Skip to main content

„Tejes” fagyi tojásfehérjéből – recepttel

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

Közeleg a nyár, a melegebb időben nincs is jobb, mint ízletes fagylaltot nyalogatni. Sokan azonban tejfehérje- vagy laktózérzékenységük, esetleg cukorbetegségük, netán fogyókúrájuk miatt nem vehetnek akárhol a jeges finomságból. Szerencsére ma már mindenki számára van megoldás.

 

Egyre több cukrászdában már nemcsak arra figyelnek, mi ne kerüljön egy termékbe, hanem arra is, miből készül, és ezáltal mitől lesz egészségesebb. Talán a tejmentes „tejes” fagylaltok a legérdekesebbek, hiszen a legtöbb növényi alternatíva cukrot tartalmaz, ezáltal nemcsak az eredeti, helyettesíteni kívánt termékek fehérjetartalmát nem váltják ki, de a szénhidrát bevitelünket is jelentősen megemeli.

Léteznek azonban más lehetőségek, ma már a tejtermékeket, akár a tehéntejet, a túrót, a cukrászati krémeket és a tejfölt is helyettesíteni lehet proteindús, szénhidrátmentes alternatívákkal, méghozzá egy magyar innovációnak köszönhetően. Ezeknek a tejtermékeknek Ugyanis létezik tojásfehérje-alapú alternatívájuk, amelynek folyamatos fejlesztésében a ToTu és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A tojásfehérje ráadásul az anyatej mellett az egyik legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi szervezet számára, ami így egész életen át a kiváló opciónk a protein bevitelére. „Egy ilyen helyettesítők felhasználásával készült, extrán tojásfehérjedús fagyival sokak minőségi éhezése, azaz nagy mennyiségű energiabevitelhez nem megfelelően társuló fehérjebevitele is orvosolható” – tudatta Dr. Németh Csaba, élelmiszermérnök, aki tej-, glutén-, szója- és (hozzáadott) cukormentes élelmiszerek, illetve azok alapanyagainak fejlesztésével foglalkozik.belina 03„Úgy látom, ma már egyre több fagylaltozó igyekszik minden igényt kielégíteni. Ez egyfelől szakmai és emberi odafigyelést feltételez, másfelől gazdasági érdek. Hiszen ha egy családban él tejfehérje- vagy szójára érzékeny, hatással van a család többi tagjára is, nem ülhetnek be akárhová. Szerencsére a tendencia abszolút pozitív” – vélekedett Németh Csaba. Ilyen gyakorlatot követ a Belina Fagylaltozó, amelynek finomságai a Csepel-sziget több pontján kóstolhatjuk.belina 01Azok számára, akiknek sok utazással járna eljutni a Csepel-szigetre, egy tej-, glutén-, szója-, -cukormentes málnafagyi receptet osztunk meg. E paleo fagyinak nagy előnye, hogy gép nélkül készíthető, azonnal fogyasztható, a maradék pedig jól tárolható fagyasztva kis dobozkákban vagy formákban. Az adagonként számított kalóriatartalom nem éri el a 60 kalóriát sem.

Hozzávalók:

20 dkg ToTu Krém
20 dkg fagyasztott málna
1 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál eritrit

A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük, és hűtést követően máris fogyaszthatjuk, vagy kis formákba, dobozokba töltve lefagyaszthatjuk.

 

Címkefelhő