Sopronban találták meg a maguk placcát

A közelmúltban nyílt egy kedves kávézó Sopron belvárosában, ahová be- illetve kiülni elé önmagában is élmény. A vendégnek olyan érzése támad, mintha visszarepült volna az időben, s egy középkori boltocskába térne be. A Placz kávézónak azonban nemcsak a lokációja érdekes, tulajdonosai ugyanis az ország másik végéből érkezve telepedtek le a hűség városában, hogy kedveskedjenek kávés italaikkal a soproniaknak és a turistáknak.

 

Koncz Tamás Bálint, az egyik tulajdonos Mátészalkán született, de miután testvérei Nyugat felé vették az irányt, neki sem volt maradása addigi lakhelyén, Debrecenben. Előbb a fővárosban kezdett dolgozni egy gyorséttermi láncnál, majd Bécsbe kerülve a Harley-Davidson, később egy bank éttermeiben dolgozott. Amikor Budapesten dolgozott, megismerte Kun Szabinát, akivel később összekötötte életét. Érdekes, de ő sem fővárosi, nem is soproni, Kunhegyesen született.

placz 02

A házaspár a több évnyi külföldi munka után Sopronba tért vissza, hogy saját vállalkozást nyisson. Food truckban gondolkodtak, de az az elképzelésük meghiúsult. Később Koncz Tamás Bálint találkozott egy ismerősével, aki a londoni Workshop pörkölő termékeit forgalmazza, és barista képzéseket is indít. A pár elvégezte a tanfolyamot, majd Sopron és talán az ország legszebb főterén bérelt ki egy helyiséget, ahol korábban is vendéglátóegység működött.

placz 03

A nyitást késleltette a koronavírus-járvány, így végül június közepe óta várják a jó kávé szerelmeseit, este pedig a koktélokra vágyókat. A Placz cselesen magát 1379-es évszámmal hirdeti, de valójában nem a hely létezik azóta, hanem a név: ekkor említették a mai Fő teret ezen a néven először. Mindenestre reklámfogásnak elsőrangú, és a valósághoz is közel áll, hiszen a Várkerületben alig akad olyan ház, amelyen ne volna olvasható a „műemlék” felirat. Számos épület ezek közül gótikus alapokon nyugszik.

placz 04

Egészen egyedi hangulata van a Kecske-templom tövében, a Fabricius-házzal szemközt kortyolgatni a feketét, elfogyasztani egy süteményt, vagy csak hideg sör, pohár bor mellett ücsörögve gyönyörködni a városban, figyelni a tér hullámzását. Vagy egyszerűen csak napfürdőzni, pihenni.

placz 07

Kínálatukból próbáltuk az E.T.-t, a presszót, a jeges kávét és a kapucsínót is, egyikben sem csalódtunk. Kaphatók sütemények is, amelyet egy Burgenlandban letelepedett magyar cukrászcsalád készít. Aki diétázik, tartózkodik az allergénektől, szintén talál magának valót, mi a narancsos és málnás glutén- és cukormentes sütit próbáltuk. Hogy a kedves házaspár jól végzi munkáját, azt nemcsak mi mondjuk, hanem a versenytárs, vagy fogalmazzunk inkább úgy, céhtárs, a városban már öt éve működő Kultúrpresszó általunk megkérdezett munkatársa is. Véleménye több mint elismerés, egyenesen bajtársiasság.

 

Copyright PuzzleMedia 2017