Skip to main content

Testi-lelki egészségünkért sokat tehetünk 7-8 óra pihentető alvással

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Az elmúlt száz évben az alvás időtartama minden korcsoportban egy órával csökkent, nemzetközi statisztikák szerint napjainkban a teljes lakosság közel egyharmada szenved valamilyen alvászavarban – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Fontos, hogy minél több tejet, húst, sajtot, halat, tojást, tofut és diófélét fogyasszunk, mert a sötétség és a nyugalom mellett ezek az élelmiszerek biztosítják a pihentető alvás szempontjából létfontosság melatonin termelését. 

 

Az egészséges életmódról általában a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás jut eszünkbe, azonban a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásnak is komoly hatása van az egészségi állapotra – állapította meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Becslések szerint a teljes népesség közel egyharmada szenved alvászavarban, amit a stresszes életvitel, a cirkadián ritmus („biológiai óra”) diszfunkciója, valamint a társadalom progresszív öregedése okoz. Az alváshiány népegészségügyi probléma, mert nagy populációt érint, és szoros összefüggést mutat bizonyos krónikus megbetegedésekkel, így a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel, daganatok kialakulásával), továbbá fokozza a túlsúly kialakulásának a kockázatát.

alvás 12

Az alvási ciklust a melatonin nevű hormon szabályozza, amelynek szekréciója (elválasztása) a tobozmirigyben történik. A melatonintermelést a sötétség és a nyugalom fokozza, míg a fény, a szimpatikus aktivitás növekedése, a norepinefrin és a hisztamin gátolja. A melatonin egy triptofán nevű vegyületből keletkezik, ami egy esszenciális aminosav. Az esszenciális aminosavakat a testünk nem tudja szintetizálni, csak a táplálkozás útján juthatunk hozzájuk. Az étrend triptofántartalma tehát nagyban befolyásolja a melatoninszint alakulását a szervezetben.

alvás halhús 05

Triptofánban gazdag élelmiszerek a tej, húsok,, halak, tojás, tofu és a diófélék. Egy normál testtömegű felnőtt ember napi triptofán-szükségletének az ötven százaléka fedezhető például 40 g hússal/hallal, 3 dl tejjöl, 60 g tofuval, 25 g tökmaggal vagy 2 darab tojással.

A melatonin amellett, hogy javítja az alvás stabilitását, támogatja a reprodukciós folyamatokat is. Metabolizációja főleg a májban, kis részben a központi idegrendszerben történik. Az enzimreakciók zökkenőmentes működéséhez nélkülözhetetlenek bizonyos kofaktorok. A melatonin szintézisében kofaktorként részt vevő vitaminok és nyomelemek a folsav, a B6- és B12-vitamin, a magnézium, valamint a cink. Fontos tehát, hogy ezeket tápanyagokat megfelelő mennyiségben tartalmazza az étrend.

alvás tojás 08

Lássuk tehát, hogy milyen élelmiszerekben találhatóak meg nagyobb mennyiségben!

• Folsavban gazdag élelmiszerek a sötétzöld színű zöldségek és főzelékfélék (brokkoli, kelbimbó, paraj, mángold, salátafélék), a gabonák és csíráik, a hüvelyesek, az élesztő, a máj és a tojás. Mivel bizonyos probiotikumok nagyban hozzájárulnak a folsavszükséglet biztosításhoz, ezért érdemes naponta probiotikus tejtermékeket is fogyasztani.

A napi folsavszükséglet 250 μg/nap.

alvás brokkoli 10

• B6-vitamint számos élelmiszer tartalmaz, mint például a húsok, máj, száraz hüvelyesek, élesztő, sajtok, tojássárgája, barna rizs, valamint a teljes kiőrlésű gabonatermékek és csírák.

A napi szükséglet: 1,3 mg/nap.

• B12-vitamint kizárólag az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak (húsok, tej- és tejtermékek). Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi szükséglet kb. 70 százaléka húsokból és húskészítményekből, egyötöde a tejből és tejtermékekből, 10 százaléka pedig tojásból származik. Vegánok számára a B12-vitamin pótlására alternatívák lehetnek a fermentált szójatermékek, moszatok, algák, dúsított élelmiszerek, illetve az étrend-kiegészítők.

A napi szükséglet: 2-5 mg/nap.

alvás sajtok 15

• Magnézium nagyobb mennyiségben található a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben, száraz hüvelyesekben és az olajos magvakban.

A napi szükséglet 350 mg/nap.

• Cinkben gazdag élelmiszerek a húsok, tej- és tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök.

