Skip to main content

Húsvéti finomság laktóz-, glutén- és cukormentesen

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

A húsvét a megújulás, újjászületés ünnepe, amit kevés dolog szimbolizál jobban, mint a tojás. Nem hiába lett az ünnep egyik jellegzetes szimbóluma, és nem hiába került a húsvéti étkezések középpontjába. Azonban a hagyományokat is fel kell frissíteni, ha ételintoleranciás él a családban. Például olyan reggelivel, mint a ToTu hozzáadásával készült franciasaláta-alagút, ami laktóz-, glutén- és cukormentes étel. 

A totus franciasaláta-alagútban még a tejtermékeket is tojásfehérjével helyettesítettük, azaz tojásfehérjéből készült tejtermék-alternatívával. Reméljük, idén a tejmentesen táplálkozók közül sokak asztalára kerül ez az igazán fitt és egészséges finomság – mondta Németh Csaba, élelmiszermérnök.
 
A franciasaláta alagút receptje
 
Hozzávalók:
- a majonézhez:
20 dkg ToTu krém
2 dl folyékony kókuszolaj
1-2 evőkanál citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
1-2 teáskanál porrá őrölt eritrit
törött bors
 
- a salátához:
15 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
15 dkg zöldborsó
15 dkg burgonya
15 dkg cukormentes ecetes uborka
1 db nagyobb alma
1 dkg zselatinpor
1 dl forró víz
6 db főtt tojás
 
A megtisztított zöldségeket, az ecetes uborkát és az almát borsó nagyságú kis kockákra vágjuk. A zöldségeket sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük. A majonézhez keverés közben, lassan, kisebb adagokban, vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat a ToTu krémhez. Ha majonéz állagúvá válik, ízesítjük citromlével, mustárral, eritrittel, törött borssal. A sóval és a fűszerekkel nyugodtan bánjunk ízlés szerint. Akkor lesz a végén finom a salátánk, ha a majonéz kissé túlfűszerezett, tanácsolja Németh Csaba. 
totus francia 01
 
Hozzákeverjük a forró vízben feloldott zselatint. Összeforgatjuk a zöldségekkel, az uborkával és az almával, majd háztartási fóliával vagy szilikonlappal bélelt alagútformába töltjük a saláta harmadát. Rárakosgatjuk a tojásokat, végül ráöntjük a maradék salátát. Elsimítjuk a tetejét. Befedjük fóliával, és minimum 3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Sonka, csülök, füstölt tarja mellé remek köret. Őzgerinc formában is elkészíthető, ebben az esetben a zöldségek mennyiségét 5-5 dkg-val növeljük meg, illetve tojásból is 2-3 darabbal többet főzzünk hozzá.

Címkefelhő