéletességét dicsére. Köszönet ezért a lelki élményért Lőrincz Györgynek és családjának, Kollár Endre séfnek és csapatának, valamint Lizsicsár Miklósnak és az általa koordinált szerviznek! A köszönetnyilvánítás nem csak belőlünk tört fel: a megjelentek is tapsviharral jutalmazták az est főszereplőit.

 

Fotó: St.Andrea; GR

 

Címkefelhő