Az ajánlott napi bevitel: 9-10 mg/nap.

alvás hús 06

A melatoninról sokáig úgy gondolták, hogy egy endogén módon keletkező molekula, amely kizárólag a gerincesekben található meg, de az elmúlt évtizedekben számos magasabb rendű növényben, rovarokban és gombákban is kimutatták. A melatonin széles körben megtalálható az élelmiszerekben, azonban fajtánként nagy eltéréseket figyeltek meg.

Egy kínai tanulmányban például 58 kukoricafajta melatonintartalmát vizsgálták, a mért szintek 10-2034 ng/g között mozogtak. Ennek oka egyrészt, hogy a melatonin egyenetlenül oszlik el a növényekben és az állatokban, másrészt a növényi élelmiszerek melatoninkoncentrációját erősen befolyásolják a termesztés körülményei (hőmérséklet, napfény, agrokémiai kezelés stb.)

alvás kukorica 07

Az állati eredetű élelmiszerek közül kimagasló melatoninkoncentrációt mértek a tejben, kevesebbet a halban, húsokban és a tojásban. A tej melatonintartalma a lazacnál 4x, a húsoknál 6x, a tojásnál pedig 10x magasabb. (Valószínűleg emiatt adtak régen – illetve gyakran ma is – a gyerekeknek tejet lefekvéskor.)

Mind az anyatejben, mind más állatok tejében a melatonin koncentrációja hasonló a plazmaszint ingadozásához – nappal alacsonyabb, éjjel pedig magasabb. Egy brazil kutatás során tízszeres mennyiségű melatonint detektáltak az éjszakai fejésből származó tejben, mint a nappaliban. Csecsemőknél a melatonin szekréciója 3 hónapos kor körül kezdődik, addig az anyatejből származó melatonin segíti a baba cirkadián ritmusának az érését, az alvás-ébrenlét szabályozását.

alvás tej 12

A növényi eredetű élelmiszerek melatonintartalmát is többen tanulmányozták. A gabonaféléknél nagy variábilitást találtak a különböző genotípusok között, az azonban elmondható, hogy a hántolatlan fajtáknak jellemzően magasabb a melatonintartalma. Egyes gombák kiemelkedően sok melatonint tartalmaznak, ilyen például az ízletes rizike, valamint az ízletes vargánya.

A hüvelyesek csírájában is jelentős mennyiségben megtalálható, különösen a lencse- és a babcsírákban (a szójababnál 4x, a mungóbabnál 11x magasabb melatoninszintet mértek a maghoz képest). A diófélék szintén jó melatoninforrások, közülük is a pisztáciában található a legnagyobb mennyiségben. A gyümölcsökben általában kevesebb melatonin található, de kimagaslik a borszőlő héja, a magyar meggy és az eper melatonintartalma.

alvás diófélék 09

A legtöbbet vizsgált zöldségfélék közül a paradicsomnál és a paprikánál találtak viszonylag magasabb melatoninkoncentrációt. A kávéban (pörkölt kávébabban) szintén kimutatható a melatonin, azonban a zöld és fekete teában nem volt mérhető mennyiségben. A gyógynövények közül az orbáncfűnél találtak szignifikánsan magas melatoninszintet, nem véletlen, hogy a népi gyógyászat régóta alkalmazza nyugtató, altató hatása miatt.

Több kutatás is foglalkozott a melatonin élelmiszerekből történő biohasznosulásával, melyek arra a következtetésre jutottak, hogy melatoninban gazdag étrend esetén megnő a vérben keringő melatonin szintje. A vény nélkül kapható gyógyszerekből, melatoninkészítményekből való felszívódást is vizsgálták, ahol azt találták, hogy 3 mg melatonin bevétele után 20 perccel már jelentősen emelkedik a plazmakoncentráció, ami még 4 órával később is magasabb volt a kiinduló szintnél.

alvás hús 01

Negatív visszacsatolás nincs, vagyis a kívülről bevitt (exogén) melatonin nem befolyásolja a szervezet (endogén) melatonin termelését – ennek a potenciálisan szükséges melatoninpótlásnál van jelentősége. A melatonin szintje kórosan csökkenhet időskorban, diabéteszes neuropátiában, Parkinson-, illetve Alzheimer-kórban, valamint arthritis (izületi gyulladás) esetén. A melatonin a cirkadiánrendszer szabályozásán túl, további előnyös hatásokkal rendelkezik: antioxidáns-, gyulladáscsökkentő-, daganatgátló hatású, immunmodulátor, továbbá előnyösen befolyásolja a lipid- és szénhidrát-anyagcserét, valamint a vérnyomást.

