Skip to main content

Gluténmentes nápolyi finomságok

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

Olasz étterem, pizzéria sok van az országban, ez axióma. Nem is egy közülük igen színvonalas. Ám a most nyílt Na’ Pastában a minőségi alapanyagok és az olasz szakács alkalmazásánál nem álltak meg, céljuk, hogy azok is átélhessék az olasz életérzést, az igazi itáliai ízeket, akik valamilyen ételintoleranciával küzdenek. Hamarosan teljesen gluténmentes pizzát is kínálnak.

 

A közelmúltban megnyitott Na’ Pasta étterem igazi nápolyi életérzést ígér. Az Október 6. utcában található vendéglátóhely belső enteriőrje az olasz életérzést kívánja megidézni, a belsőépítész barátságos, közvetlen környezetet teremtett a természetes anyagok használatával, dominál a csempe, a fa és a bőr, az étteremben hangsúlyosak a réz, a kék és a drapp színek.

na pasta 06

A bejárattal szemben hamarosan habzó italokkal operáló bár nyílik, a hosszú terem végében vonzza a tekintetet a látványkonyha. Az étkező tér egy bárral kapcsolódik a vendéglátóhelynek otthont biztosító szállodához, ahol olasz koktélok, grappák, kóstolhatók. Az étterem előnye, hogy nagy terasszal működik, ahová ötven fő is leülhet, az étteremben helyet foglaló hatvan vendég mellett.

na pasta 03

Alessandro Smanio séf – aki mellett néhány szakács is olasz – elmondta: a tradícióra fókuszáltak, amikor az étlapot kialakították, a kínálatban nápolyi ételek uralkodnak, de a pizzák és tészták mellett bisztró jellegű ételeket is kínálnak. Néhány különlegességgel is várják a vendégeket, így durum vagy gluténmentes tésztával – utóbbira még visszatérünk. Nagyon sok olasz alapanyagot használnak, amelyek jó részét termelőktől szerezik be. Felkutattak jó minőségű magyar alapanyagokat is, de például Omaha marhával ugyancsak dolgoznak.

na pasta 07

Alessandro Smanio

Külön felhívta a figyelmet az étterem burgerére, vagy ha olaszosan akarnánk ejteni, ’amburgerre, amelyben a húspogácsán kívül minden más, mint egy hasonló szendvicsben általában. Például olasz, nem édes péksüteménybe kerül a hús, amelyre ízletes pecorino sajtot és lilahagymalekvárt halmoznak (mondjuk utóbbival azért találkozni máshol is).

na pasta 02

Ettől függetlenül nem gondoltuk volna, hogy egy olasz étteremben éppen hamburgerrel nyűgöznek majd le bennünket. Egy másik érdekesség a szénnel színezett pizzatészta, amely sütés után fekete lesz. Máshol is szoktak ételeket színezni feketére, leginkább tintahallal, de azoknak a fogásoknak olykor hal illata lesz, amit nem mindenki kedvel, indokolt a talján séf.

na pasta 04

– Miért nem kapni jó ízű gluténmentes olasz ételt? Aki egészségesen szeretne élni, miért kell lemondania az igazi olasz életérzésről? Biztosítanunk kell, hogy aki ételintoleranciával küzd, vagy csak nem szeretne glutént, laktózt tartalmazó ételeket fogyasztani, az is megtehesse úgy, hogy az étel íze ne változzon – gondolkoztak a tulajdonosok, és a tettek mezejére léptek.

na pasta 05

Mondjuk nem kis fába vágták a fejszéjüket, amikor az ételintoleranciával élőket, egészségesen táplálkozókat, vegánokat célba vették, mert azért az igazi olasz feelinget nehéz búzaliszt nélkül átadni. Jelentjük, a tészták frontján siker koronázta a tulajdonosok kutatómunkáját, az általunk kóstolt gluténmentes verziót nem lehetett megkülönböztetni a hagyományostól.

na pasta 01

Annyit sikerült megtudnunk, hogy a gluténmentes verziók kukorica- és rizsliszt keverékéből készülnek, de hogy milyen arányban, azt csak az olasz gyártó tudja. A kínálatban hamarosan megtalálható lesz a gluténmentes pizza, amelyet egyenesen Olaszországból hozatnak, méghozzá egyesével előre kinyújtva és becsomagolva. Emellett laktóz- és cukormentes ételeket is lehet rendelni, az általunk kóstolt édességek azonban hagyományos cukorral készültek. A tiramisura azért így is felhívnánk a figyelmet: a Na’ Pastában nem spórolnak a kávéval.

 Fotó: Na' Pasta, Gourmet Riporter

 

Címkefelhő