Skip to main content

Applikáció a terápiás célú étrendekhez

| Sárréti Anita | Fitt és fenntartható

A funkcionális táplálkozásnak döntő szerepe van az egészség megtartásában, illetve egyes betegségek esetén a gyógyításban. A statisztikák szerint egy dietetikusra ma Magyarországon, 570 páciens jut, ezért jó hír, hogy egy új applikáció segítheti a jövőben a megfelelő ellátást. A program még arra is képes, hogy lokalizáltan jelenítse meg azokat a szállás- és vendéglátóhelyeket, ahol a felhasználónak biztosított lehet a számára szükséges terápiás étrend. 

A helyes táplálkozás és a terápiás célú étrendek gyógyító-megelőző szerepe egyre nagyobb prioritást és figyelmet kap az egészségügy területén. Köszönhető ez az elmúlt 10 esztendő bélmikrobiom kutatásainak, a növekvő szakirodalomnak, az idekapcsolódó diagnosztika ugrásszerű fejlődésének és a betegek egyre erőteljesebb tudatosságának.

A funkcionális táplálkozásnak döntő szerepe van az egészség megtartásában, illetve egyes betegségek esetén a gyógyításban. A nem fertőző, krónikus egészségügyi kihívások esetén a szakorvosi ajánlások gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a kezelésben nagy jelentősége van a táplálkozási normák jelentős megváltoztatásának. Erre vonatkozó, pontos és hosszútávú útmutatásokat azonban a páciensek alig vagy egyáltalán nem kapnak. Ennek oka részben az egészségügyben jól ismert szakemberhiány: a statisztikák szerint egy dietetikusra ma Magyarországon, 570 páciens jut.

Ezen segíthet hamarosan egy új applikáció, a My Food Protocol, amely áthidaló és komplex megoldásokat kínál felhasználóinak, a pácienseknek és a szakembereknek egyaránt. Az app az étrendtervezésen túl vállalja az edukatív szerepet, írásos és videó alapú oktatóanyagok segítségével. Igény szerint összekapcsolja felületén a pácienst a terapeutájával, így a valós idejű étrendi monitorozás és utánkövetési lehetőség egyénre szabottságot biztosít a hatékonyabb gyógyulás vagy állapotjavulás érdekében.

myfoodprotocol 03

A mesterséges intelligencia tanuló algoritmusa lehetővé teszi a precíziós orvoslást, azt a személyre szabottságot, amelyben a genetikai adottságok, szervi és érzelmi meghatározók, leletek és többéves kórelőzmények, továbbá az életmód, a közvetlen, lelki, testi, szellemi környezet figyelembevétele is szerepet kapnak a terápia meghatározásában. Így az általános eljárások mellett vagy helyett, az egyéni eltérések, a páciens betegséghez való viszonya, a beteg képességei nagyobb volumenben képezhetik a kezelések részét.

Ez azért fontos, mert a személyre szabott és folyamatosan finomhangolt terápiás étrendek hatékonyabbak eredmény tekintetében, akár szív- és érrendszeri betegségekről, cukorbetegségről, meddőségről, daganatos betegségekről, autoimmun eredetű betegségekről vagy akár idegrendszeri állapotokról van is szó, mint az autizmus vagy az Alzheimer-kór.

A My Food Protocol lehetővé teszi a földrajzi és időbeli korlátok leküzdését, illetve szakemberek számára több páciens kiszolgálásában jelenthet megoldást. Célja ugyanis a terapeuták munkájának megkönnyítése, a döntéshozatalok támogatása analitikai rendszereinek és beszerzési forrás ajánlóinak köszönhetően.
A mesterséges intelligencia alapú szoftver hiánypótló szerepet tölthet be azzal, hogy az étrenddel kapcsolatban felmerülő kérdésekben is összetett segítséget nyújt a felhasználóknak. Ötvözi azokat a szegmenseket, melyek nem csak egy ígért, hanem egy megvalósuló életmódváltás szükségletei. 

myfoodprotocol 01

A táplálkozástudományi irányelveknek megfelelő minőségi termelők és tiszta alapanyagú élelmiszer-előállító helyek folyton frissülő, országos listája biztosítja a minőségi alapanyagok beszerzését. Ugyanígy lokalizáltan jeleníti meg azokat a szállás- és vendéglátóhelyeket, ahol az adott terápiás étrend biztosított lehet. A szoftver szakemberajánlóval is rendelkezik (például dietetikus, orvos, személyi edző, gasztropszichológus), és a táplálék-kiegészítők káoszában is irányt mutat, hogy kompromisszumok nélkül, magas hatóanyag-tartalmú, bizonyítottan jól felszívódó formájú termékekhez juthasson a felhasználó.

Az applikáció januárban válik elérhetővé páciensek és szakemberek számára. Az előregisztráció azonban már elérhető a www.myfoodprotocol.com szoftver weboldalán.

Fotó: My Food Protocol

Címkefelhő