Skip to main content

15 film, amit mindenképp látnia kell! (1. rész)

| Gourmet Riporter | Reflektor

Hogy meddig tartanak még az új koronavírus miatt elrendelt korlátozások, egyelőre (legalábbis a fővárosban) nem tudható. De hogy az otthonukba szorult, gasztronómia iránt rajongó ezrek se maradjanak program nélkül, összeállítottunk egy listát azokról a filmekről, amit véleményünk szerint mindenképp meg kell nézniük. Ha nem a karantén ideje alatt, akkor bármikor.

 

Az első részben a 15.-től haladunk visszafelé, számba vesszük azokat az alkotásokat, amelyeket egy igazi gasztrofannak nem szabad kihagynia. Van köztük félévszázados klasszikus, modern mese, besokalló séfek történetei, és mindenekelőtt rengeteg szemet gyönyörködtető étel, érdekes recept. Íme!


15. A nagy zabálás (Le grande bouffe), francia-olasz, 1973

15film a nagy zabálás

Egy majd ötven éves klasszikus, világsztárokkal, pazar színészi alakításokkal, korabeli receptek sokaságával. Kendőzetlen szabadossága miatt azonban talán még ma is nehezen emészthető alkotás. Csak erős idegzetűeknek!

14. Szárnyát vagy combját (L'aile ou la cuisse), francia, 1976

15film szárnyát vagy combját

Luis de Funes klasszikus vígjátéka, amelyben a nagy nevettető egy rettegett ételkritikust alakít. A visszavonulás gondolatával foglalkozó szakértőnek nyugdíjazása előtt nem várt gondokkal kell megküzdenie: kissé pipogya fia nem akarja átvenni tőle a cég irányítását, miközben összetűzésbe keveredik egy nagy készételgyártó tulajdonosával.

13. Pékségem Brooklynban (My Bakery in Brooklyn), spanyol-amerikai, 2016 

15film My Bakery in Brooklyn

Két unokatestvér megörököl egy pékséget, amit az elhunyt nagynéni tartozásai miatt be akar záratni a bank. A lányok felveszik a kesztyűt, de a közös munka nem nélkülözi a konfliktusokat. A film nincs híján szürreális jeleneteknek, de croissant fanatikusoknak egyenesen kihagyhatatlan.

12. Terítéken a nő (Woman on Top), amerikai, 2009

15film Woman on Top

Egy modern mese a hercegről, aki megcsalta hercegnőjét, majd megbánta, s mindent megtesz, hogy visszaszerezze. A hercegnő viszont mindeközben saját főzőműsort indított, sok szambával, pár csipet fűszerrel, s az elmaradhatatlan chilivel. És még egy új udvarlóra is akadt...

11. A séf (Chef), amerikai, 2014

15film Chef

Mi van akkor, ha egy elismert séf hirtelen munka nélkül marad? Világgá megy. A főhős is ezt teszi, egy food truckkal és legjobb barátjával járja végig Amerikát, miközben újra megtapasztalja a főzés örömét.

10. Szakácspárbaj (Cuisine américaine), francia, 1998

15film szakácspárbaj

Egy amerikai szakács nagy álma teljesül azzal, hogy Franciaországba utazhat és egy elismert francia séf keze alatt dolgozhat. Ám hamar kiderül: közel sincs még azon a szinten, ahogy korábban képzelte, az öreg mester is rigolyás, a lánya pedig gyönyörű.

9. Én, a séf (Comme un chef), francia-spanyol, 2012

15film Én a séf

Az ismert sztárséf (Jean Reno) kiég és még ki is akarják rúgni elit étterméből. Ám egy szép napon rajongója, Jacky – aki egyébként egy csődtömeg – újraéleszti benne a tüzet. A két nehéz természetű férfi barátságot köt, és együtt szereznek újabb babérokat. (Folytatjuk)

Fotó: IMDb

 

Címkefelhő