Az elmúlt száz évben az alvás időtartama minden korcsoportban egy órával csökkent, és ma már azt is tudjuk, hogy szoros összefüggés van a kevés alvás és a túlsúly kialakulása között. Nagy esetszámú vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5 óránál kevesebbet alvók esetén 40 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki az évek során elhízás, mint azoknál, akik rendszeresen napi 7-8 órát alszanak.

alvás 11

Az elégtelen alvás különböző hormonális változásokkal jár a szervezetben, beleértve a leptin, ghrelin, kortizol és a növekedési hormon felszabadulását. A leptin és a ghrelin olyan hormonok, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A ghrelin az éhség, míg a leptin a jóllakottság érzetért felel. Az elégtelen alvásidővel rendelkezők leptinszintje csökken, a ghrelinszintje emelkedik, ezáltal csökkenhet a szövetek inzulinérzékenysége. Ezek a változások mind hatással vannak a helytelen táplálkozási szokások kialakulására, mint például – a fokozott éhségérzet miatti – megnövelt adagok, túlzott energiabevitel, valamint a cukros ételek és italok preferálása.

Az elhízás és az alvás minősége között szintén szoros kapcsolat van. A túlsúlyos és elhízott embereknél kimutatták, hogy az alvás minősége rosszabb, mint a normál testtömegűeké, függetlenül az alvás hosszától. Az elhízás kialakulása után egy ördögi kör alakulhat ki, mivel az elhízással összefüggő társbetegségek, mint például az obstruktív alvási apnoe, tovább ronthatják az alvás minőségét az érintetteknél.

alvás dagi 04

A jellemzően magas energia- és zsírfogyasztás, illetve az éjszakai nassolás alvászavarokhoz vezethet, ami pedig ezt követően a jóllakottság és az éhségérzet zavarát okozza. Nemzetközi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a rövid ideig tartó, illetve a rossz minőségű alvás nemcsak a túlsúly kialakulását növeli, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, valamint egyes daganatok előfordulásának az esélyét is.

Vannak olyan étkezési szokások, amelyek nehezíthetik az elalvást, illetve a pihentető mélyalvást. Ilyen például a késői vacsora, amikor nagyon rövid idő telik el az étkezés és a lefekvés között. Érdemes nagyjából 2 órával a tervezett lefekvés előtt vacsorázni, hogy legyen elég ideje a szervezetnek emészteni, és ez ne befolyásolja az elalvást. Aki rendszeresen teli gyomorral fekszik le, nemcsak rosszabbul alszik, de hosszú távon növeli a reflux kialakulásának az esélyét is.

alvás lakoma

Az esti étkezés időzítésén túl az sem mindegy, milyen összetételű étel kerül a tányérunkra. A nehezen emészthető, zsíros, erősen fűszerezett ételek is okozhatnak problémát. Kerüljük tehát vacsoránál a bő olajban sült (például a rántott hús), a magas zsírtartalmú (disznótoros, kolbászfélék), a puffasztó (töltött káposzta), valamint a csípős (chilis bab) ételeket.

Nem jó ötlet az esti 1-2 pohár bor sem a feszültség levezetésére, mivel a rendszeres alkoholfogyasztás hosszútávon károsítja a májat. A nap végi ellazulásban és a pihentető alvásban a megfelelő vacsora mellett más tényezők is szerepet játszanak. Fontos például, hogy ne vigyük haza a napi/munkahelyi stresszt.

alvás telefon

Este lehetőleg már kerüljük a vibráló fényekkel, az erős zajokkal járó filmeket. A 21. század technikai vívmányai, a mobiltelefonok, a tabletek és a televízió esti és éjszakai használata nehezíti az elalvást, amennyiben a képernyők kék fényét nem tompítják és alakítják át sárgává. A kék szín ugyanis akadályozza a melatonin termelődését. A legtöbb okos eszköz az esti fény hatására automatikusan, magától átáll a kékről sárga árnyalatúra, azonban ha ez nem történik meg, akkor nekünk kell ezt a műveletet elvégezni. A legjobb pedig ezeket az eszközöket alvás előtt a lehető legtávolabbra helyezni az ágytól.

Segíthet a lelassulásban, ellazulásban valamilyen esti „rituálé” kialakítása, mint például egy meleg fürdő, zenehallgatás, jóga vagy olvasás. Próbáljunk meg minden nap hasonló időpontban lefeküdni, alvás előtt pedig jól szellőztessük ki és sötétítsük be a szobát. Fontos a kényelmes matrac és a megfelelő hőmérséklet is. Napi minimum 7-8 óra pihentető alvással rengeteget tehetünk a testi-lelki egészségünkért.

 

Fotó: Pexels, Flickr, Turning Point USA, Pixnio, Hanawaterbury, Gratisgraphics, Depositphotos

 

Címkefelhő