
Gímborjú steak kísérte a lenyűgöző fehérbort
A St. Andrea Szőlőbirtok egy különleges este keretében, április 22-én mutatta be legújabb tételét: a MÁRIA 2022-őt. A bor első kóstolására a St. Andrea Restaurantban került sor, ahol egyben debütált Kollár Endre séf új, négyfogásos ételsora is. Az egerszalóki pincészet legszebb borait Lőrincz György főborász személyesen mutatta be. A vacsoraestre magazinunk is hivatalos volt, s egyik ámulatból a másikba estünk.
A fogadótétel már sejttette: ez az este nagyon különleges lesz. A St. Andrea Rosé pezsgője ugyanis igazi klasszis ital, örömet jelentett minden korty – ez nem is véletlen, hiszen az este mottója a liturgia szövegéből vett „valóban méltó” szókapcsolat volt. A St. Andrea pincészet nevét viselő, elegáns fővárosi étteremben időről időre bemutatkoznak Lőrincz György csodás borai, az étterem új ételsora pedig már kizárólag a James Suckling által is felmagasztalt St. Andrea borokra épült, tudtuk meg Lizsicsár Miklós étteremvezetőtől.Ennek megfelelően az Áldás menüsorban az egerszalóki pincészet borait kóstolhatták a vendégek. Hamarosan erről is megemlékezünk, de előtte Fiáth Attila borkritikust idézzük, aki elmondta: szakmai-baráti kapcsolat fűzi Lőrincz Györgyhöz, a pincészethez és az étteremhez egyaránt. Ennek megfelelően a Mária 2022-es évjáratát is a borszakíró vezette fel, akitől megtudtuk: húsvétkor kóstolhatta meg először a bort, a kortyok pedig sorra szülték benne az ihletet.
„A borról az aszú jutott eszembe: a Mária is három szőlőfajta tökéletes elegye, mint egy jó aszú esetében. A furmint érezhetően komoly tartást és savgerincet ad a bornak, rögtön fölemeli egy komoly fehérbor kategóriájába. A chardonnay tökéletesen betölti azt a szerepet, amit a hárslevelű az aszúban: kedvességgel, bájjal, halmozza el a bort. A sauvignon blanc pedig a muskotályhoz hasonlóan a fűszer, misztérium” – fogalmazott. Fiáth Attila, aki szerint a három tétel nagyon szépen illeszkedik egybe.
Fiáth Attila
Kifejtette azt is, hogy vesszőparipája a hordóhasználat, különösen fehérborok esetében: mindig az a kérdés, vetette fel, mikor tud annyira visszafogott lenni a borász, hogy a hordó csak a keretbe foglalásra szolgáljon, hogy kerekebbé tegye a bort, ami a meglátása alapján a Mária 2022 esetében tökéletesen működik. Leszögezte azt is: meggyőződése, hogy a 100 pontos bor akkor is 100 pontos, amikor megszületik.
„Ha borversenyeken valaki azt mondja a boráról, hogy jelen pillanatban még csak 85 pontos, de tíz év múlva 95 pontos lesz, nem szabad elhinni”
– nyomatékosított, hozzátéve, hogy a Mária 2022-ben már most érezhető a potenciál.
Fiáth Attila azt is elárulta, az ő ötlete volt, hogy a főszereplő bort kínálják a gímborjú mellé, még akkor is, ha az étel kapcsán mindenkinek a vörösbor jut azonnal eszébe. Erre a párosításra szintén visszatérünk később.
Fiáth Attila és Lőrincz György
A borszakírótól átvéve a szót Lőrincz György kifejtette: nagyon szerették volna bemutatni a bort a nagyközönségnek, s ugyan volt előzetes véleménye az italról, de érzése szerint az ő megítélése „fogyatékos”, hiszen maga készítette. „Reményem volt, hogy Attilának legalább két pozitív mondata lesz a borral kapcsolatosan, már annak is örültem volna, ha azt mondja, tiszta a palack” – tréfálkozott. Megtudtuk tőle azt is, hogy a Mária előző évjárata „megrendítően” viselkedett a világban, ezért nagy reményekkel várták az új évjárat születését.
Harmónia tányérban-pohárban
A bevezető gondolatok után a vacsoraest házi kenyér ropogtatásával kezdődött, amihez fűszervaj járt, majd érkezett egy igazán érdekes amuse bouche: fémkehelyben Granny Smith almalabda, petrezselyemlevél társaságában, s e duót hideg zöldalmaszósz ölelte körbe, amelyben két szem fermentált fekete ribizli bújt meg.Az előétel legalább ennyire rafinált volt. A séf magyar tarkából készített tatárt, mizuna mustárral, capribogyóval. A savak kvázi cevicheként puhították a húst, ami így krémes, lágy lett, a vagdaltat kellemesen egészítette ki a capri sóssága.
