Skip to main content

Kristályvirág a lebegő kalapok alatt

| Gourmet Riporter | Terülj, terülj!

A napokban váltott étlapot a belvárosi Société Bistro & Bar, és tért át a nyári szezonmenüre. A tavaly év végén megnyílt étterem a nyár színeiben pompázó új fogásai között olyan csuda dolgokat is megkóstolhatnak a vendégek, mint a görögdinnye fátyol, a kristályvirág vagy a komlófagylat.

 

 

A Société nem egy hagyományos értelemben vett étterem, más és több annál. Bistro, bár, rendezvényhelyszínek (például az Elle magazin is itt mutatja be új lapszámait), sőt, még fotóstúdió is található a belvárosi házban. A Société e sokszínű kínálattal szeretne aktív szereplője lenni Budapest életének. A hatalmas épület udvarát üvegtetővel fedték le, amely így estig természetes fényben fürdik, kitűnő hely egy rövidebb, de akár hosszabb találkozáshoz is.

société 02

Szemben egy oszlopsor mögött bár várja a vendégeket, két oldalt pedig szeparék találhatók, ahol az átriumban már megszokott lila, kék és zöld kanapék, fotelek, formatervezett asztalok és az atommakettre hajazó csillár is visszaköszön, igaz utóbbi természetesen kicsinyített változatban. Az 1865-ben emelt épületbe a legmodernebb technikát építették be, hogy divatbemutatóknak vagy akár filmvetítéseknek, zenés partiknak is otthont adhasson.

société 03

A legcsudálatosabb azonban maga a bistro, amelyet – ha nem ebédmenüre térünk be – fantasztikus, 19. századi, hatalmas női kalapokra emlékeztető lámpatestek világítanak meg. Olykor meglibbennek, forognak egy felet, szinte látjuk alatta előkelő viselőjüket. Ha másért nem, egy kávét rendelve e látványosságért is megéri beülni a Sociétébe.

société 04

Minden (márvány) asztalra jut egy flamingóvirág, az aranyban, kékben, rézben pompázó vendéglátóhely maga az étkezés palotája, amit fokoz a szerviz gördülékenysége is. Amint azt Csapody Balázs étel és ital tanácsadó elmondta, az étteremmel most értek abba a fázisba, amikor befejeztek minden hiánypótló feladatot, míg Krasznai Norbert séf csatasorba állította tehetséges csapatát, mások mellett Feterik Evelyn sous séfet és Barna Zsanett pastry séfet.

Stílusos, egyedi a konyhát képvisel a séf, aki modern ízvilággal kedveskedik a vendégeknek – tette hozzá Csapody Balázs. A séf ezt azzal egészítette ki, hogy friss, színes, szezonális fogásokat szeretne a vendégek asztalára helyezni, egyébként is szereti, ha egy tányéron több markáns szín is megjelenik.

société 01

Krasznai Norbert

A rebarbara leves idénygyümölcsökkel, a királyráktatár görögdinnyével, a kacsamell édesköménnyel, tárkonnyal és sárgabarackkal vagy a komló sorbet málnával, pisztáciával, valamint az italokhoz opcionálisan rendelhető koktélok maradéktalanul megfelelnek ennek az elvárásnak.

société 06

És itt azért érdemes megállni egy pillanatra. Különösen az előételnél, aminek két olyan eleme is van, ami igazi telitalálat. Az egyik a görögdinnyéből készült áttetsző hártya, amellyel a séf befedte a fogást, a másik a dinnyelepel alatt rejtőző kristályvirág. Utóbbi roppanósra fagyasztva kerül a tányérra, sós, savanykás ízét nem felejti, aki kóstolja.

société 07

A desszertek is külön figyelmet érdemelnek, található az étlapon popcorn karamellel és yuzuval, de az igazi nagy húzás a sörfagyi, vagy inkább komló sorbet, ha valami, hát ez aztán tényleg nyári íz, amit kiválóan egészít ki a csokoládéból készült ágacska, s még egy macaron is megbújik a tányéron. Kesernyés és hideg, akár a sör. Egyébként a Sociétében rövid étlappal dolgoznak, nincs húsz étel sem a bistróban, de amit kínálnak, az magas színvonalon készül.

société 05

A bárban színes, nyári koktélokat, több féle limonádét rendelhet a vendég. Morafcsik Péter bár tanácsadó pedig azt is elárulta, hogy a földszinti bár mellett az emeletre is terveznek egy egységet, ahol új, izgalmas koncepcióval állnak majd hamarosan a vendégek elé.

 

Címkefelhő