Az ételhez kínált St. Andrea Napbor 2023-as évjárata kapcsán az alábbiak jutottak eszünkbe: csodálatosan illatos, nem karcos, nem túl savas, harmonikus, színe gyönyörű, illatában tavaszi virág, zöldalma jelenik meg, ízében domináns az ásványosság és a jázmin. Kiválóan illeszkedett az ételhez, bár ez a tétel éppen az a fajta bor, amit magában is szívesen kortyolgatna az ember egy árnyékos verandán a naplementét fürkészve.Az előbbi fogást Kollár Endre séf újabb csodája követte: beluga tokhal kaviárja pihent kecskesajt mousse-on, amely medvehagyma és zöldalma levével alkotott fenséges elegyet. Az ételben a medvehagyma képviselte rétek frissessége találkozott a kaviár reprezentálta leheletnyi tengerillattal és sóssággal; vagy máshonnan szemlélve (ízlelve):
a némi vadságot megtestesítő krémes, édes sajt álmodozott kaviársósakat.
A borkíséret a St. Andrea Boldogságos egri csillagának 2022-es évjárata volt. Illatában vajas-popcornosság jelenik meg, ízében a körte domborodik ki, némi pink grapefruittal, pattogatott kukoricával; teltebb, testesebb az előző bornál.Főételként gím borjúgerincet tálaltak a szorgos felszolgálók, amihez társult egy újzellerből készített „piskóta”, valamint érlelt fenyőrügy. Minden falat után elégedetten hümmögtünk, a hús önagában is, körettel is fenséges. Az ételhez az ígéretnek megfelelően két bor érkezett, a Mária 2022 és a Hangács 2021 – Lőrincz György szavaival élve: ehhez nagy bátorság kellett.
„Szoktunk ilyeneket csinálni, de azúttal azért tettük, hogy fókuszba helyezzük azt a bort, ami az est főszereplője. Életünk fehérboráról beszélünk, azon keresztül a termőhelyről, a Nagy-Eged-hegyről, ahol tengerüledékes mészkövön nevelkednek a szőlők. A Gondviselő Isten nagy szeretete nyilvánul meg abban, hogy olyan termőhelyen dolgozhatunk, ami világszíntű adottságokkal rendelkezik. Én, mint elsőgenerációs szőlő- és bortermelő, őszinte áhítattal tudom megélni, hogy pont egy ilyen borvidékre kerültem, amelyet a világban egy lapon emlegetnek Burgundiával, Toscanával és Tokajjal. Mindez nagyszerű alap ahhoz, hogy láthassuk a jövőnket: ha kellő tapasztalatot tudunk gyűjteni, nagyon értékes borok születhetnek erről a borvidékről” – emelte ki a borász.
Harmónia a hegyen
A Mária előző évjárata 95 pontot kapott a neves borszakértőtől, James Sucklingtól, továbbá a japán Wine Challange-en az első húsz bor között végzett 1400 benevezett tétel versenyében. „Magyar borról beszélünk, nekem ez benne a csodálatos, mindezek ismeretében meggyőződéssel bizakodhatunk a jövőben” – hangsúlyozta Lőrincz György.Elmondta azt is: megtörtént az a csoda, hogy a Grand Superior Bikavér 2017 – ami korábban már bekerült a világ 50 bora közé – 48 ezer bor közül 41. helyet ért el egy szakmai bemutatón. Ám a borász számára ez csak a kezdetet jelentette, mert ezen az eseményen borsorukat az éppen előttünk illatozó Hangáccsal kezdték. Másnap Fiáth Attila azt írta: elképesztően szép az Agapé (ami Sucklingtól tavaly 98 pontot kapott), de számára a Hangács 100 pont. Lőrincz György ezt nagy élményként, egyben biztatásként élte meg, az is felmerült benne: milyen jó lenne megsejteni, hogy a szakértők mit értenek egy bor értékén.
„Nyilvánvalóan, ha tudnám, mindig olyan bort termelnék, minden erőmmel ezekre a részletekre fókuszálnék, miközben, valljuk meg, egy ilyen kis múlttal rendelkező borászat, kisebb tapasztalatú bortermelőjének ez nem mindig szokott sikerülni. Isten ajándéka, hogy egy-egy borról jó véleményt mondanak. Nagy tudatosságról még kevésbé beszélhetek, még ha törekszünk is rá” – vallotta meg Lőrincz György.Hozzátette, hogy a Mária 2022 megemlékezés, az Istenszülő tisztelete, amit egyebek mellett azért emelt ki, mert Egerszalók közel háromszáz éve Mária-kegyhely. Saját bevallása szerint nagyon sokat köszönhet a Szűzanya közbenjárásának azért, hogy a 22 esztendős szőlőbirtok még mindig szőlőbirtok, amelynek olyan csodálatos „csápjai” vannak, mint a St. Andrea Restaurant vagy a St. Andrea Sky Bar. Szerinte a két vendéglátóhelyen hihetetlen magas színvonalú környezetben mutatják be a pincészet borait. Lőrincz Györgyöt az inspiráló atmoszféra arra ösztönzi – fűzte hozzá a rá jellemző szerénységgel –, hogy még komolyabb minőségre törekedjen, legalább olyanra, mint ami az étteremre jellemző.
A Mária 2022 ismertetésének végéig dekantálódhatott az egyébként tökéletes hőmérsékletű Hangács, ami szerintünk olyan, mint egy neves parfüm. Emellett a kurucságot juttatta eszünkbe. Ízében fanyar erdei gyümölcsök ideális harmóniája érvényesül kellemes, könnyen fogyasztható savakkal.
A vadhoz a vörösbor a legjobb, gondoltuk másokhoz hasonlóan. Most is előbb azzal próbáltuk a húst. Aztán megkóstoltuk a Máriával és nem hittünk az ízlelőbimbóinknak.
Az est főszereplője, a Mária 2022 ízében lágyabb, krémesebb, enyhén savasabb az előző két fehérbornál, csipetnyi kaporral. Az étellel összekóstolva: kihozza az eszményire sütött gím diósságát, májasságát, nyugtatja a zeller erejét. Vagyis: a fogás fehér- és vörösborral egyaránt elképesztő, nincs rá jobb kifejezés.A desszertet fehér csokoládé- és pisztáciakrém, valamint eperszósz alkotta, mellé az Ajándék Késői Szüret 2022, forgalomba nem hozott kadarka aszú érkezett. Kortyolva e mesés, illatában frissen szüretelt eperkosárra emlékeztető bort, két dolog jutott eszünkbe: felveszi a versenyt a legjobb tokaji aszúkkal, és éppen ezért vétek, hogy nem lehet forgalomba hozni. A bor ressebb, mint egy tokaji, ezért is kár, hogy a desszertborok rajongói nem ismerhetik meg a hasonlóságot és a különbözőséget.
Harmónia szívben-lélekben-szellemben
Az este egyik nagyon kellemes meglepetése volt, amikor az asztalról asztalra járó Lőrincz György magazinunknak elárulta a borfantázianevek mögött rejlő fajtákat. A Napbor gerincét – a borvidék szabályainak megfelelően – hangsúlyosan helyi fajták adják (az egri csillagok esetében ötven százalék feletti a Kárpát-medencéből származó szőlőfajták aránya). Így az olaszrizling (hangsúlyosan), a hárslevelű és a furmint a domináns, mellettük zengő, sauvignon blanc, chardonnay került a borba.A Boldogságosban szintén az olaszrizling, a hárslevelű és a furmint a fundamentum, amelyet sauvignon blanc, viognier, szürkebarát egészít ki. A bor fél évet töltött hordóban. A Máriában a chardonnay a velő, a Kárpát-medencét a furmint képviseli, és kevés sauvignon blanc is került a cuvée-be. „Úgy prognosztizálom, hogy 2024-től, de 2025-től biztosan olaszrizling, furmint, hárslevelű és chardonnay falhasználásával készül majd a bor” – súgta meg a borász. Az általunk is nagyra tartott Hangácsban a kékfrankos dominál, mellette cabernet franc, pinot noir, kadarka és merlot került a borba.
Petit Fours-ként – nem túlzás – mennyei tiramisus és passion fruitos bonbonokat szolgáltak fel márványlapon. Ízletest a nemesen.A százszázalékos est nem lehetett volna tökéletes a szerviz nélkül. A csapatot a tisztelet, a gyorsaság, a szaktudás, az alázat jellemzi, a felszolgálók hangtalanul suhantak az asztalok között, terítettek és szedtek le, szó nélkül töltötték újra a poharakat. Semmit nem kellett kérnünk, mégis minden akkor és úgy történt, ahogy szerettük volna.
A csapat élén karmesterként Lizsicsár Miklós étteremvezető járt fáradhatatlanul, akinek nyájassága és figyelme a legszebb időket juttatta eszünkbe. Esetében nem csak szólam a vendéglátás, komolyan vesz minden gesztust, grimaszt, mozdulatot: valóban vendégül lát.
Lőrincz György és Kollár Endre
A borászat transzcendens iránti nyitottsága talán megenged egy záró hasonlatot a végére. A helyszínen és az eseményen egyaránt úgy éreztük magunkat, mint egy kolostorban, ami menedéket nyújt a nagyvilág rohanó zajától. A kvadrumban sétálgattunk, mint egykor az elmélkedő és imádkozó szerzetesek,
láttuk a paradicsomkert kicsinyített mását, az isteni tökéletességet szimbolizáló kertet is.
A vacsorához és borokhoz kapcsolódó élmény olyan volt mégis, mint amikor beléphetünk a kolostor kertjébe, ahol minden a Jóisten tökéletességét dicsére. Köszönet ezért a lelki élményért Lőrincz Györgynek és családjának, Kollár Endre séfnek és csapatának, valamint Lizsicsár Miklósnak és az általa koordinált szerviznek! A köszönetnyilvánítás nem csak belőlünk tört fel: a megjelentek is tapsviharral jutalmazták az est főszereplőit.
Fotó: St.Andrea; GR